Hronika

Brđanin i Zelioli: Crnogorska i italijanska policija još snažnije u borbi protiv prekograničnog kriminala

Foto: Uprava policije

Saradnja Uprave policije i italijanskih policijskih snaga je ojačana njegovanjem aktivne saradnje u oblastima od obostranog značaja – upravljanja granicom, borbe protiv ilegalnih migracionih tokova, ilegalne trgovine i prekograničnog kriminala, osim zastite kulturnih dobara i eko kriminala,  konstatovali su na današnjem sastanku Brđanin i Zelioli.

Predstavnici delegacije italijanske Direktorata za javnu bezbjednost republike Italije, na čelu sa ambasadorom Italije, Lukom Zeliolijem i šefom Odjeljenja II sjedišta Guardia di Finanza, generalom Đuzepeom Arboreom sastali su se danas direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom.

Na sastanku su, kako je saopšteno, između ostalog, otvorena pitanja daljeg unapređenja saradnje sa italijanskom Guardia di Finanza, koja je prije svega streteško – taktičke prirode sa akcentom na borbu protiv ilegalnih migracija i prekomorskog krijumčarenja migranata.

„Bezbjednosni izazovi koji prevalize nacionalne i regionalne okvire zahtijevaju kontinuirano unapređenje saradnje, a vidiljivi rezultati koje postižu zajedno crnogorska i italijanska policija jasan su pokazatelj da smo na dobrom putu“, istakao je Brđanin.

Ambasador Zelioli koji je potvrdio spremnost Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Italije da i dalje pruža podršku Upravi policije u jačanju sveukupnih kapaciteta i snaženju reformskog procesa crnogorske policije.

Arbore je konstatovao da otvoren odnos između dvije policije doprinosi efikasnom sprovođenju akcija, te dijalog dvije policije se kontinuirano jača aktivnom saradnjom i zaključio: „Koordinacija italijanske i crnogorske policije je važna, a jačanje razmjene informacija strateško – taktičke prirode je ključna, naročito onih koje se tiču ilegalnih migracionih tokova.“

Send this to a friend