Hronika

Crna Gora odlučna da se izbori sa kriminalom i korupcijom

Crnogorski državni organi nastaviće da sprovode kvalitetne reforme u oblasti vladavine prava, uz očekivanje da Evropska komisija u ovogodišnjem izvještaju o napretku prepozna rezultate koji pokazuju da je naša zemlja spremna za novu fazu pregovaračkog procesa, ocijenjeno je tokom sastanka crnogorske delegacije sa nerezidentnim ambasadorima u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, naša delegacija, koju je predvodio glavni pregovarač Aleksandar Drljević, a u kojoj su bili i pregovarač za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić, te ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, tokom sastanka sa predstavnicima ambasada Holandije, Belgije, Švedske, Finske, Španije i Portugala, predstavila je rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Crna Gora je odlučna da nastavi sa ostvarivanjem ubjedljivih rezultata na polju vladavine prava i pokaže da je spremna za narednu fazu pregovora. Očekujemo da sve članice EU prepoznaju pomake u radu nadležnih institucija, što će rezultirati dobijanjem Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, a potom i završnih mjerila“, saopštili su predstavnici crnogorske delegacije.

Drljević je istakao da je jačanje vladavine prava u fokusu rada Vlade, imajući u vidu značaj te oblasti za ukupni napredak crnogorskog društva.

“On je ukazao na važnost političke, tehničke i finansijske podrške EU i prenio očekivanje da će više od 13 miliona eura koje će biti iskorišćeno za unapređenje sistema vladavine prava u Crnoj Gori povećati efikasnost institucija i unaprijediti sistem zaštite ljudskih prava u skladu sa najboljim praksama EU”, dodaje se u saopštenju.

Domaćin skupa, ambasador Holandije Henk van den Dol, zadovoljan je zbog održavanja sastanka, te je konstatovao da je to još jedna potvrda prijateljskih odnosa Crne Gore i Holandije.

7 Komentara na "Crna Gora odlučna da se izbori sa kriminalom i korupcijom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend