Hronika

Crna Gora ponovo traži da Srbija izruči Svetozara Marovića

Svetozar Marović

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Srbije molbu za izručenje Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u našoj zemlji, kao i zamolnicu da njegov sin, Miloš, zatvorsku kaznu odsluži u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, prije podnošenja navedene molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove potjernice bili su stvoreni svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude uhapšen u Srbiji, kako bi bio izručen Crnoj Gori, kao što je to slučaj sa drugim licima koje naša zemlja potražuje i čija se izručenja iz Srbije redovno i ažurno realizuju.

“Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mjestima na teritoriji Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje. Očekujemo da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori”, navode u Ministarstvu.

Takođe, taj resor je nadležnim organima Srbije proslijedio zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom je zatraženo da zatvorska kazna od jedne godine, koja je izrečena Milošu Maroviću, bude izvršena u Srbiji.

“Predmetna zamolnica uslijedila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obavještenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodijeljeno državljanstvo Srbije, a u svijetlu činjenice da prema važećim međunarodnim ugovorima Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dvije godine. Dodatno, Osnovni sud u Kotoru je uputio predmetnu zamolnicu radi sprječavanja zastare izvršenja kazne u ovom slučaju”, ističu u Ministarstvu.

Konstatuju da je, nakon dvije godine i brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu, izostala bilo kakva reakcija policije u Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane.

“Indikativna je i odluka nadležnih organaSrbije da Milošu Maroviću, licu pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj način bude omogućeno da izbjegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično djelo i u kojoj je pravosnažno osuđen”, naglasili su u Ministarstvu pravde.

Podsjećaju da su državni organi Crne Gore ranije iskoristili raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje, koji su rezultirali raspisivanjem Interpolovih potjernica za Svetozarom i Milošem Marovićem.

“Dodatno, ministar pravde je više puta, kako kroz direktnu komunikaciju sa zvaničnicima Srbije, tako i javno, izražavao očekivanja Crne Gore da policija u Srbiji ispuni svoju međunarodnu obavezu i lica sa Interpolove potjernice liši slobode i omogući njihovo izručenje Crnoj Gori. Uprkos navedenim urgencijama, državni organi Srbije ni nakon dvije godine nijesu lišili slobode Svetozara i Miloša Marovića, niti su o razlozima za nepostupanje u ovim slučajevima na bilo koji način obavijestili crnogorske državne organe”, naveli su u Ministarstvu.

29

avatar
1000
24
5
0
 
25
BorisZeljkovicPlayerVojoMusika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boris
Gost
Boris

ne lazite!

Zeljkovic
Gost
Zeljkovic

I dalje se sprdate sa gradanima CG stiteci ugledne mafijase i njihove clanove familije,cirkus se nastavlja u reziji LEGALNE MAFIJASKE VLASTI.

Player
Gost
Player

Mnogo se Svetozar Corleone prekombinova sa Atlas Kneletom. Naljutio je Big Bossa koji mu se smilovao bio.

Vojo
Gost
Vojo

A sto ce nam

Musika
Gost
Musika

Dvije godine ste cekali da zatrazite Marovicevo izrucenje , Pazin sam sebe uhvatio u lazi,rekavsi da je ministarstvo pravde poslalo zamolnicu za izrucenje Marovica odmah po njegovom bjekstvu,da bi nakon pola godine rekao da jos nijesu nista upucivali srpskom pravosudnom sistmu jer nemaju adekvatnu saradnju sa izrucivanjem trazenih lica!

Vuk
Gost
Vuk

Đekna jos nije umrla a kad ce ne znamo.

Kiklop
Gost
Kiklop

Milos se vraca u Crnu Goru polovinom seprembra 2020. godine kao slobodan covjek.

Prc CG
Gost
Prc CG

Nemate problema samo vi kažite….hahahahahahahah kako ste smijesni!!!!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Slučaj Marodvić: rezultat dogovora Vučić- Đukanović.
Dozvoljavam mogućnost da griješim, ali sve mi nekako uče na to.

Maki
Gost
Maki

Preko poste sigurno!

Mile
Gost
Mile

Samo ne znam sto Sveto ne pomogne ovoj opoziciji da konacno srusi Mila

Mile
Gost
Mile

Marovici su Srbi uvjek su bili i bice to svi znamo

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ma kako da nisu.-))))))

Animus
Gost
Animus

Dzaba zatvor, zaplijeniti imovinu po Cg, da se ide od kvarta do kvarta i od zgrade do zgrade, vila, firmi i sl i da se tako plijeni ilegalno steceno. Sveto i ostali na sebe bice imaju 2,3 stana i to je to. Juriti novac i nekretnine, tako se staje na put organizovanom kriminalu. Bili me cosak oce li robijati, kad… Više »

Ćotek
Gost
Ćotek

ej, ponovo 😆 😆 😆

Velimir
Gost
Velimir

Sačekajte još malo,neće dugo!

Send this to a friend