Hronika

Crnogorski pokret: Amfilohija kazniti, Džomića protjerati

Crnogorski pokret podnio je juče krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Podgorici protiv Rista Radovića, u monaštvu Amfilohija, jer je, ocjenjuju u toj nevladinoj organizaciji, 7. januara, izjavom tokom Božićne liturgije u sabornoj crkvi Hrisovog Vaskresenja u Podgorici, počinio krivično djelo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

“Crnogorski pokret se iskreno nada da navedene besprimjerne riječi tužilaštvo neće okarakterisati kao poruke ljubavi, kao što je to obrazloženo za nazivanje Crnogoraca volovima od strane osobe koja je predmet naše tužbe. Funkcija pravosuđa je, između ostalog, da spriječi dalje ponavljanje krivičnog dijela tako što će svojim odlukama i kaznenom politikom destimulisati izvršioca u daljem vršenju istog djela”, navode u Crnogorskom pokretu.

Kako dodaju, očigledno je da je Amfilohije odnos pravosuđa prema vršenju krivičnih djela, koje vrši u kontinuitetu, shvatio kao slobodu za dalje bezgranično vrijeđanje i izazivanje mržnje prema drugim narodima, konfesijama, ateistima, seksualnim i drugim manjinama, podsticanje nacionalnih i vjerskih sukoba, kao i nasilja prema ateistima i manjinama.

“Tako da mi, Crnogorski pokret, zahtjevamo od crnogorskog pravosuđa da primjereno kazni Amfilohija Radovića za navedena krivična djela, imajući na umu da su ta djela vršena u više navrata i u kontinuitetu, i na taj način pokaže da država Crna Gora pripada civilizovanom svijetu u kojem su svi građani isti pred zakonom”, poručuju iz te NVO.

Smatraju da mišljenja da kažnjavanje mitropolita Amfilohija, u pojedinim djelovima društva, može od njega stvoriti oreol žrtve, ne bi smjela biti predmet bavljenja pravosuđa, jer je pravosuđe u obavezi da sprovodi zakone i kaznenu politiku, a ne da se bavi političkim, vjerskim i drugim odnosima u društvu.

Takođe, Crnogorski pokret apeluje na državne organe da još jednom procijene djelovanje u Crnoj Gori protojereja SPC, Velibora Džomića, koji, kako kažu, kao nerezidencijalna osoba sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, konstantno svojim anticrnogorskim djelovanjem i izjavama iritira veliki broj građana Crne Gore.

“I po međunarodnim konvencijama i po domaćem zakonodavstvu negiranje nacionalnih Crnogoraca predstavlja akt diskriminacije po nacionalnoj osnovi, predstavlja govor mržnje i kažnjivo je djelo. Pored toga, Velibor Džomić vrlo često uvrijedljivo govori o CPC i Vladici CPC, mitropolitu Mihailu, promoviše zločinačke organizacije iz Drugog svjetskog rata i saradnike fašista, podstiče mržnju prema antifašističkom, oslobodilačkom pokretu, te na taj način podstiče podjele u Crnoj Gori i izaziva međuljudsku i međunacionalnu netrepjeljivost.

Kao neko ko se kiti titulom »koordinator pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-primorske Srpske Pravoslavne crkve« i ko sebe predstavlja kao poznavaoca međunarodnih povelja vezanih za vjerska prava i slobode, morao bi znati da sve vjerske zajednice pred državom imaju ista prava, bez obzira na međucrkvene statuse, da li su tradicionalne ili novijeg datuma, pa, na isti način, uživaju jednaku zaštitu države”, navode u Crnogorskom pokretu.

Ističu da i njegova posljednja izjava o mitropolitu Mihailu, da je on “jedna ličnost koja tumara ovde po Crnoj Gori u duhovnom smislu i liči na onu babu iz Gorskog vijenca” dovoljno govori da mu se mora uskratiti privremeni boravak, zbog nepoštovanja zemlje u kojoj je nerezident i njenih građana.

“Naravno, time ne želimo da mu uskratimo pravo da, kao turista iz Kraljeva, posjećuje Crnu Goru”, zaključuju u Crnogorskom pokretu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuma
Gost
Ljuma

Zasto crnogorski pokret ne posalje retoricno pismo u Istanbul sinodu carigradske patrijasije da ispita rad sveukupne SPC posebno pojedinih svestestva kao amfilohija,jer podsticu mrznju prema narodima u crnoj gori.

ortodox
Gost
ortodox

Dovedite papu umjesto amfilohija- konačni cilj “crnogorskog” pokreta.

Zoran
Gost
Zoran

Podrska za crnogorski pokret.

Meštar
Gost
Meštar

Porez na Budale! Modernije, kladionica za Budale!

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Pod hit no hapsi

Milja
Gost
Milja

Boze sacuvaj

Kopor
Gost
Kopor

Crnogorski pokret? Organizacija formirana da promoviše dukljanstvo i ilirstvo.Negira sve crnogorsko,pocevši od čojstva i junaštva.

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Pa, prijatelju tuzno je da uopste postoji potreba u drzavi Crnoj Gori za pokretom koja nosi u sebi odrednicu crnogorski. Nazalost tako je. U ovoj zemlji su najugrozeniji Crnogorci. Srbima je sve dozvoljeno, oni koji su optuzeni za antidrzavna i teroristicka djela se ponasaju kao filmske zvijezde.

Stetoc1na
Gost
Stetoc1na

Nazalost Srbi ti nista ne brane. A Nik DJ. kaze nasim Crnogorcima da nisu dobrodosli u nasu Crnu Goru dje zivi Albansko stanovnisto. Zamisli se malo. Lako je razdvajat i svadjat i nagonit ljude na mrznju. Mala smo zemlja a cini mi se da se mnogo mrznje nakupilo…

mrgud
Gost
mrgud

STETOCINA- zar ne osjecas da ti svuda zvuci DOSTA JE BILO

Marko K.
Gost
Marko K.

Gradjani Zlijeba treba da podnesu krivicnu prijavu protiv Crnogorskog pokreta zbog skrnavljenja seoskog groblja kod crkve Sv Nikola.

Stefan
Gost
Stefan

Risto političar pa 1000 drugih titula pa tek onda svešteno lice

Maja
Gost
Maja

Reče svih 5 njih okupljenih u Crnogorskom pokretu….

zeko
Gost
zeko

CG hoce i ima svoju Crkvu i u to vise niko ne moze promijenit, takozvani mitropolit srpske crkve, sa odredjenim govorima pljuje iznad sebe i tako tacno na sebe ako je oklen je. Tuzno!!! nebi prilicilo jednom predstavniku vjere, pristoji nekom ko nezna da se ponasa Definitivno dobija Veliki Minus.

Tomos
Gost
Tomos

Ako su to bile dvije Crkve, ima li ko pametni kako je to Njegoš predlagan da bude na čelu Pećke Patrijašije. Kako to… I titula “Egzarh” znači da si podređen i samo o a je dovolk a sa se zna da nisi Autokefalan, a ni ona nije nasledna. Odnosno ima podaci da je samo jednom data…

Crna Gora
Gost
Crna Gora

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina. U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje… Više »

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ukucaj na Google “Kralj Nikola o Crnogorskom pmenenima” da vidiš svako pleme, svako selo.. Da vidiš ko mu s rdi, ko laže, ko krade… Naš Kralj o nama

Aaa
Gost
Aaa

Nas kralj, koji je pokupio svo nase zlato i pobjegao u inostranstvo samo da spasi svoju glavu….

COK
Gost
COK

Kazu da su Crnogorci i Srbi jedno, a kod nas je Dobrica zensko ime.

Tomos
Gost
Tomos

U Tomosu SPC iz 1922. Godine piše: Ukidaju se Autokefalna Crnogorska Crkva i Autokefalna Karlovačka Crkva a Pećka je Mitropolija.

Tomos
Gost
Tomos

Nije tačnoda je bila Autokefalna

Tomos
Gost
Tomos

Sam sebe lažeš.

Anđelka
Gost
Anđelka

Titovo maslo :partija imenuje patrijarhe, neke likvidira a veru zabranjuje i tako pravi rosomonijadu u glavama ljudi.
Radovic je jedan od njih.
Mnogo ljudi, koji se nikada nisu odrekli crkve – u nju više ne ulaze, zadnjih – skoro 30 godina-baš zbog toga!

Salvo
Gost
Salvo

Crnogorski fasisticki pokret

Kosovo
Gost
Kosovo

SPC bi znači trebalo da bude CFP.

Ajk
Gost
Ajk

Odakle si Salvo ovo prepisa, imena ti???

Send this to a friend