Hronika

Crnogorski sudovi zatrpani zahtjevima za jemstvo, prednjači kotorski

Osnovni sud u Kotoru

Poslednjih mjeseci crnogorski sudovi zatrpani su zahjevima za određivanje jemstva licima koja su se iz različitih razloga našla u sukobu sa zakonom i koja na taj način pokušavaju da novcem ili nekretninama “kupe” slobodu.

Ovom trendu pribjegli su okrivljeni i osumnjičeni za različita krivična djela, od onih najbezazlenijih, pa sve do teških krivičnih djela, a posebno opterećen ovakvim zahtjevima u poslednje vrijeme bio je sud u Kotoru.

Samo u avgustu kotorski sud je odlučivao o šest zahtjeva lica koja su medijski propraćena, a koja su namjeravala da uz priloženu kauciju napuste istražni zatvor. Osim ovih šest koji su bili u žiži javnosti, zasigurno je sličnih zahtjeva bilo i mnogo više.

“Jemstvo kao mjera obezbjeđenja postoji dugo u crnogorskom zakonodavstvu, međutim, vrlo malo je korišćena već je pritvor najčešće predlagan i korišćen kao mjera obezbjeđenja okrivljenog i recidiv prethodnih vremena, iako često nije bilo potrebe za tim”, kazao je za, Dan Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

Vujičić je istakao da smo svjedoci brojnih primjera da su pojedina lica bila u pritvoru duži vremenski period da bi u krajnjem sudskom epilogu bili oslobođeni. Po tom osnovu iz budžeta su isplaćivani milionski iznosi.

“Ako imamo u vidu tu činjenicu, oživljavanje instituta jemstva u poslednje vrijeme je sasvim opravdano”,  ocijenio je Vujičić.

Ono o čemu po njemu posebno treba voditi računa jeste da ti iznosi moraju biti što veći kako bi se ostvarila svrha obezbjeđenja i kako bi se to lice obavezalo da prisustvuje daljem toku postupka.

Kotorski sud je samo u avgustu odlučivao o zahtjevima za jemstvo Ivana Fatovića, Emine Adrović, Božidara Filipovića, Igora Vukotića, Enise Šuntić i Sare Vidak.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

A da tuzitelji i sudije odgovaraju kad bez dokaza zatvore ljude lakse bi svi spavali zar ne?

Send this to a friend