Hronika

Crnogorski vojnici pokazali da im je mjesto u oružanim snagama EU

Crnogorski vojnici pokazali su da im je mjesto među kolegama iz oružanih snaga zemalja članica Evropske unije (EU), saopšteno je na panelu „Učešće Vojske Crne Gore (VCG) u EU misijama i operacijama“.

Pripadnici VCG, Milutin Miličić i Zoran Samardžić govorili su danas podgoričkim sredšnjoškolcima o iskustvima u misiji EUTM u Republici Mali i operaciji EU NAVFOR Atalanta, u vodama Somalije.

Kako je saopšteno iz Minsitarstva odbrane, Miličić je naglasio da VCG u misiji EUTM u Maliju učestvuje od maja 2014. godine, sa jednim logističkim oficirom koji je angažovan na dužnosti vođe instruktorskog logističkog tima, koji obučava pripadnike Oružanih snaga te afričke zemlje.

Miličić je podsjetio da je rat u Maliju počeo dvije godine ranije, nakon čega je tamošnja vlada zatražila međunarodnu pomoć u borbi protiv pobunjenih ekstremnih islamista.

Miličić je naveo da crnogorski vojnici učestvuju u obuci pripadnika malijskih oružanih snaga, i to na planu savjetovanja i na planu njihove obuke i doobuke.

Govoreći o teškoj situaciji u toj zemlji, on je istakao da su crnogrski vojnici potpuno opravdali povjerenje i pokazali da im je mjesto među kolegama iz oružanih snaga zemalja članica EU.

„Štaviše, bio sam jedini predstavnik zemlje koja još nije članica EU, među oficirima i vojnicima iz 24 zemlje članice“, naglasio je Miličić.

Samardžić je, kako se navodi, govorio je o značaju operacije EU NAVFOR Atalanta, koja je počela u decembru 2008. godine, prvenstveno u zaštiti brodova Ujedinjenih nacija, koji preko Svjetskog programa hrane distribuiraju neophodnu pomoć osiromašenom stanovništvu Somalije.

On je kazao da Crna Gora u toj operaciji učestvuje od 2011. godine, angažovanjem oficira i podoficira na savezničkim brodovima, prvenstveno grčkim i italijanskim, a od 2013. godine i angažovanjem oficira u Štabu komande operacije u Nortvudu, u Engleskoj.

Savjetnik u Direkciji za NATO i EU u Ministarstvu odbrane Nikola Radunović je kazao da su dva primarna, ali i komplementarna crnogorska spoljnopolitička cilja nakon obnavljanja državnosti 2006. godine bila članstvo u EU i NATO-u.

Prema njegovim riječima, bilo je očekivano da se do prijema u NATO pažnja javnosti fokusirala na učešće pripadnika VCG u misijama i operacijama pod okriljem NATO.

„Al ništa manje nije značajno i njihovo učešće u operacijama i misijama pod okriljem EU, koja takođe ima svoje instrumente spoljne bezbjednosne politike“, dodao je Radunović.

Od ukupno šest EU misija i operacija, Crna Gora učestvuje u pomenute dvije, i to od 2010. godine.

A.G.

Send this to a friend