Hronika

Da li građani treba da gledaju kako policija hapsi?

Da li snimci hapšenja osumnjičenih, u potpuno privatnom ambijentu, pa i u donjem vešu, predstavljaju javni interes? To se pitaju mnogi građani, među kojima je i Podgoričanin (ime poznato redakciji), kome je policija, u cik zore, upala u kuću zbog dojave da posjeduje oružje. Ništa nijesu našli, ali su za sobom ostavili gorak osjećaj njemu i njegovoj porodici da im je privatnost ugrožena. Savjet za građansku kontrolu rada policije ispituje osnovanost javnog objavljivanja snimaka policijskih hapšenja, a kako saznaje CdM, razmatraju i mogućnost da od Uprave policije zatraže potpuno odustajanje od ove prakse.

Polumračno je, zora samo što nije, a u pozadini se čuje-Policija, otvaraj! Nakon toga, specijalci s navučenim maskama na glavama, upadaju i hapse osumnjičene za teška ili lakša krivična djela, često ih zatekavši samo u vešu. I sve to, građani Crne Gore gledaju. I tada zaboravljamo da i uhapšeni građani imaju svoju privatnost, porodice, djecu… I svoja prava, ma šta mi mislili o njima. Nerijetko, ne mali broj njih bude oslobođen krivice, ali snimak kao žig ostaje.

Slično iskustvo imao je i jedan Podgoričanin.

“Armija policije parkirala mi se u dvoriše, u zoru. Probudili su mene i ženu, rekli da imaju dojavu da imam nelegalno oružje, pa pretresli sve što im je došlo pri ruci. Prije toga smo morali da budimo komšije, kao svjedoke. Našli, naravno, nijesu ništa! Zašto sam onda uopšte morao da budem izvrgnut ovom blaćenju?!”, ogorčen je ovaj srednjevječni Podgoričanin.

U međuvremenu, praksa javnog objavljivanja hapšenja osumnjičenih ponovo je aktuelizovana nakon što se građanin V.P. žalio na postupanje policije prema njegovom sinovcu N.P.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije CdM-u je potvrđeno da je u toku postupak po pritužbi građanina V.P. i da se još uvijek čeka na stručno i profesionalno pojašnjenje direktora Uprave policije da se snimljeno hapšenje javno objavi.

Savjet pita direktora Uprave policije Veselina Veljovića zašto je bilo neophodno javno objaviti snimljeno hapšenje, naročito dio snimka na kojem se broje novčanice i postavljaju na leđa uhapšene osobe.

Aleksandar Saša Zeković

“Savjet je odlučio da ovu temu razmotri nezavisno od konkretne pritužbe jer je evidentna policijska praksa da se javno objave snimci različitih policijskih akcija. U toku je postupak tokom kojeg će članovi Savjeta pažljivo razmotriti različite situacije, iskustva evropskih policija i analizirati sve segmente zaštite javnog ali i privatnog interesa. U Savjetu se razumije intencija Uprave policije da ostvari snažniju komunikaciju sa javnošću i predstavi joj rezultate svog rada. Važno je da to Uprava policije radi izbalansirano i nikako na štetu ljudskih prava i zaštite ličnih podataka pojedinca”, kazao je za CdM član Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

U dosadašnjem postupku, na osnovu analize sadržaja više snimaka, Savjet nije prepoznao javni interes, niti osnovanost objavljivanja dijela snimaka koji podliježu zaštiti pretpostavke nevinosti, ali i privatnosti.

“Brojne evropske policije, posebno one sa tradicijom demokratskog nadzora, ne pristupaju sličnim aktivnostima i u Savjetu za građansku kontrolu rada policije aktivno se razmatra mogućnost da se od Uprave policije zatraži potpuno odustajanje od ove prakse”, saopšteno je CdM-u iz Savjeta.

Zoran Vujičić, pravni savjetnik u Građanskoj alijansi, za CdM kaže da hapšenja osoba za koje se osnovano sumnja da su izvršile ili se pripremaju da izvrše krivična djela, a koje policija snima, je opravdano iz više razloga.

Zoran Vujičić

“Na ovaj način policija štiti sebe a istovremeno i osumnjičene da su sve radnje hapšenja izvršene u skladu sa zakonom. Puštanje ovih snimaka u javnost policija, a samim tim i država, želi da pokaže represivnu, a i istovremeno i da preventivno djeluje”, cijeni Vujičić.

Međutim, dodaje, svakodnevna dešavanja u crnim hronikama šalju drugu sliku.

“Ono gdje bi policija i mediji morali posebno da vode računa su da se na tim snimcima maloljetna lica ne vide ili ukoliko ih ima da se njihova lica zamagle. Posebno se mora voditi računa da se poštuju ljudska prava i prezumpcija nevinosti lica prema kojima se ove mjere primjenjuju, te zbog toga ovi postupci trebaju biti dostupni nadležnim institucijama i tijelima za kontrolu rada policije”, kazao je Vujičić.

S.Đukanović

59 Komentara na "Da li građani treba da gledaju kako policija hapsi?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend