Hronika

Demokrate: Kad god otkrijemo neku prevaru, odmah smo neprijatelji države

Nakon što je Investiciono razvojni fond IRF saopštio da će tužiti Demokrate zbog navodnih neistina koje su iznijeli tvrdeći da su kompanija Solo i HD “Laković” učestvovali su u višemilionskoj prevari, iz ove partije kažu da kada god otkriju neku višemilionsku prevaru automatski bivaju označeni za neprijatelje države.

“Današnje saopštenje IRF neodoljivo podsjeća na saopštenja Demokratske partije socijalista Crne Gore. Navedeno ne čudi, ako znamo da ga je potpisao jedan od najodanijih vojnika Mila Đukanovića, akter afere “Snimak”, Zoran Vukčević, koji je nagrađen mjestom direktora IRF-a”, kažu Demokrate.

Oni ističu da bi umjesto uobičajenih napada trebalo da odgovore na brojna pitanja.

“Zašto privilegovanim kompanijama koje imaju monopol na tržištu upumpavate desetine miliona eura i dovodite ih u privilegovan položaj? Zašto narušavate tržišne principe i omogućavate monopol? Kako višemilionski dužnici, saglasno ugovorima, postaju višemilinski dobitnici? Zašto ugovorima definišete fiktivne obaveze, koje nemaju uporišta u logici, obimu poslovanja i djelatnosti samog preduzeća? Kako dužnik postaje dobitnik? Zašto ugovore sklapate pod oznakom tajno, kada za to nemate uporište u Zakonu? Od koga krijete podatke i dokumentaciju? Zašto krijete dokumentaciju od nevladinih organizacija, ako je sve čisto? Zašto vas optužuju da ste jedna od najnetransparentnijih institucuja? Koji od proklamovanih ciljeva IRF-a ostvarujete ovakvim poslovanjem? Ima li čovjeka u Crnoj Gori koji ne bi osnovao firmu, kada bi ga drzava ovako podržavala, privilegovala i stavljala u monopolistički položaj? Gdje u zakonskim okvirima nalazite uporište za ovakvo “subvensionisanje” privilegovanih preduzeća?”, pitaju se Demokrate.

Oni navode da IRF treba da obavijesti javnost na osnovu kojih kriterijuma su se opredijelili za podršku baš HD Laković.

“Uradili ste to tako što ste tom preduzeću omogućili da svoja navodna potraživanja od preko milion eura, iz sredstava IRF-a, naplati u roku od dan ili dva od ispostavljanja fiktivnog avansnog računa prema HD “Laković”. Jasno je da je to preduzeće svoju likvidnost održavalo na način što je za sebe zadržavalo svega oko 10% od uplaćenih sredstava IRF-a, a ostatak sredstava od preko milion eura istog dana uplaćivalo, nikom drugom do njegovom dužniku HD “Laković”. Kažete da o načinu saradnje između HD “Laković” i preduzeća “Solo” nijeste imali uvida, ističući da nije to posao IRF-a.  je to tako zašto se plašite da Specijalni državni tužilac posjeti vaše prostorije i prostorije dvojice ostalih aktera, pročešlja vašu dokumentaciju, utvrdi činjenično stanje i preduzme mjere iz nadležnosti tog tužilaštva. U tom slučaju pečat “TAJNO” vam neće predstavljati nikakvu sigurnost. Ima li ijednog čovjeka u Crnoj Gori koji bi povjerovao u istinitost vaših navoda kada zna da ste svaki papir, pa čak i onaj rukom napisan, označili oznakom “TAJNO”. Nema tog subjekta koji zakonito posluje sa višemilionskim sredstvima, a kojem dokumentacija nije u svakom trenutku dostupna svakom zainteresovanom subjektu. To je od vajkada i svuda, a ponajviše u Crnoj Gori, bilo i biće mjerilo poštenog, transparentnog i zakonitog rada”, zaključuju iz ove partije.

Send this to a friend