Hronika

Detalji ubistva spuškog robijaša: Metak u srce, ubica navođen iz zatvora, u šiblju ostavio tronožac

_dsc1024.jpg

Očevici ubistva ispričali su sinoć za Dnevne novine da se Đurić kretao ka teretani i to u uobičajeno vrijeme. U dvorištu, koje od slobodne zone dijeli bodljikava žica visoka oko tri metra, u momentu surove egzekucije bilo je više od desetak zatvorenika. 

“Mladić je bio u pokretu, odjednom je odskočio, a onda pao na pod. Pritrčali su mu ostali zatvorenici i zatvorski stražari, ali je brzo iskrvario. Davao je znake života. Hitno je ubačen u auto i odvezen u Klinički centar. Kada su ga uveli u Urgentni centar, ljekari su počeli da ga gube. Reanimiran je više puta, ali bezuspješno. Pola sata poslije likvidacije, konstatovana je smrt ovog zatvorenika”, ispričao je sagovornik blizak istrazi. 

Zapaljena Škoda sa puškom i tragovima

Prvi rezultati istrage ukazuju na sumnju da je riječ o planski izvedenom atentatu, u kojem je učestvovalo više od dvije osobe, a glavni krak provjera usmjeren je upravo prema odjeljenju u kojem je Đurić boravio.

“Sumnja se da se ubica, sa ili bez saučesnika, automobilom “Škoda oktavia”, italijanskih registarskih oznaka, dovezao kroz naselja Rogami i Pričelje do mjesta sa kojeg je pucao. Ta lokacija, locirana je na udaljenosti od oko 300 metara, na livadi koju rijeka Zeta razdvaja od zatvorskog kompleksa”, naveo je izvor blizak istrazi. Ubica je potom pobjegao istim lokalnim putem i zaustavio se pet kilometara dalje, na livadi u blizini kružnog prelaza na Duklji. Ostavio je pušku sa snajperom na zadnjem sjedištu, a onda je polio vozilo sa velikom količinom benzina, zbog čeka ga je vatra brzo “progutala”. Zatim je, kako se vjeruje, zajedno sa pomagačima pobjegao u nepoznatom pravcu.

Auto ukradeno u BiH, tablice u Italiji

Do zaključenja lista, DN saznaju da je policija do 23 časa ušla u trag zapaljenom vozilu i tablicama. Nezvanično, automobil je ove godine ukraden u Bosni i Hercegovini, u Istočnom Sarajevu. Italijanske tablice su ukradene u mjestu Udine, u Italiji, i to prošle godine.

Ubica ostavio tronožac

Policija je sinoć odmah blokirala šire lice mjesta i u mraku tragala za tragovima koje je ubica za sobom ostavio. Viši državni tužilac Miloš Šoškić i tim kriminalističke policije, sa svim inspektorima iz Podgorice, izvršili su pretragu i uviđaj na tri lokacije – u krugu ZIKS-a, na mjestu odakle je pucano, kao i na lokaciji gdje je zapaljena “škoda”.

“Tom prilikom, pronađen je tronožac, sakriven u šiblju, za koji se sumnja da je korišten kao držač za snajper. Tronožac će biti upućen na vještačenje”, tvrdi izvor DN, koji je naveo da je u istragu uključeno i Specijalno državno tužilaštvo.

Pretresi – zaplijenjeno 100 telefona

Kako su inspektori odmah posumnjali da je snajperista imao pomagača iz zatvora, koji ga je navodio na žrtvu, uprava ZIKS-a naložila je zatvorskim policajcima da sve zatvorenike odmah zatvore i zaključaju u sobe. Ubrzo potom, pripadnici policije i ZIKS-a upali su u sobe i izvršili detaljan pretres, prilikom kojeg je pronađeno i zaplijenjeno oko 100 mobilnih telefona, koje su neki zatvorenici polu-otvorenog odjeljenja regularno koristili. “Međutim, neki od njihovih kontakata u vrijeme ubistva, mogao bi da ukaže na trag izvršiocu. Zbog toga će svi zaplijenjeni telefoni biti vještačeni”, kazao je sagovornik DN.

 

Send this to a friend