Hronika

Dežurnoj službi policije građani prijavljuju i komšije vanzemaljce

U Dežurnoj službi Uprave policije, koja se često naziva “žila kucavica policije”, radi se svakodnevno 24 sata, a dobro poznat broj 122 građani pozivaju za sve moguće i nemoguće „nedoumice”: neko mi je parkirao auto ispred ulaza u zgradu, vidio sam tuču, komšija mi je vanzemaljac – samo su neke od prijava koje službenici u stanici policije za poslove dežurstva svakodnevno dobijaju, pišu Vikend novine.

Telefon zvoni non-stop, sa druge strane slušalice uznemireni glasovi, prijave o nesrećama, stradalima, pucnjavi sastavni su dio svakog radnog dana zaposlenih u dežurnoj službi. Upravo od ove službe zavise sve dalje aktivnosti policije, od njih patrole na terenu dobijaju uputstva kuda najbrže stići na određenu adresu, informacije o događaju, profil osoba koje treba privesti… Dežurna služba je organizovana tako da funkcioniše neprekidno, nema praznika, neradnih dana, odmora…

“Ovdje se slivaju sve informacije, počinju i slivaju se sve bezbjedonosne pojave i događaji, prve informacije, upućivanje policijskih patrola koje su na terenu, povratne informacije od njih, praćenje događaja od početka do kraja. Građanin pozove 122, prijavi neki slučaj, mi uputimo patrolu, inspektora, čekamo informaciju od njega sa terena, i tako ukrug. Građani naravno najčešće telefonski prijave nešto, mada imaju i mogućnost da dođu lično, imamo posebnu prostoriju za to. Takođe građani podnose prijave pisanim putem, ili anonimno, gdje smo dužni da ispoštujemo proceduru”, kazao je Vikend novinama komandir Stanice policije za poslove dežurstva Svetislav Čović, ističući da je brzina jedna od ključnih stvari u ovom poslu.

“Nije isto reagovati nakon minut ili nakon pet minuta. Gradske saobraćajnice su jako dobre, naravno u zavisnosti od frekvencije saobraćaja, najbliža patrola uz dobru saradnju sa dežurnom službom može da stigne na lice mjesta za pet minuta. Dakle, ključna je brzina u početnoj informaciji, kako bismo brzo reagovali. Ono što je takođe jako bitno jeste sistem GPS u vozilima, pomoću kojeg u svakom momentu možemo da vidimo gdje su patrole, na osnovu čega možemo da pošaljemo najbližu na adresu”, pojasnio je Čović u razgovoru za naš list.

Osim brzine, kako je naveo komandir, jako je bitna i smirenost i zbog toga u „žili kucavici” policije rade iskusni službenici, koji imaju godine rada za sobom.

“To su policajci i policajke koji imaju godine rada na terenu, imaju iskustvo duži niz godina, znaju grad, bulevere, nazive zgrada po nadimcima, i odmah mogu da reaguju. Naravno, imamo i pripravnike, koji prođu kroz službu da vide kakav je ovaj posao, ali tek nakon višegodišnjeg rada na terenu mogu doći u ovu službu”, kazao je Čović.

U dežurnoj službi radno vrijeme je organizovano po smjenama, a u jednoj radi od deset do 12 službenika. Nekad je, na osnovu procjene, angažovano i više službenika.

“Šef smjene je odogovoran za rad smjene, a osim njega tu su dva ili tri službenika koji rade na zaprimanju prijava i slanju patrola. Svi u smjeni mogu da pokrivaju svaki dio posla, ali se uvijek podijele”, kazao je Čović. Dežurna služba postoji u svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti u Crnoj Gori. Postoji ideja da se formiraju tri centra, po regijama, koji bi pratili rad samo za svoju teritoriju.

U dežurnim službama se obezbjeđuje kontinuitet rukovođenja službama, jer dežurne službe prate događaje i informišu ostale službe po linijama rada. Dežurna služba i Operativno komunikativni centar informišu i javnost.

“Ovdje se prepliću sve linije rada, od javnog reda i mira, kriminalističke policije, granične policije, svaki segment ide kroz dežurnu službe. Još jedan dio našeg posla jeste asistiranje patrolama na terenu, u dijelu davanja podataka iz evidencija o licima, da li je kažnjavan, da li se potražuje i slično. Od imena oca, majke… Dakle, sve podatke koje imamo o određenom licu. Osim toga im pomažemo i na terenu sa adresama itd. Sve to rade obučeni ljudi, koji preko pristupa određenim aplikativnim rješenjima integrisanog informacionog sistema imaju pristup podacima koji se nalaze u evidencijama”, naveo je Čović.

Bitnu ulogu Dežurna služba ima i pri izvršenju težih krivičnih djela, saobraćajnih nezgoda, bilo kojoj situaciji u organizovanju, blokadi grada, davanju informacija građanima koji imaju nezgodu, traganja za izvršiocima, razmjene podataka sa svim organizacionim cjelinama.

“Odmah nakon izvršenja nekog krivičnog djela, ukoliko se ta osoba nalazi u bjekstvu, mi dajemo potragu, obavještavamo najbliže centre bezbjednosti u okolini, dajemo više informacija… Dežurna služba je bitna i zbog toga što se tu nalaze svi važni brojevi telefona, od dežurnih sudija i tužilaca, inspektora komunalne policije, veterinarske službe, sanitarne inspekcije itd. Zbog toga su za ovu službu zainteresovane sve linije rada”, pojasnio je Čović.

Dežurna služba obavlja razmjenu podataka sa ostalim organizacionim strukturama policije putem telegrama.

Ono što je takođe jako bitan segment dežurne službe jeste briga o privedenim i zadržanim osobama.

“Gotovo tri i po hiljade lica je bilo privedeno na nivou CB Podgorica za prošlu godinu. To je veliki broj lica koji je priveden, čuvan, odveden kod tužioca, sudije. Sve se to sprovodi u skladu sa poštovanjima ljudskih prava, stalno imamo kontrole gdje se provjerava da li sve radimo u skladu sa preporukama za smanjenje torture. Brinemo o licima, njihovoj higijeni, ishrani, da imaju tri obroka dnevno. Takođe im omogućimo medicinsku pomoć ukoliko je potrebna. Prava da obavijesti člana porodice, branioca, pravo da bude upoznat o tome što je uhapšen na svom jeziku. Osim toga, brinemo o tome da se ne samopovrijede, ne povrijede nekoga od nas i sl. Upravo zbog takvih poslova na kraju svake smjene i prije svake smjene, ako je potrebno i satno, organizujemo ljude gdje su potrebni. Posebno kad su privođenja i hapšenja u pitanju. Na osnovu profila lica koje treba privesti, procjenjujemo i opredjeljujemo adekvatan broj policijskih službenika za sprovođenje hapšenja i trudimo se da sve organizujemo tako da lice ne povrijedi sebe, ali ni nas. Jer se i to dešava”, naveo je Čović.

Prema njegovim riječima, svaka dojava koja stigne u Dežurnu službu se provjerava, jer postoji ogroman broj lažnih dojava.

“Postoje određeni brojevi telefona koje znamo napamet, ali dojave moraju da se provjere. Postoje lica koja prijavljuju razne stvari ali smo uvijek išli i provjeravali. Imamo nekad i pozive samo da bi patrolu preusmjerili sa jedne na drugu lokaciju. Dešavalo se da nam lažno prijave saobraćajnu nezgodu, tuču ili narušavanje javnog reda i mira, samo da bi poslali patrole na drugu adresu. Takvi pozivi se registruju i snimaju”, kazao je Čović.

Za prvih šest mjeseci ove godine Dežurna služba evidentirala je 8.249 događaja i 1.604 aktivnosti, dakle 9.853 radnje su unijete u sistem. Prošle godine ukupno je evidentirano 19.442 događaja.

“Za prvih šest mjeseci ove godine imali smo 3.161 telefonsku prijavu, ličnih prijava 987, a od medicinskih ustanova smo dobili 1.059 poziva. Često nas zovu iz Hitne, Urgentnog centra da nas obavijeste da se javilo lice sa povredama, da su dobili poziv da je neko u tuči povrijeđen i slične situacije. Imamo i anonimne prijave, kojih je za šest mjeseci bilo 1.797”, kazao je Čović.

Od januara do jula slučajeva za kriminalističku policiju bilo je 943, dok je javni red i mir narušilo 2.495 osoba.

“Kada je u pitanju saobraćajni sektor, Dežurna služba primila je 2.707 prijava, a za granične poslove 56. Za prvih šest mjeseci ove godine slobode je lišeno 1.446 osoba, koje su boravile u prostorijama CB Podgorica i 244 zadržana lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira uhapšeno je 72 lica, dok su zbog bezbjednosti saobraćaja uhapšene 744 osobe. Kada je u pitanju nasilje u porodici, uhapšeno je 169 osoba zajprvih šest mjeseci”, kazao je Čović, dodajući da je u 2018. godini ukupno uhapšeno 2.923 osoba. Tokom prvih šest mjeseci, prema riječima Čovića, za nasilje u porodici registrovano je 269 krivičnih djela, a za kršenje javnog reda i mira 277.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dizmar
Gost
Dizmar

Ja moram da prijavim da mi neko sabija kuću

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Naše građanke i građani Crne Gore su likovi! Kakvi umišljenici! Aaa ha ha ha haaaa 😀😅😄🤣😂😆😁

Aaaaaa
Gost
Aaaaaa

I ja imam komsiju vanzemaljac hohoho !

SašaVukašinović
Gost
SašaVukašinović

Kakvi su ovo radnici majko mila

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Losa roba

Mala pjaca
Gost
Mala pjaca

Kad ce reagovati policija I ostale inspekcije u Cetinje ako postoje Na NELEGALNU PRODAJU SVEGA I SVACEGA NA MALU PJACU od voca povrca pa preko cigara….Neko placa porez na to a neko moze sto oce .vjerovatno zbog glasova

Svitanje
Gost
Svitanje

Glas je botan

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Ne postoji mala pjaca iza Hrama više. Sada je tamo parking za plaćanje 🚘🚙aaa ha ha ha haaaa 😀😅😄🤣😂😆😁

Nikita
Gost
Nikita

Sigurno je zbog glasova…ka sve sto je u nasu drzavu zbog glasova. Neko moze da radi kuce, hotele, pumpe dje oce, a neko mora dobro da se namuci da bi dobio dozvolu tamo dje moze. Zna se ko je glavni i ko kolo vodi u Crnu Goru. Sve je uzas. Koliko su ljekovi, pregledi -ni jedan ispod 30 eura. Odelenje… Više »

Crnogorčina
Gost
Crnogorčina

Viđeh tuču komšije vanzemaljca sa tri pit bula sinoć ali nijesam zvao pobjegoše kad me viđoše.

Lale
Gost
Lale

Nije lako ali mora se radit

Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Uhhhh. Umori me pričom. Da je bogdom tako. Ni blizum. Prebace na drugu policisku stanicu a ovi kažu svi policajci su na utakmici(obezveđuju je). I nikome ništa. Neznaju kada je narušavanje reda i mira u popodnevnim i večernjim satima.

Vikotorija
Gost
Vikotorija

Ko te ljubi dok sam ja na strazi…

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Bila je jedna iz srbije a intuicija mi govori da se udala u svajcarsku. ….

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Ćao Dejo šašavi prijatelju moj! 😀😅😄🤣😂😆👏👏👏👏👏👏👏👏

Gary
Gost
Gary

Imaju gps,pa vide u koju najblizu kafanu sjede

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Izgleda da sam provaljen

Ana
Gost
Ana

Ali kad sam procitala ovo “ najbliza patrola moze da stigne sa pet minuta na lice mjesta…”

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Draga Ana vidiš li kako je naš narod smiješan? 😀😅😄🤣😂😁

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Zaustavio policajac zenu zbog prebrze voznje.. Zena kukumace “”” Nemojte mene molim vas ja sam uciteljica “””” Policajac kaze: “”””” Oooooooo dugo sam ovo cekao .Sad cete lijepo da napisete 1000 puta NIKAD VISE NECU VOZITI BRZO 🤣🤣🤣

Kokot
Gost
Kokot

A bravo ti ga KURSADŽIJO

Sve u p.m
Gost
Sve u p.m

E bas mu bravo kad zna za Kursadzije Buksovce bar nikome zlo ne misli kao pojedini po ovije portala samo sto se ne poubijaju 😁

Kotor66
Gost
Kotor66

Problem je u tome sto je sve veci broj vanzemaljaca, pogotovo na teritoriji birackog spiska…treba to ozb shvatiti

Marsovac
Gost
Marsovac

Ako vidim snimak gdje gradonačelnik uzima u koverti mito od tajkuna, ko je nadležan?

Kotor66
Gost
Kotor66

Gdine. Marsovac zovite 122

viki
Gost
viki

a to ne,oni izađu na teren kad ih pozovu za vanzemaljce ali o tim i sličnim stvarima ne razmišljaju

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Marsovac, a sto ako vidis kamion s kojeg se distribuiraju tableti i tudje valute?

awetinja
Gost
awetinja

Ako ih ne ucjeniš i ogrebeš se, onda Dobrota. Tamo se javi.

Mihailoo
Gost
Mihailoo

Ma djeee

Send this to a friend