Hronika

DNP i DF tvrde da Sindikat Uprave policije afirmiše policijsku torturu

Funkcioner DNP-a i DF-a Nikola Jovanović, smatra da saopštenje predsjednika sindikata Uprave policije Mladena Šuškavčevića, da nisu tražili odobrenje za skup koji je organizovan u cilju pružanja podrške osumnjičenim kolegama za prebijanje građana i da UP ne stoji iza skupa, su samo pokušaj da teret odgovornosti za kršenje zakona Sindikat preuzme na sebe i zaštiti funkcionere policije.

>>>Sindikat UP: Pružamo pomoć kolegama, ali ne štitimo one koji se ogriješe o zakon >>>

“U prvom redu šitit direktora Slavka Stojanovića i ministra Mevludina Nuhodžića, koji su morali biti smijenjeni zbog ovog skandala. Nepreduzimanje zakonskih mjera prema okupljanju koje je održano suprotno zakonu je i potvrda da je cijela akcija naišla na odobrenje načelnika CB Podgorica”, tvrdi Jovanović.

Poručuje da čak i da se radilo o sponatnom okupljanju, odsjek za javni red i mir u Podgorici je morao da pošalje patrolu, upozori okupljene da krše zakon i izda naredbu da se mirno raziđu.

“Protiv ovih lica se po zakonu mora pokrenuti prekršajni postupak, a kako sindikat preuzima odgovornost za skup, onda se gospodin Šuškavčević legitimisao kao odgovorno lice.  Ono što je najgore, i što je sa pravom naišlo na ogorčenje javnosti, jeste činjenica da su službenici UP došli da podrže kolege koje su brutalno pretukli građane”, kaže Jovanović.

Smatra da bi Sindikat iz etičkih, zakonskih i moralnih razloga, trebao da se ogradi od, kako kaže, gnusnog čina policijske torture, a ne da pruža podršku kršiocima zakona i još da podmeću leđa kako bi zaštili funkcionere policije.

Tvrdi da skup ispred Osnovnog suda je čin otvorenog pritiska na pravosuđe koje je, kako kaže, nažalost u prvi mah popustilo i istima dozvolili da se brane sa slobode.

Jovanović ocjenjuje da je naknadna odluka suda za produženje pritvora evidento uslijedila nakon kosultacija sa pojedincima koji su u vrhu sistema.

“U oba slučaja imali smo pritisak na pravosuđe, koje je u prvom slučaju popustilo pred „spontanim“okupljanjem službenika policije, shvatajući činjenicu da do njega ne bi došlo da UP ne stoji iza te akcije. Sa druge strane uslijedio pritisak sa druge adrese”, ističe Jovanović.

Poručuje da prvi čovjek sindikata se u svom reagovanju obratio na pogrešne adrese jer, kako kaže, ako je ko ugrozio integritet policijske profesije i etike, to su upravo njihove kolege koje zlostavljaju građane.

“Onako kako su se ponašali policijski službenici prema tijnedžerima nema nikakvo opravdanje jer se na onaj način ne postupa ni prema osumnjičenima za najteža djela. Imali smo priliku, doduše veoma rijetko, da gledamo akcije policije kada hapse ogrezle kriminalce, i te scene su upoređujući sa ovima, diplomatska misija”, kaže Jovanović.

Smatra da Policija umjesto da se okrene rasvjetljavanju preko 200 ubistava, suzbijanju kriminalnih klanova, trgovinu narkoticima i švercu cigareta, suzbijanju korupcije na visokom nivou i da konačno otkrije ko podmeće bombe pod automobile, ona se, kako kaže, bavi progonom političkih neistomišljenika i suzbijanjem demokratskog i građanskog otpora kriminalnom režimu.

“U tom cilju su, zloupotrebljavajući svoje funkcije, pokrenuli neosnovano 30 postupaka, među kojima je postupak da je DF nezakonito održao javno okupljanje ispred Skupštine Crne Gore, kako bi opravdali nasilno razbijanje protesta 17. oktobra 2015. godine”, naglašava Jovanović.

Poručuje da su taj spor su izgubili jer su u skladu sa zakonom prijavili i održali skup a njihova akcija je, kako kaže, time postala nezakonita. Ističe da je to posebno važno jer na osnovu ove presude, koju je potvrdio Viši sud PŽP br. 1262/17-6, predsjedik DNP Milan Knežević, je morao biti oslobođen.

“Zakonom je predviđeno da se neće kazniti za ovo djelo ukoliko se dokaže da je radnja službenog lica nezakonita, što smo mi i dokazali. Službenicima policije su, alergični na trobojku koje je utemeljena u Crnoj Gori, vidjeli „opasnu namjeru“ da se ugorzi teritorijalni integritet. Sa druge strane ćute kao zaliveni na otimanje teritorije i upade lica sa albanske strane koji na teritoriji CG pobadaju zastave Velike Albanije”, tvrdi Jovanović.

Poručuje da je za očekivati bilo da sindikat zatraži da se identifikuju pripadnici policije koji su prebijali crnogorske građane na protestima 2015., a ne da ovakvim saopštenjima vrši dalju afirmaciju policijskog terora i nasilje.

Tvri da su u svom  radu isključivo usmjereni, kako kaže, da guše opoziciono djelovanje, potvrđuje i činjenica da su prilikom skupa ispred Osnovnog suda, kada su poslanici DF došli da preuzmu uputni akt za Milana Kneževića, pripadnici policije vrijeđali i psovali poslanike.

“U krajnjem Sindikat UP reagujući na opravdane kritike, koje dijeli čitava crnogorska javnost, a ubijeđen sam i veliki broj pripadnika policije koji profesionalno obavljaju svoj posao, brani se politički neargumentovanim tvdnjama, jer su i sami svjesni da krše zakon i da pružaju podršku prekršiocima zakona, zaboravljajući da im je osnovi posao da hapse kriminalce, pa i kada isti nose uniformu bilo koje državne službe”, naglašava Jovanović.

 

Ža.B.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Daki
Gost
Daki

sto je iritantan ovaj lik

Marko
Gost
Marko

Sve je u pravu! Bravo Nidzo!

Ve$a
Gost
Ve$a

Kako mu je wrh frizura! Top 😉 👌

Andrija
Gost
Andrija

Potpuno je momak u pravu. Ovaj iz sindikata misli da smo vesla sisali pa da ne vidimo kakve su manijake primili u policiju. Sto ne samaraju kriminalce onako kao onu đecu pa bi ih svi podržali.No su naśli njih 5orica da samaraju i gaze momke koji nisu pruzali nikakv otpor.Sprdnja!

Nikola I
Gost
Nikola I

a ovi su mi najaci, pozadinci, ovaj ispred DF-a i onaj vujosevic sa mindjusom ispred dps-a sto ima dva saopstenja za 8 godina!

Pobjeda
Gost
Pobjeda

Dobro su nam ti naprednjak. Da pratis malo vise, vidio bi da cesto objavljuje saopstenja i da je odlican politicar i retoricar. Nego, ti si mi vjerovatno neki neutralni, tj . drugim rijecima DPS- ovac prikriveni.😂

Nikola I
Gost
Nikola I

ada cus to su saopstenja da se najezis, ne dipr da te zamolim… ja sam zakleti DPS “vojnik” nikako prikriveni ali ja nisam kao ti shunja pa da lizem i sto je posra*o nego kritikujem i ovog naseg umnjaka.. aj sad uzmi taj tblet sto si dobio i radi, valja zaradit tu dnevnicu..

Send this to a friend