Hronika APELACIONI SUD ODLUČUJE O EKSTRADICIJI SVJEDOKA SARADNIKA U PREDMETU POKUŠAJA TERORIZMA

Do 20. oktobra odluka po žalbi na rješenje o izručenju Sinđelića

Sasa Sinđelić (Foto: Screenshot)

Apelacionom sudu Crne Gore stigla je žalba na rješenje Višeg suda u Podgorici o izručenju Saše Sinđelića Hrvatskoj, a taj predmet dodijeljen je u rad sudiji izvjestiocu 20. septembra, što znači da vijeće ovog suda najkasnije do 20. oktobra mora donijeti odluku po predmetnoj žalbi. To je potvrđeno Dnevnim novinama iz Apelacionog suda.

“Apelacionom sudu Crne Gore dostavljeni su spisi predmeta Višeg suda u Podgorici protiv Saše Sinđelića radi odlučivanja po žalbama protiv rješenja Kv.br.645/19 od 3.09.2019, koji spisi su dodijeljeni u rad sudiji izvjestiocu 20.09.2019. Ovaj sud je dužan da odluku o žalbi sa spisima dostavi sudu koji je donio rješenje, najkasnije u roku od mjesec dana od dana prijema spisa tog suda”, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Kako se dodaje, vijeće tog suda će u drugostepenom postupku, a shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku donijeti odluku u zakonom propisanom roku, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Ukoliko rješenje o izručenju Sinđelića Hrvatskoj postane pravosnažno, to neće biti smetnja za epilog sudskog postupka za pokušaj terorizma koji je u maju ove godine okončan prvostepenom presudom, potvrdio je u ranijem razgovoru Dnevnim novinama advokat Lazar Aković.

Podsjetimo, Sinđeliću, koji ima svojstvo svjedoka u postupku za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, rješenjem Višeg suda u Podgorici početkom septembra određeno je izručenje susjednoj Hrvatskoj, koja ga potražuje zbog izdržavanja dvadesetjednogodišnje zatvorske kazne.

Podsjećamo i to da je Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno odbilo zahtjev za azil Saše Sinđelića.

U rješenju vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sinđelića, po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine, izrečene presudom Županijskog suda, zbog ubistva i krađe.

“Nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud je utvrdio da on nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za djelo koje je predmet zahtjeva za izručenje, da krivična djela za koja se izručenje traži nije izvršeno na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina, te da su ova krivična djela, kako po važećem u vrijeme izvršenja tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična djela, pa za ista nije nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja”, navodi se u rješenju suda.

Takođe, sud je utvrdio da Sinđelić nije u Crnoj Gori već pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna djela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, te da je djelo za koje se izručenje traži propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje jedne godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je u 10. septembra zahtjev za azil Saše Sinđelića. Kako je saopšteno iz MUP-a, Sinđelić je zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite u Crnoj Gori podnio 1. jula 2019. godine.

“Uvidom u dokaze dostavljene ovom organu, utvrđeno je da je Saša Sinđelić učinio krivično djelo prije ulaska u Crnu Goru, za koje je, u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore, propisana kazna zatvora u trajanju od pet godina ili teža kazna, čime su se stekli zakonski uslovi da se ovo lice isključi od prava na azil i supsidijarnu zaštitu i da mu se odbije zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite”, saopšteno je iz MUP-a.

U MUP-u ističu da je Sinđelić tokom postupka po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite saslušan u dva navrata, i tada je iznio činjenice i okolnosti zbog kojih je zatražio zaštitu u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶

Strsljen

prangijares
Gost
prangijares

Kakva je ovome faca ka’ da je pogledao u otvoreni reaktor br. 4 Černobiljske atomske elektrane.

LJUTA
Gost
LJUTA

Ko mu napisa zalbu kad je u CG dosao bez centa?

🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶

🎶🎵🎶🎵🎵Istegni me jace 🎶🎵🎵🎶I meni se place 🎶🎵🎶🎵🎵

Student
Gost
Student

Treba ga nastaniti u Cuce. Fali nam ovakvih ljudi I karaktera

Send this to a friend