Hronika

Droga preko Crne Gore švercovana u BiH

FOTO: Ilustracija

Inspektori SIPA-e prilikom pretresa firme Anta Sičaja u Gornjem Vakufu, u BiH, pronašli su 400 kilograma droge u jednoj cistijerni, a tokom akcije oduzeli su i rokovnik u kojem je vodio krijumčarsku evidenciju. Droga je nabavljana u Albaniji, švercovana je preko Crne Gore i Srbije do BiH, a potom u Hrvatsku i dalje prema zemljama zapadne Evrope.

Kako prenosi Avaz, državni tužilac koji rukovodi ovim predmetom naredio je vještačenje mobilnog telefona, kao i posebnog kriptovanog telefona, koji je Sičaja koristio pri kodiranoj komunikaciji sa saučesnicima, a koja se ne može pratiti posebnim istražnim radnjama.

Cilj vještačenja, kako saznaje Avaz, jeste da se na osnovu sadržaja telefonskih kontakata i komunikacija potvrdi identitet ostalih članove grupe.

Posebno će se analizirati oduzeti rokovnik s ručno ispisanim podacima, koji je navodno pisan u šiframa.

Tužilac opravdano sumnja da postoje i druge lokacije na kojima je droga skrivena, kao i da je dio velike pošiljke prije akcije proslijeđen drugim krijumčarima.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, Sičaja je dio međunarodnog lanca krijumčara kanabisa, a koji seže od Albanije do zemalja zapadne Evrope.

Takođe, uvidom u video nadzor firme otkriveno je da su u bijeli kontejner gdje je nađena droga dolazili ljudi čiji su identiteti poznati tužilaštvu, a koji su umiješani u posao s drogom.

Sičaji je određen pritvor kojem se nije protivio njegov advokat, smatrajući da bi to bila degradacija, čak se i sam osumnjičeni pomirio da ide mjesec iza rešetaka.

Istražitelji SIPA-e duže su pratili Sičaju, koji je od početka 2019. do 26. januara 2020. godine organizovao grupu radi krijumčarenja, skladištenja i daljeg transporta kanabisa.

Krijumčarenje droge rađeno je pod plaštom firme za transport plina i nafte „Sičaja”, u čijim je cistijernama droga putovala. Firmu je koristio i za skladištenje te prepakivanje droge.

Droga je nabavljana u Albaniji, švercovana je preko Crne Gore i Srbije do BiH, a potom u Hrvatsku i dalje prema zemljama zapadne Evrope.

Osim 400 kilograma opojne droge kanabis, kod Sičaja je SIPA, nakon dodatnih pretresa, pronašla i veliku količinu naoružanja i municije.

Droga je bila upakovana u 21 kutiju te deset pakovanja umotanih u PVC foliju.

Kada je u pitanju naoružanje, SIPA je pronašla pet različitih pušaka, šest ručnih bombi, dva prigušivača i veću količinu puščane municije.

Send this to a friend