Hronika

Državu najviše tužili zaposleni MUP-a i Ministarstva odbrane

U prošloj godini pred sudovima redovne nadležnosti najviše predmeta bilo je formirano po tužbama službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, a zatim Ministarstva odbrane, navodi se u Izvještaju o radu zaštitnika imovinsko-pravnih interesa za 2018. godinu, pišu Dnevne novine. Za izgubljene radne sporove koji su pokrenuti prošle godine država je isplatila 9,4 miliona eura

“Predmet postupka su naknade za rad van redovnog radnog vremena, naknade za neiskorišćene godišnje odmore, za isplatu zarada nakon sudskog poništavanja odluka disciplinskog organa o prestanku radnog odnosa i uplatu doprinosa, naknade za odvojeni život, za terenski dodatak, za službena putovanja, za troškove stručnog osposobljavanja, za povrede na radu, za nagrade, za rad u radnim grupama”, navodi se u Izvještaju.

Kako se ističe, gotovo da nema nijednog segmenta radnog prava pa i šire, a da zaposleni državni službenici i namještenici, bez razlike po vrsti posla i ovlašćenja, nijesu tvrdili da su uskraćeni u tom smislu.

Broj pokrenutih postupaka, sudskih i pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, najveći je prema Ministarstvu unutrašnjih poslova i sudovima, a određeni broj predmeta su pokrenuli i zaposleni u ZIKS-u.

U 2018. godini je kod Zaštitnika formirano 315 predmeta pokrenutih pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, radi ostvarivanja prava iz rada i po osnovu rada velikog broja državnih službenika i namještenika.

“Broj predmeta je manji od broja lica učesnika u postupcima, jer se u istom postupku rješavaju zahtjevi većeg broja zaposlenih”, stoji u Izvještaju.

U 2018. godini Centar za posredovanje je dobio 512 tužbi u kojima je država bila tužena, od čega je u 222 predmeta postignut sporazum, a u 264 nije prihvaćeno posredovanje, dok je 26 predmeta prenijeto u 2019. godinu.

“Postupajući po sporazumu radi isplate zaposlenima u organima državne uprave razlike za neisplaćeni topli obrok i regres, nadležni organi koje zastupa Zaštitnik su u jednom broju zahtjeva postupili po ovom sporazumu, međutim i u 2018. godini postoji veliki broj predmeta sa ovakvim zahtjevima, a posebno su počele da pristižu i tužbe za isplatu kamate zbog neblagovremene isplate po ovim zahtjevima”, navodi se u Izvještaju.

Kako se ističe, to sve ukazuje da problematika radnih sporova mora biti prvenstveno rješavana u organima državne uprave koji imaju pravne službe i koji su o svim presudama i sudskoj praksi u ovom sporovima upoznati, te koji bi blagovremenim isplatama osnovnih zahtjeva u znatnom smanjili troškove postupka pred sudom a posebno postupaka kod javnih izvršitelja.

“Uočava se da je u 2018. godini broj radnih sporova smanjen, kao i izdataka po tom osnovu, posebno kod Ministarstva odbrane i ZIKS-a, ali je i dalje ostao veliki broj tužbi u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova”, precizirano je u dokumentu.

Ukupan broj parničnih predmeta koji je bio u izvještajnom periodu u radu kod Zaštitnika predstavlja zbir aktivnih predmeta iz prethodnog perioda, zaključno sa 31. decembrom 2018. godine.

“Tako je kancelarija u Podgorici u izvještajnom periodu imala ukupno 11.374 parnična predmeta od čega iz prošlog perioda 9.116, a 2.258 novoformiranih predmeta. Od ukupnog broja predmeta arhivirano je 2.244, a u 2018. prenijeto 9.130. Kancelarija u Bijelom Polju u izvještajnom periodu imala je ukupno 4.039 parničnih predmeta, od čega iz prošlog perioda 2.318 predmeta. Broj novoformiranih pre dmeta u bjelopoljskoj kancelariji bio je 1.721, dok je od ukupnog broja arhivirano 1.514 predmeta, a u 2018. prenijeto 2.525 predmeta. U izvještajnom periodu kancelarija u Kotoru imala je ukupno 1.967 predmeta, od čega 1.473 iz prethodnog perioda, a 494 novoformirana. Od ukupnog broja arhivirano je 267 predmeta, a u 2018. prenijeto je 1.700 predmeta”, navodi se u Izvještaju.

Dakle, ukupno je arhivirano završeno 4.025 predmeta, aktivno 13.355 predmeta, što znači da je u izvještajnom periodu ovaj organ postupao u 17.380 parnična predmeta. S obzirom da Zaštitnik postupa i u postupcima stečaja po Zakonu o stečaju, ukupno je u prošloj godini kod Zaštitnika bilo 67 predmeta u kojima Zaštitnik pred Privrednim sudom u Podgorici i sada postupa.

U upravnim postupcima Zaštitnik je postupao pred 21 područnom jedinicom Uprave za nekretnine Crne Gore, tri Komisije za povraćaj i obeštećenje, kao i pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova.

“U odnosu na izvršne postupke i primjenu Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, moglo bi se istaći da je u pitanju realizacija pravosnažnih odluka te da postoje intervencije Zaštitnika uglavnom zbog troškova postupka, osim toga Zaštitnik pokreće protivizvršenja kada izdejstvuje ukidanje ili preinačenje pravosnažnih presuda po vanrednom pravnom sredstvu od Vrhovnog suda, koji rokovi su kratki i nijesu ni u jednom slučaju propušteni. Protivizvršenje je karakteristično uglavnom za postupke naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode” piše u Izvještaju.

Istovremeno, Zaštitnik je postupao u 51 novoformiranom predmetu u postupcima radi naknade štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Zaštitnik postupa i u predmetima organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, u kojima, kada se radi o krivičnim djelima iz ove oblasti, zastupa državu kao oštećenu i učestvuje kako u postupku tužilačke istrage, stavljanjem predloga za izdavanje privremenih mjera, tako i na glavnom pretresu nakon potvrđene optužnice.

Zaštitnik imovinsko pravnih-interesa ukazuje na veliki broj predmeta pristiglih u 2018. godini u kojima zaštitnik postupa 21.363 predmeta, te na činjenicu da postoji nedovoljna kadrovska i tehnička opremljenost u sve tri kancelarije Zaštitnika.

“Neophodno bi bilo kako povećanje broja zamjenika, tako posebno broja stručnih saradnika koji bi u jednom broju manje složenih predmeta bili u mogućnosti da obavljaju funkciju Zaštitnika kako je ona predviđena Zakonom o državnoj imovini”, navodi se u Izvještaju.

Posebno se ističe da zakon o Zaštitniku još uvijek nije donijet, a njegovo donošenje bilo je predviđeno programom rada Vlade za 2016. godinu.

“A sve to radi adekvatne primjene svih propisa koji se odnose na Zaštitnika i kvalitetne zaštite imovinsko-pravnih odnosa države Crne Gore”, zaključuje se u Izvještaju.

Za izgubljene radne sporove koji su pokrenuti prošle godine država je isplatila 9,4 miliona eura, navodi se u novom izvještaju o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Iz državnog trezora za ove namjene u 2018. godini izdvojeno 16,09 miliona eura, a u te isplate uključeni su i ranije okončani sporovi.

S druge strane Zaštitnik je po osnovu dobijenih sporova ostvario iznos od 16,56 miliona eura.

18

avatar
1000
15
3
0
 
15
mojsilovićMontenegroLjegitimitetVidite se tamoPlacenici
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

Pohara Burek Republike..

Montenegro
Gost
Montenegro

Jeste. Ljudi zaradili i bili zakinuti za zaradjeno. U cemu je problem? Zastitnik drzave iz B. Polja prikriva sefove koji su tuzili drzavu.

Vidite se tamo
Gost
Vidite se tamo

Treba vidjeti i ko su po nacionalnosti ti zaposleni koji tuze drzavu. Da se vidi ko su stvarni neprijatelji drzave. Verujem da medju tuziteljima nema ne 1% Srba. Cudo da su Srbi obiljezeni kao neprijatelji drzave.

Placenici
Gost
Placenici

Patriote po mjeri dzepa. Dobijaju po 100 eura dnevno koje im isplacuje crnogorska sirotinja, i plus tuze drzavu. Neprijatelji drzave to samo mogu da urade. Placenici samo brukaju drzavu i ovdje i na okupiranim teritorijama. Nikad Crnogorci nijesu bili okupatori, vec su kroz svoju borbu za neuavisnost znali da cijene tudju. Sve do danas kada placenici za pare idu u… Više »

220€ na ruke
Gost
220€ na ruke

I Katnić je privatno tužio državu i dobio, čini mi se oko 8000€. Bez čokolade. Koga ja da tužim?

kole
Gost
kole

Zasto niko ne pita ko su bili rukovodioci u tim organima kada su pravljeni dugovi prema zaposlenima? Drzava bi trebalo njih da tuzi, kao odgovorna lica, za sve sto je isplaceno suzbenicima, jer su ih oni svojim odlukama zakinuli..Inace, zakidaju se obicni suzbenici, dok se njihovi rukovodioci-velike patriote, naplateo drzave za svaki cent..

mojsilović
Gost
mojsilović

Koja Država bolan koja Država?

Lipovo
Gost
Lipovo

A njihovi nadredjeni, svih nivoa, napredovali I nagradjivani! Chudno, zar ne?

UDBA
Gost
UDBA

Ozbiljna drzava bi se ovim ozbiljno bavila. Ali mi smo banana-republika.

Bajica
Gost
Bajica

U MUP-u se godinama nije vodila evidencija o g.odmorima, tj. nisu izdavana rjesenja o koristenju. To je dovelo do toga i da dio radnika koji su koristili godisnje odmore tuzi MUP, i naplacuje se. Nema dokaza da su koristili odmore, i fino njima, fino i advokatima. Cudi me da drzava tako lako odustaje od dokazivanja, i prepusta toliki novac necasnima… Više »

Ljegitimitet
Gost
Ljegitimitet

Bajica, nema dokaza, kako sam rece. To se ne moze dokazati, pravo je na strani radnika. Ali se svakako moze dokazati odgovornost onih koji su napravili takve propuste za neizdavanje resenja, za ne ispalcivanje prekovremenih sati, praznicnih,…..svacega necega. Red bi bio da se sad objavi spisak tih, isto kao sto je objaljven spisak onih koji su tuzili. Isprozivani su ljudi… Više »

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

zato sto najvise znaju o njima, i naravno da su ih ispostovali za sve.

boki
Gost
boki

Nemojte kršiti zakone i propise i nemojte ih zakidati pa vas niko neće ni tužiti. Standardna CG logika, nisi kriv ti što radiš nešto nečasno nego ja što te opominjem zbog toga.

Paričke
Gost
Paričke

Čudo kako ove nadoknade za suđenja ne pojeftinjuju nikako. Baš čudno, hahahaha. Balašević nam je himnu davno napisao…bluz mutnr vode…

Flojd
Gost
Flojd

Najgore od svega je što su ti sluzbenici u pravu, prijete im poslom, a zakidaju ih po svakom osnovu. I niko ne odgovara za to. Ne pitaju se nadležni ko je kriv nego napadaju njih što su tuzili

UDBA
Gost
UDBA

Jes, a kad su izbori, svi uredno zaokruze DPS. Tada im valjaju… Centa im ne bih dao.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Valjda zaposleni u MUP-u…. Mora da su vam lektori studirali na FF u Nikšiću

Sadiku
Gost
Sadiku

I šoferi ! Sve je logicno !

Send this to a friend