Hronika

Dvoje uhapšenih zbog incidenta, Savjet traži vještačenje povreda Ivanovića

Povodom incidenta na fudbalskoj utakmici u Nikšiću u kome su teže povrijeđeni i policajci i navijači FK Budućnosti “Varvari” uhapšene su dvije osobe, dok se postupak vodi protiv više njih. To je saopštio Savjet za građansku kontrolu rada policije. Oni su pozvali nadležnog tužioca da naloži neodložno vještačenje povreda vođe navijača “Varvara” Aleksandra Čake Ivanovića.

<<<Ekskluzivno: Pogledajte kako je počeo incident u Nikšiću<<<

<<<UZNEMIRUJUĆE: Derbi u Nikšiću obilježile krvave glave, polomljene noge i ruke…<<<

Načelnik CB Nikšić Milorad Žižić kazao je Savjetu da su dvije osobe uhapšene povodom ovog događaja- M. V. (33) i R.R. (39).

Građani M.Ć. (22), J.Ž. (20) i J.R. (19) su se sa povredama javili u Klinički centar Crne Gore i zato su dovedeni u CB Nikšić gdje su objasnili porijeklo svojih povreda.

“Naveli su da su se sami povrijedili prilikom napuštanja stadiona. Njihove izjave su se poklopile sa video snimcima nakon čega su pušteni”, navodi se u obavještenju načelnika.

Savjet se interesovao na koji način su vraćeni kućama, s obzirom na vrijeme otpuštanja i na činjenicu da su službenim vozilom dovedeni u službene prostorije policije.

Iz CB Nikšić Savjetu je saopšteno da su građani odbili ponuđeni prevoz policije.

Savjet je obaviješten da službenici CB Podgorica pregledom video materijala rade na identifikaciji još osoba koje su uskočile na fudbalski teren i koje će biti procesuirane po članu 30. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

“Savjet je obaviješten da će po otpuštanju iz zdravstvene ustanove u službene prostorije CB Nikšić biti doveden i građanin A.I. prema kojem se, na osnovu pregleda video snimka, tužilac izjasnio po krivici”, navode u Savjetu.

Savjet je obaviješten da je u toku izrada izvještaja o okolnostima upotrebe sredstava prinude.

“Za sada se poštuju svi zakonski rokovi i građanska kontrola za sada nema primjedbi na procesne radnje policije koje se odnose provjeru upotrebe sredstava prinude”, ističu u Savjetu.

Podsjećaju da su policijski službenici koji su upotrijebili sredstvo prinude dužni da u roku od 24 sata po događaju dostave izvještaj o upotrebi sredstava prinude starješini.

“Kako u ovoj situaciji imamo grupu lica prema kojoj su se upotrijebila sredstva prinude, Savjet očekuje da se formira Komisija za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude koja na osnovu izvještaja policijskih službenika sačinjava zapisnik sa odgovarajućim mišljenjem o okolnostima opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude”, navode oni.

Prema podacima Savjeta, Osnovno državno tužilaštvo je uključeno u slučaj.

“Naloženo je CB Nikšić da se svi raspoloživi snimci i kompletna dokumentacija o upotrebi sredstava prinude, kada bude gotova, dostavi na ocjenu i odlučivanje ODT”, ističu u Savjetu.

Savjet za građansku kontrolu rada policije poziva nadležnog tužioca da naloži neodložno vještačenje povreda Aleksandra Ćake Ivanovića.

“Izvještaj o upotrebi sredstava prinude biće dostavljen nadležnom tužilaštvu, Unutrašnjoj kontroli i Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Savjet je pozvao Upravu policije da mu se neodložno dostave raspoloživi video snimci”, kazali su oni.

U Građanskoj alijansi ističu da policijski službenici koji su učestvovali u jučerašnjem prebijanju dijela navijača Varvara na uniformama nijesu imali oznake na osnovu kojih se može utvrditi nihov identitet.

“GA je u Izvještaju “Prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori 2018” konstatovala da “prava lica lišenih slobode u postupanju službenika Uprave policije još uvijek nijesu garantovana i u praksi njihovo poštovanje ne garantuju ustanovljena i prihvaćena pravila postupanja”, dok su u CPT zaključili da osobe lišene slobode u Crnoj Gori još uvijek imaju značajan rizik od zlostavljanja od strane policije i da viši menadžment policije mora riješiti ovaj fenomen putem strožih kriterijuma konkurentnog zapošljavanja, boljim aktivnostima obuke i poboljšanjem nadzora”, kazao je Zoran Vujičić iz ove NVO.

GA je više puta ukazivala i na problem nemogućnosti identifikacije policijskih službenika koji maskirani obavljaju određene zadatke, pri tome, kako je utvrđeno, nezakonito postupajući.

“I CPT je više puta ukazivao na ovu situaciju dajući preporuke, koje, do danas, nijesu realizovane. Zato je potrebno bez odlaganja uvesti odgovarajuće individualne oznake za sve policijske službenike kako bi se omogućila njihova identifikacija, a spriječila dosadašnja praksa u kojoj, kada se registruje ozbiljnije prekoračenje policijskih ovlašćenja, koji su prijavljeni državnom tužilaštvu, izostaje djelotvorna istraga zbog činjenice da su počinioci tih krivičnih djela ostali neidentifikovani”, poručio je Vujičić.

GA smatra da treba obučiti policijske službenike o svim aspektima ljudskih prava kako bi se omogućila kvalitetnija komunikacija sa građanima, što se posebno odnosi na službenike saobraćajne policije, službenike zadužene za čuvanje javnog reda i mira i one koji su angažovani u jedinici za zadržavanje.

“Praksa iz posljednje tri godine ukazuje da su potrebne konkretne obuke policije o poštovanju dostojanstva, privatnosti i integriteta ličnosti, lišavanju slobode, o boljoj pripremi službenika kako ne bi kršili zagarantovana prava građanina na adekvatnu zaštitu kroz aktivno angažovanje advokata od momenta lišenja slobode pa sve do momenta njihovog dovođenja na sud”, zaključio je Zoran Vujičić.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara varoš
Gost
Stara varoš

Ako policija primjenjuje silu braneći se nema mjesta njihovom prozivanju. No, ako nekog ko ni na koji način nije ugozio policajca ili bespomoćan leži i ne pruža nikakav otpor gaze i pendrekaju, onda imamo problem. A problem je da ti policajci nisu dobro upoznati sa svojim mjesto i ulogom. Građanin treba da ima povjerenja u policiju, da ga doživljava kao… Više »

DR PERUN
Gost
DR PERUN

Vecina na ovom portalu je pozdravila ovakvu reakciju pandura. Meni to nije jasno. Ne ponasaju se oni ovako prvi put. To je problem. U ovakvim incidentima stradaju i neduzni. Njihova duznost je da cuvaju red i mir, a ne da se bukvalno biju s navijacima do lomljenja lobanja. I to nije prekoracenje sile? Policija juce nije odgovorila zadatku. Za to… Više »

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

A moraju podrzavat, sve spijun do spijuna , takva nam zemlja brale

bato
Gost
bato

Niko ne bije ka nasa policija. E svaka im cast, samo jako.

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Ti bi volio i tebe da opletu a ? Cim podrzavas

Viđi
Gost
Viđi

Neoće drugi put, božja ti vjera.

Kačavenda
Gost
Kačavenda

Pravda za Čaku !

sjever
Gost
sjever

Da nije mozda to onaj dobri momak koji je prije neku godinu zoljom gadjao po Podgorici omiljene mu objekte.

Laki
Gost
Laki

Svuda u svijetu je normalno da policija radi svoj posao,samo kod nas se stalno preispituje da li je policija postupala ispravno.Napad na policajca na duznosti spada u najteza krivicna djela i tu nema diskusije ko je kriv.

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Ne lupaj. U naprednije zemlje se mnogo više raspravlja o smjesnijim situacijama od brutalnog prebijanja.

Anonimni777
Gost
Anonimni777

U napredne zemlje danima nebi znao kako se zove od batina, kad bi napao sluzbeno lice.

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Ne lupaj ni ti kad dalje od Bioca nisi isa.

End
Gost
End

Sindikat policije da se oglasi,Suskavcevic da izadje iz kancelarije,ima precih stvari od para i potvrda !!!

End
Gost
End

Ako dodje do kaznjavanja ili bili kog pokretanja postupka protiv policije,policija na ulice neka se ne boje jer nema sta da se izgubi,ocigledno je policajac najjeftinija roba u cg..!!!

EIRE
Gost
EIRE

Pitanje za postenog Caku. Sta si radio nedelju dana pred utakmicu CG-Engleska u jednom kaficu u PG sa opozicionim prvacima inace mrziteljema svega crnogorskog? Nasa tajna sluzba je na nivou Burkine Faso!

Dusan
Gost
Dusan

Pa sto je problem to,sa kim je sjedio?Znaci ako sjedi sa opozicionim ili kako li ih vec zoves,treba policija da se izivljava na njega jel?Pa vaseg bezobrazluka nidje nema

Radoznao
Gost
Radoznao

Ne. No dobijq ideje da potpaljuje bdl ka tebe

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Nikakve štete još su trebali da ih ispendekaju.

Dusan
Gost
Dusan

Da je tebi pucalo kao njima,bas me zanima dal bi tako pricao..

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

E zamisli solidarnih gradjana, zavale se u fotelje i navijaju da policija bije narod, kud plovi ovaj brod

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Primitivac. Više za plemensku zajednicu nego državu.

Vale
Gost
Vale

Neka su ih ispendrekali malo.

Dragan
Gost
Dragan

Velike stete

milisav
Gost
milisav

Ako sud ne kazni ovo adekvatno i ako se protiv policije bude vodio postupak svaki policajac treba da spusti pendrek i oruzje i izadje na ulicu! Jel treba par narkomana sa gomilom krivicnih prijava i dugogodisnjim stazom robije da nam zauzima mjesto u novinama glumeci zrtve sa pricom da ih je policija napala!

Bole
Gost
Bole

Ja bih izasao na protest policije da podrzim. Ovo se ne smije desavati, da huligani vode rijec u drzavi.

Nina
Gost
Nina

Isti ovaj čaka je pre par godina prebio momka na utjehu na pravdi Boga,karma je cudo

Send this to a friend