Hronika NOVI IZVJEŠTAJ

Europol: Crnogorski kriminalci dio šverca kokaina velikih razmjera

Foto: Uprava policije, arhiva

Nekoliko različitih kriminalnih mreža, sastavljenih od članova porijeklom iz bivših jugoslovenskih republika Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, umiješano je u krijumčarenje velikih razmjera, uključujući finansiranje i distribuciju, kokaina iz Južne Amerike na različite evropske destinacije, i šire, navodi se u današnjem izvještaju Europola o prijetnjama EU od organizovanog kriminala, prenosi portal RTCG.

“Karakteriše ih snažno prisustvo širom EU i regiona Zapadnog Balkana. Oni su takođe uspostavili veoma snažno prisustvo u Latinskoj Americi, iskorišćavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim kompanijama. Oni na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdijevanjem kokainom. Neke od ovih grupa su takođe specijalizovane i u velikoj mjeri uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i falsifikovanim dokumentima. Nasilje se uglavnom koristi kao odmazda za izgubljene ili propale pošiljke droge, ali i za sticanje dominacije nad teritorijom ili lancem snabdijevanja”, piše u izvještaju Europola.

Kako se ističe, ima i kriminalnih grupa koje se sastoje od članova više nacionalnosti, a one često djeluju u državama članicama EU dok održavaju bliske veze sa svojim regionima porijekla van EU. Vezuju ih zajednička kultura, jezik i istorija, navodi se.

“Ove mreže često kombinuju članstvo iz različitih zemalja Zapadnog Balkana i često su usredsređene na srpske državljane. Među njima su državljani Albanije, Belgije, Bosne, Hrvatske, Holandije, Njemačke, Crne Gore, Slovenije i Turske. Njihova glavna kriminalna djelatnost je trgovina drogom, prvenstveno kokainom i kanabisom, a u manjoj mjeri sintetičkim drogama i heroinom. Takođe se bave organizovanim imovinskim kriminalom, švercom duvana i trgovinom ljudima za seksualnu eksploataciju. Prije svega posluju u Belgiji, Kolumbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji i zemljama Zapadnog Balkana. Za neke kriminalne mreže ne postoje posebni obrasci u smislu nacionalnog sastava”, ukazuje Europol.

Prema danas objavljenom izvještaju, nacionalnost članova kriminalne mreže često je prvi trag pripadnicima organa za sprovođenje zakona da ispitaju koje su to blisko povezane kriminalne mreže.

“Sve u svemu, teški i organizovani kriminal i dalje je zaista međunarodne prirode. Najopasnije kriminalne mreže koje pogađaju EU sastoje se od 112 različitih nacionalnosti. Sve države članice EU su zastupljene u najopasnijim kriminalnim mrežama, kao i građani najmanje 85 zemalja koje nisu članice EU. Većina najopasnijih kriminalnih mreža imaju mješoviti sastav sa unutrašnjom saradnjom između članova više nacionalnosti ka zajedničkom cilju”, podvučeno je u izvještaju.

10

avatar
1000
7
3
0
 
6
Set olimTako bješe vazdNiinoPlana_brdaTetrjeb
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Plana_brda
Gost
Plana_brda

Oni bi bili mrtvi unposlu da ne peru pare po Crnoj Gori evo 20 godina i više..Kupili po Budve, Primorja, Žabljak…Imenom i prezimenom..i što bi…ništa !

Set olim
Gost
Set olim

Jesu ovi su ti kupili po zabljaku i bd.😂😂😂

Tetrjeb
Gost
Tetrjeb

Vidimo rade se nauticke luke u sred HN, privatne za mega yahte to su objekti kao u EU i bolji koja je oprema ulozena za odrzavanje yahti.
Dzipovi crni zamraceni, G clase zadnji modeli sto blind sto obicni koji se voze i po Bg ulicama.
Obicno su im auta na, druge gradove i familiju.

Niino
Gost
Niino

Pa neka grade, sto hvali bolje nasi da pare ulazu u Cg nego neko drugi jel Bog dao.I ako voze sto ima veze, lakovjernost i mrznja je najgora.
Samo neka ulazu u Cg.

Tako bješe vazd
Gost
Tako bješe vazd

Istina lakovjernost i zloba bolest velika.

Atil
Gost
Atil

Ko kontrolira tok kokaina bez cia i dea , mi kao država smo samo tačka na njihovoj ruti , dje prozivate Crnogorce poštene ka da nam je umjesto bukovine koka po planina.

Dejo Dejo
Gost
Dejo Dejo

Ada sve je kod nas tako,a kod vas gospodo iz Europola je sve bajno i sjajno.Kod vas tece med,mlikeko i kokakola.
Pocistite vi vase kuce,pa dako i mi nasu sami pocistimoNe perite se vise preko nas

Haven
Gost
Haven

Pojedini ni neznaju đe sa parama, i đe su ih stavili.

oftagon
Gost
oftagon

Znamo da ne pisete, okle zgrade kuce auta satovi.Okle na stotine hiljada eura ne 50 mnogo vise.
Puno vise, okle nego od droge.

Do Kwonovi
Gost
Do Kwonovi

Evo imamo priliku da vidimo sto rade, grade peru kupuju voze auta visoke klase.Otimaju ubijaju, sve i svasta dasta njih se i ne spominje trenutno i ako su u poslu duzi niz godina.

Send this to a friend