Hronika

Najveći balkanski narko-bos na crnoj listi SAD-a

Edin Gačanin
Edin Gačanin

Najveći balkanski narko-bos koji ima holandsko državljanstvo, Edin Gačanin zvani Tito, juče je stavljen pod sankcije američkog Trezora. Tito, koga Europol smatra jednim od šefova „superkartela“ koji drži trećinu šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, je u bjekstvu i nije poznato gdje se nalazi, piše Krik.rs.

“Edin Gačanin, rodom iz Sarajeva, vođa je kartela Tito i Dino, kome pripadaju i članovi njegove porodice i prijatelji iz Bosne i Hercegovine”, piše u saopštenju američkog Trezora o uvođenju sankcija.

Osim švercom droge, kartel se bavi se i pranjem novca i usko sarađuje sa ozloglašenom irskom kriminalnom grupom koju predvodi Danijel Kinahan.

“Pod sankcije Gačanin je stavljen jer je ulagao novac u šverc droge”, saopštio je Trezor.

Ovu odluku Trezor je, kako se navodi, donio u koordinaciji sa američkom upravom za borbu protiv droga – DEA-om, Europolom i vladama Holandije, Francuske i Belgije.

Nije poznato gdje se Gačanin trenutno nalazi.

On je nestao nakon što je u januaru iz nejasnih razloga pušten iz pritvora u Dubaiju u kome je bio nakon hapšenja u velikoj međunarodnoj akciji „Pustinjska svjetlost“.

Iako je osumnjičen da je vodio „superkartel “ koji, kako je saopštio Europol, kontroliše trećinu prodaje kokaina u Evropi, Gačanin je poslije dva mjeseca u pritvoru išetao na slobodu i nestao bez traga.

Nije najjasnije kako se to desilo – mediji tvrde da Holandija, čiji je Gačanin državljanin, nije na vrijeme u Emirate poslala zahtjev za njegovo izručenje, ali je holandsko tužilaštvo to demantovalo, rekavši da je njihov zahtjev o izručenju odbijen.

„Superkartel“ čine kriminalne grupe sa Balkana, iz Irske, Italije i Maroka, a Gačanin predvodi balkanski klan. Drogu je uglavnom kupovao od narko-bosova u Peruu i švercovao je u Evropu.

Gačanin i njegov kartel Tito i Dino postali su jedni od najjačih igrača za trgovinu drogom u Peruu nakon što je svoj uticaj izgubila jedna od tada najmoćnijih kriminalnih grupa – „Grupa Amerika“. To se desilo poslije hapšenja njenog drugog čovjeka Zorana Jakšića 2016. godine.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
la dno*****CetinjeNIKOLA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
la dno
Gost
la dno

samo da ga se docepa Abazovic , bi ce mu kuku !

*****
Gost
*****

Ovo su svi u top 5! Ima ih na stotine, ali kako za kojega doznamo, taj ako nije prvi, onda je u top 5. Nijanse su u pitanju

Cetinje
Gost
Cetinje

ovaj je prosa grupu sad ga ceka dvomec za prolaz u polufinale

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Da li je ovog mafijasa uhapsio DRITAN , ON JE U TOP 5

Send this to a friend