Hronika

Evropska komisija: Šverc droge crnogorskih klanova uzrok drugih bezbjednosnih izazova

Šverc droge je glavna aktivnost crnogorskih klanova i uzork je drugih bezbjednosnih izazova, a problematično je i često korišćenje instituta sporazuma o priznanju krivice u slučajevima korupcije.

Ovako u svom trećem izvještaju o usklađenosti vizne liberalizacije Evropska komisija EK opisuje stanje javnog reda i bezbjednosti u našoj zemlji, koja se prema navodima u dokumentu, između ostalog, vidi i kao “platforma za šverc cigareta”.

Evropska komisija takođe navodi da je Crna Gora unaprijedila međunarodnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala što je dovelo do uspješnih akcija protiv crnogorskih klanova u zemlji i inostranstvu.

“Velike količine droge su zaplijenjene, a istaknuti članovi kriminalnih grupa su uhapšeni 2019. godine. U pogledu šverca cigareta, unaprijeđena je i saradnja sa članicama EU i Evropskom službom za suzbijanje prevara. Sprovedene su tri velike istrage u vezi sa švercom duvana. Ipak, tokom 2019. nije bilo sudskih presuda”, navodi se u dokumentu.

“Uprkos povećanim naporima broj istraga je i dalje nedovoljan, uzevši u obzir procijenjene razmjere šverca duvana, iz, u i preko Crne Gore”, dodaje se u dijelu izvještaja koji se odnosi na šverc duvana.

Kao razlog za brigu EK navodi i korupciju.

“Iako se finansijske istrage pokreću u ranijim fazama kriminalnih istraga u odnosu na ranije, one se i dalje ne primjenjuju sistematski u svim slučajevima korupcije. Postoji zabrinutost i zbog malog broja presuda i široko raspostranjenog korišćenja sporazuma o priznanju krivice što dovodi do blaže politike kažnjavanja”, piše u dokumentu.

Pod lupom program ekonomskog državljanstva

EK podsjeća da je program dobijanja crnogorskog državljanstva startovao od januara prošle godine, ali da do danas po tom osnovu nije izdat nijedan pasoš.

“Komisija pažljivo prati migracione i bezbjednosne rizike koje ovaj program može predstavljati, naročito u pogledu pranja novca, utaje poreza, finansiranja terorizma, korupcije i zloupotrebe od strane organizovanog kriminala. Ovaj problem je konstantno predočavan crnogorskim vlastima”, navodi se u dokumentu uz ocjenu da je u ovom slučaju neophodan marljiv pristup i bezbjednosne provjere.

Navodi se i da je Crna Gora preduzela korake identifikovane u drugom izvještaju i da nastavlja da ispunjava uslove za viznu liberalizaciju. Ostvaren je dobar progres u izazovima koji se tiču migracije.

Migracije, azil i readmisija

Prema podacima EK broj odbijenih za ulazak u Šengen+ zonu i crnogorskih državljana koji su ilegalnom boravku je istao nizak i tokom 2019.

Broj tražilaca azila se smanjio sa 640 (2018. godine) na 410 (prošle godine). Zabilježen je i manji broj onih koji su se vratili u Crnu Goru (355).

EK navodi i da su pravni akti i inicijative u dijelu koji uređuje migracije i azil unaprijeđeni i konsolidovani u prethodnoj godini, navodeći primjer sporazuma sa Fronteksom koji je u julu ove godine stupio na snagu.

Preporuke

Komisija ističe da postoji nekoliko oblasti kojima se država mora dalje posvetiti. Kao prvo, neophodno je organizovati informativne kampanje o pravima i obavezama bezviznog putovanja.

Po procjeni EK, potrebno je spriječiti slučajeve i boriti se protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, dijelom kroz zamrzavanje nelegalno stečene imovine, ali i limitiranjem korišćenja sporazuma o priznanju krivice na specifične slučajeve.

Kao značajno, ističe se i jačanje kapaciteta policije, tužilaštva i sudova prilikom istrage, sudskih procesa i rješavanja slučajeva pranja novca u skladu sa najboljim praksama Unije.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
So & TEKILAIvanPUKLO SVERalleRalle
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ne bi mi švercovali da vama nijesu mile linije.

Ivan
Gost
Ivan

Pa ovi sto se bave svercom ne svercuju kod nas nego sve kod vas,vi treba da ih hapsite

PUKLO SVE
Gost
PUKLO SVE

Nije to nase
😃

Ralle
Gost
Ralle

Da je vjecna crna gora

Ralle
Gost
Ralle

Da je vjecna crna gora

Send this to a friend