Hronika

FBI drži deset crnogorskih pomoraca na brodu sa kokainom

Agenti Američkog federalnog istražnog biroa (FBI) ograničili su kretanje desetorici crnogorskih državljana koji se nalaze na brodu u Filadelfiji na kojem je zaplijenjeno 16 tona kokaina. Osim četvorice uhapšenih, zabranu napuštanja broda dobili su i ostali pomorci iz Crne Gore. Nekima od njih, prema saznanjima „Dana”, dozvoljeno je da se jave porodicama. FBI ih u ovom trenutku ne tereti za krijumčarenje 16 tona kokaina, ali su sa lušavani u okviru istrage i od njih su uzeti uzorci DNK-a. Njihov status će biti poznat nakon vještačenja narkotika.

<<<Na brodu u SAD-u pronađeno 15 tona kokaina, uhapšen Budvanin<<<

Da je među članovima posade najviše naših državljana potvrđuje i dokument koji je u posjedu FBI, a u koji je ovaj list imao uvid. Pored kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda i Nikšićanin Veselin Mirković.

Oni još uvijek nijesu osumnjičeni, dok su slobode lišeni pomorci iz Kotora Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) i Budvanin Ivan Đurašević (29). Svi oni su članovi posade broda MSC Gajan, u vlasništvu jedne švajcarske kompanije, na kojem su pronađene desetine pakovanja kokaina.

U dokumentu koji je zaplijenio FBI navode se svi detalji o članovima posade pomenutog broda, kao i vrijeme i datum ukrcaja tereta, licence pomoraca, početna tačka i krajnja destinacija. Samo dvojica članova posade koji su ranije uhapšeni priznali su da su učestvovali u švercu narkotika, dok ostali crnogorski pomorci tvrde da nemaju veze sa pronađenim kokainom.

Američki mediji su objavili da nije otkriveno da li su svi članovi posade učestvovali u švercu i da za takve optužbe ne postoje materijalni dokazi. Nova hapšenja su uslijedila nakon saslušanja dvojice članova posade koji su uhapšeni odmah nakon zaplene narkotika. Odmah nakon što je droga pronađena na brodu, lisice naruke stavljene su državljaninu Crne Gore Ivanu Đuraševiću i njegovom kolegi Fonofaveu Tijasage.

Njih dvojica su navodno priznali da su učestvovali u pretovaranju kokaina sa 14 čamaca na teretni brod. Đurašević je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama. On je priznao da je dok su plovili njihovom brodu prišlo 14 čamaca sa kojih su prebacili kokain na brod. Đurašević je brodskom dizalicom napunio kontejnere drogom, nakon čega ju je sakrio. Pomogao mu je Tijasaga, koji je priznao da mu je za to obećana takođe velika novčana naknada. Osim toga, kazao je i da su šverc organizovali Đurašević i još trojica članova posade.

Vrijednost oduzete droge procijenjena je na više od milijardu eura. U istragu su uključeni i agenti DEA. Jedan od zvaničnika te agencije je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu. U ponedjeljak veče nadležni su dobili informaciju da se na brodu nalazi droga, nakon čega je u luci u Filadelfiji izvršena kontrola. Kokain je otkriven u osam kontejnera koji su bili na teretnom brodu.

 

21

avatar
1000
16
5
0
 
21
NikolaDuleDulenature_prophetPrzun
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dule
Gost
Dule

Mudato

nature_prophet
Gost
nature_prophet

pih kako ne prodje

Przun
Gost
Przun

Da se ovim drugima uradi poligraf tako da ako i oni imaju udjela u tome i oni trunu u przun dok im kosti ne istrunu, sjeme im se zatrlo lesinarsko

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

Taman sam krenuo da radim na brod i zaradim paru ka coek kad vidim da se ne isplati,poceli su i da hapse.. ..bes mornara bez tetovaze i 3 gr spida gacica kupacica

Dule
Gost
Dule

Hapse tamo a ovdje mozes sto hoces

Stado u stroj
Gost
Stado u stroj

ZAO MI STO POSTADOSMO NARKO DRZAVA I… ZAO MI POMORCE KOJE CE SVE SADA GLEDATI PO OVIMA KOJI HTJEDOSE ZIVJETI NA BRZINU…. TREBA DJECO UZIVATI U ZIVOTU…LAGANO GRADITI….UZIVATI U SVOM RADU…UZIVATI U SVAKOM CENTU POSTENO ZARADJENOM…GRADITI I SVAKI KUTAK SVOJIM RADOM STECEN S UZIVANJEM GLEDATI….POHLEDOM MILOVATI…SA SVOJIMA SRECU DIJELITI.. MOZDA I OVO BUDE OPOMENA ZA BUDUCE POMORCE JER STO JE… Više »

Nikola
Gost
Nikola

Dobro zboris kate starost pita djetije mladost bila

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Vlada CG opet u akciji

Montekiks
Gost
Montekiks

Zvali su Klintona za savjet, rekao im je da su to Makedonci široke ruke! A premijerka Rumunije kaže da su oni iz Prištine.

Ragnar
Gost
Ragnar

E momci, momci, pa je li malo 2000 ili 3000 eura plate? Koliko ih se opeklo i opet isto

Mornar
Gost
Mornar

Malo si rekao, plate su im mnogo vece

Stado u stroj
Gost
Stado u stroj

Sinko dal racunas samo novac ili tu ima mjesecima da se ponovo ukrcas ……odvojeni od djece bliznjih svojih….zatvoreni u limenu kutiju mijesecima ….i sto je najbitnije biti zdrav….Novac dodje…..prodje…..a zivot ide dalje ako sacuvas zdravlje…Zivot nije brojenje novca…Treba znam ali treba I zivjeti ZIVOT…

E, da...
Gost
E, da...

Napravi ti kuću od 2-3 hiljade za samo dvije godine plovidbe.

Cnt
Gost
Cnt

Sad cemo ga i mi regularni pomorci popusit zbog ovih budala.

Lektor
Gost
Lektor

ovo je strašno loše po ostale pomorce kojima je ovaj život jedina šansa za zaradom

Pero
Gost
Pero

Ako je brodska dizalica upotrebljavana to nije moglo proci neprimjeceno. Onda je cijela posada ukljucujuci kapetana bila upoznata a ne samo navedeni pomorci. Ko je vozio sve ove camce. Prebacit 16 tona sa 14 camaca nije posao od 5 minuta.

anonimni
Gost
anonimni

Jedan nas portal je prije neki dan objavio da je boss neki lik iz Kotora koji je Kotor napuštio prije 2-3 mjeseca.

TheNWord
Gost
TheNWord

Opet vi “budvanin” Ivan, a on Kotoranin koji nema dodirnih tacaka sa Budvom.

InfIzPrveRuke
Gost
InfIzPrveRuke

Dan = DB

Nevjernik
Gost
Nevjernik

14 čamaca priđe brodu,a samo dva nepoštena crnogorca sve to vide i urede. I sve to za male pare. Bravo im ga.Sad nek zovu gazda Mila da ih prebaci u Spuž,jerbo su ga tamo ugasili.

Send this to a friend