Hronika Neispravne instalacije u apartmanu u Ulcinju

Gošća poginula od udara struje dok se tuširala

Ulcinj

Presudom Vrhovnog suda Ulcinjanka S.D. osuđena je prošle nedjelje na uslovnu kaznu, jer je u njenoj kući nastradala turistkinja Elhama Alija (24) sa Kosova usljed neispravnih instalacija, pišu Dnevne novine.

Njoj je utvrđena kazna zatvora od tri mjeseca koja se neće izvršiti ukoliko za vrijeme od dvije godine ne izvrši novo krivično djelo.

Ona je osuđena jer je 28. avgusta 2015. u porodičnoj kući u Ulcinju izdavala smještaj turistima u objektu sa neispravnim električnim uređajima i električnom instalacijom za koje od nadležnih organa nije dobila potrebna odobrenja za obavljanje djelatnosti u smislu ispunjenosti svih uslova i bezbjednosnih standarda, postupajući suprotno Zakonu o turizmu.

Kako je utvrđeno, ona je time izazvala opasnost za život pokojne Elhame iz Uroševca jer joj je izdala smještaj u svojoj porodičnoj kući, pri čemu je u kupatilu nedostajala plastična ručica grijača, dok je u čitavoj kući nedostajala povezanost električne instalacije na odgovarajući uzemljivač, te FID sklopka, čije postojanje bi dovelo do isključivanja električne instalacije prije nego što bi struja koja prolazi kroz ljudsko tijelo dostigla vrijednost iznad 30 mA.

Prilikom tuširanja preminule turistkinje voda ušla unutar bojlera, te se napon sa bojlera preko vodovodnih cijevi prenio i na tuš bateriju sa gibljivim metalnim crijevom, koji su bili u dodiru sa mokrim tijelom gošće, koje se samim tim našlo na potencijalu znatno iznad 50V prema zemlji, te je usljed prolaska električne struje kroz tijelo nastupila smrt.

Njoj je na teret stavljeno krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti, ali je prvobitno presudom ulcinjskog suda u decembru 2016. godine oslobođena optužbe. Nakon toga joj je Viši sud u Podgorici u novembru 2017. izrekao osuđujuću presudu, odnosno uslovnu osudu, koja je ukinuta odlukom Vrhovnog suda u aprilu 2018. godine.

Viši sud je u ponovnom postupku u julu ove godine potvrdio raniju presudu, koju je prije nekoliko dana potvrdio Vrhovni sud Crne Gore kao konačnu i time stavio tačku na ovaj slučaj.

17

avatar
1000
14
3
0
 
17
kokonarogCg kontrasJasarkoPrinc od Konika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cg kontras
Gost
Cg kontras

Zlatio se kralj Nikola. Koliko je nepravde nanio, danasnje sudije ga u male ostavise..

Jasarko
Gost
Jasarko

Kad se svakakvi kokosarnici izdaju na crno..pogotovo u UL….ova kazna je smijesna u normalnoj drzavi i za idavanje na crno a ne ubistvo iz nehata..

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

U normalnoj zemlji bi ovakog sudiju zapalili na lomaci.

Komsija
Gost
Komsija

Koliko znam zakon predvidja druge strozije kazne za situacije dje neko pogine radi toga sto si znao i morao si znati da tvojim cinovima dovodis tu osobu u opasnost, jer nema teorije da nije znala u kakvom joj je stanju kupatilo i stan koji izdaje…. Ovo je zalosno smijesno da joj se da uslovna kazna, makar da je kaznjena sa… Više »

Pobro789
Gost
Pobro789

Neka mi neko navede noš jednu Evropsku Državu sa ovakvim zakonodavstvom, sudstvom..
Ubistvo iz nehata! Kazna 3 mjeseca, uslovna!
Više kokoška vrijedi na pjacu…

Čika Karl Marx
Gost
Čika Karl Marx

Zamislite samo ovu situaciju, neko hoće da uštedi 200 eura na majstore, uzemljenje, FID sklopku pa zbog toga neko pogine, i taj neko ne bude kažnjen. Ovo je sramno kakvo je sudstvo u Crnoj Gori. Trebalo bi ih UKINUT!

Danko
Gost
Danko

Auuuuu kako su je kazniliiii!!!! Pa kako je nagrdise to je cudo jedno!!!! E ako ubistvo nije najbolje krivicno djelo kod nas pomamio se!!! Ovo je nevjerovatno , stvarno treba serijatski zakon uvest, ali ce prvo udarit po ovakvim sudijama!!!

alo
Gost
alo

Sramna kazna. Objavite uvijek ime sudije uz ovakve kazne. Ovakva kazna uopste ne postize svrhu kaznjavanja, mogli su je i osloboditi da se ne brukaju. Nastavice ona i sled. ljeta da izdaje sa istim instalacijama. Sto bi ulagala i bacala pare na apartmane, nece joj ni jedan turista traziti atest elektroinstalacija. Sto je tragicno taj atest je vjerovatno i dobila… Više »

budala
Gost
budala

Zato gasite bojler kad se tusirate!

Pedja
Gost
Pedja

Tako je. I nikako se tusirati ili kupati dok grmi ili sijeva . Takodje , fen i pegla za kosu se nekoristi u kupatilu .

koko
Gost
koko

Ne sigurno, ako zivis u tunguziju…

Velimir
Gost
Velimir

Zakon je u ovom slučaju zaškripio. Ugoatitelj je nadležan za bezbjednost objekta i tteba da snosi odgovornost ako je došlo do greške u instalaciji. Sem ako je viša sila ne odgovara krivično. Natavno, niko ne bi želio da se tako nešto desi, ali eto desi se.

narog
Gost
narog

Ovo sve lici da je imala debela leđa i na ovim pitanjima padamo ne samo u evropi nego i na sledecim izborima zalosno

boki
Gost
boki

Uslovna kazna od 3 mjeseca. Što je ovo ljudi moji.

edi
Gost
edi

Čuš da ponovi krivično djelo, šta to uključuje? Ova će gospođa imati baš težak zadatak kako bi izbjegla zatvor! Bravo za sudstvo!

Ola-la
Gost
Ola-la

Božeeee,samo toliko?Ispod 10 godina ništa.Halloo mladi život je nastradao zbog pohlepe😑

Slavko
Gost
Slavko

Za ubistvo uslovna kazna. Top.

Send this to a friend