Hronika

HRA: Hitno zaštititi Lakić, ponašanje ANB i Uprave policije neodgovorno

Lakić

NVO Akcija za ljudska prava HRA apelovala je da novinarku Oliveru Lakić treba hitno zaštititi.

Oni su istakli da je Lakić do sada pretrpjela prijetnje smrću, dva napada u kojima je povrijeđena i saznanje da je u maju u zatvoru vrbovan novi atentator na nju.

“Njoj do danas nije obezbijeđena policijska zaštita, uprkos apelima HRA i Komisije za praćenje istrage napada na novinare od prije dvije nedjelje”, rekli su u toj NVO.

Kako su naveli, u međuvremenu, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšena su dvojica osumnjičenih za planiranje njenog ubistva, koji su u subotu pušteni da se brane sa slobode.

“Radi se o osobama koje su, prema navodima svjedoka saradnika, pratile novinarku neposredno prije napada na nju 2018. godine, i te informacije proslijeđivale Filipu Kneževiću, koji se sumnjiči da je pucao na nju i ranio je, a koji je i dalje na slobodi”, ukazali su u HRA.

Prema njihovoj ocjeni, ponašanje Uprave policije i ANB je neodgovorno.

“Ništa ne može da opravda izostanak hitne procjene bezbjednosti i zaštite novinarke u očigledno rizičnim okolnostima po njenu bezbjednost”, poručili su u HRA.

Ta NVO je u decembru prošle godine pozvala SDT i Upravu policije da odgovore šta je do sada preduzeto da se hitno i temeljno istraže navodi da postoji više zainteresovanih članova kriminalne grupe za ubistvo novinarke Lakić. U HRA su pitali i zašto nije odmah zvanično obaviještena o tome da joj je život ugrožen, te zbog čega joj nijesu obezbijedili zaštitu u situaciji kada postoji svjedočenje o planiranju atentata.

Send this to a friend