Hronika O presudi čuvarima ZIKS-a

HRA: Nema odlučnosti da se suzbije mučenje

ZIKS

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja činjenicu da je posle tri i po godine suđenja i skoro pet godina od torture nad zatvorenicima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) konačno izrečena prvostepena presuda kojom je utvrđena odgovornost svih okrivljenih službenika ZIKS-a za mučenje zatvorenika u januaru 2015. godine.

<<<Čuvarima ZIKS-a 74 mjeseca zatvora zbog mučenja osuđenika<<<

“Ipak, ističemo da kazne na nivou zakonskog minimuma i ispod njega, dosuđene za dokazana krivična djela mučenja od strane službenih lica ne odgovaraju međunarodnom standardu i svrsi kažnjavanja torture koja uključuje generalnu prevenciju takvih krivičnih djela”, navode u HRA.

Podsjećaju i da su zatvorenici za napad na stražare, koji je prethodio torturi, osuđeni na ozbiljne kazne zatvora od pet godina pa do dvije godine i sedam mjeseci, zbog napada na službena lica i nanošenje teških tjelesnih povreda, kao i da su osuđeni ekspresno, prvostepenom presudom u roku od samo 20 dana, a za godinu i devet mjeseci i pravosnažnom.

“Činjenica da je do prvostepene presude zatvorskim službenicima za mučenje došlo posle više od tri i po godine suđenja i da su kažnjeni niskim kaznama ne pokazuje dovoljnu odlučnost državnog aparata da suzbija mučenje za koje je država neposredno odgovorna”, ističu u ovoj NVO.

HRA posebno protestuje zbog toga što ni jedan okrivljeni do danas nije udaljen od vršenja službe u ZIKS-u, protivno Zakonu o radu i međunarodnim standardima i izričitim preporukama Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja (CPT) Crnoj Gori.

“Svi oni kojima pravosnažnom presudom kazna bude izrečena do šest mjeseci zatvora neće ni izgubiti posao po sili zakona, što je takođe suprotno međunarodnom standardu prema kojem osoba osuđena za mučenje više ne bi smjela da radi kao zatvorski službenik ili policajac”, kazali su oni.

HRA očekuje da državni tužilac uloži žalbu na presudu u odnosu na visinu kazne i apeluje na Viši sud u Podgorici da prilikom odlučivanja o toj žalbi konsultuje relevantne standarde i preporuke Komiteta protiv mučenja Ujedinjenih nacija i praksu Evropskog suda za ljudska prava i utiče na to da se kaznena politika za ova djela uskladi sa međunarodnim standardima apsolutne zabrane mučenja. ZIKS bi konačno morao da suspenduje sve okrivljene službenike.

Podsjećaju da su, prema optužnici, desetorica stražara u ovom slučaju okrivljeni za mučenje i nanošenje teških tjelesnih povreda jedanaestorici zatvorenika, pri čemu je jedan od njih prema nalazima vještaka zadobio čak 46 udaraca.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da su svi okrivljeni izvršili krivično djelo mučenja (neki od njih u sticaju sa teškom tjelesnom povredom), samo jedan je kažnjen kaznom zatvora od 13 mjeseci, na zakonskom minimumu, a ostala devetorica kaznama zatvora od tri mjeseca do 11 mjeseci, što je ispod zakonom propisanog minimuma kažnjavanja mučenja koje izvrši službeno lice.

Podsjećamo, posle incidenta u ZIKS-u 14. januara 2015, u kome je devet zatvorenika napalo stražare i dvojici nanijelo i teške tjelesne povrede, stražari su sistematski sproveli torturu protiv najmanje 13 zatvorenika.

Ombudsman je prvi utvrdio, tek u novembru 2015. godine, da je 13 zatvorenika zlostavljano, da su trojica i mučeni i da je jedan od njih pretrpio čak 46 udaraca. Optužnica protiv 10 službenika obezbjeđenja ZIKS-a podignuta je u decembru 2015, tek 11 mjeseci posle torture.

“Od početka suđenja zatvorskim stražarima do danas bilo je zakazano 68 glavnih pretresa, od čega je samo 23 održano, dok je čak 45 odloženo, tj. nije održano. Najveći broj ročišta je odložen zbog navodne bolesti nekog od okrivljenih ili njihovih branilaca, zbog zahtjeva za izuzećem prvo državnog tužioca, a zatim sudije, zbog toga što ZIKS nije organizovao sprovođenje oštećenih na suđenje, zbog učešća okrivljenih stražara na Pravosudnim sportskim igrama za ZIKS, zbog nedolaska svjedoka ili branilaca, kašnjenja vještaka s izradom nalaza i zbog bolesti člana uže porodice”, podsjećaju u HRA.

Navode da je pozitivno u svemu činjenica da je postupajuća sudija savjesno obavljala sudijsku funkciju i koristila zakonske mogućnosti da spriječi odugovlačenje postupka i dodatno rasvijetli slučaj.

NVO Akcija za ljudska prava je pratila suđenje u Danilovgradu uz pomoć organizacije studentkinja i studenata prava ”Adamas”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danko
Gost
Danko

Hehhehehe ne smijes pustit komentar a admin??? Nema veze …

Zagoric
Gost
Zagoric

Drzava stiti policajce ,vecina krivicnih djela ili prekoracenja ovlascenja ostanu nekaznjena .Savjet kada imate saobracajnu nezgodu obavezno slikajte vozilo sa svih strana i trazite policajcu koji vrsi uvidjaj da vam pokaze skicu koju je nacrtao .Ja sam vjerovao policajcu pa nisam slikao i nisam gledao srta crta pa sam obmanjen od strane policajca i lica koje je izazvalo udes .

Send this to a friend