Hronika

Irena Radović vrijeđala bivšu koleginicu, sud prijeti kaznom

Irena Radović

U Osnovnom sudu u Podgorici juče je održano pripremno ročište po tužbi bivše viceguvernerke Centralne banke Crne Gore Irene Radović, koja je smijenjena na sjednici parlamenta početkom jula ove godine, nakon što je predlog o razrješenju uputio Savjet CBCG. Savjet je saopštio da Radović “nije pokazala potreban nivo stručnosti”, da je “odala poslovnu tajnu” i da je predlagala odluke iza kojih je stajao “lični interes”.

Odluka o smjeni izazvala je burno reagovanje Radović, koja je optužila rukovodstvo CBCG da joj se svete jer je pokrenula dva spora protiv Centralne banke i guvernera Radoja Žugića, od kojih je jedan za mobing.

Na jučerašnjem pripremnom ročištu (kojem je uz svog advokata Bojana Vukovića, prisustvovala i tužilja), Radović je, na osnovu zapisnika u koji su Dnevne novine imale uvid, uvrijedila punomoćnike Centralne banke Crne Gore, koje u ovom sporu zastupaju advokat Miroslav Adžić, kao i Tatjana Vuksanović, inače zaposlena u CBCG.

Prema zapisniku, Radović je prekidala punomoćnicu CBCG Vuksanović, da bi joj u jednom trenutku rekla da “laže”, zbog čega je reagovao sudija, i donio rješenje u kojem opominje Radović da “bez odobrenja” ne prekida stranke niti Sud u izlaganju, da se “uzdrži od nepristojnih komentara, jer će u pritivnom biti kažnjena sa 500 eura”.

Sud je takođe konstatovao da neće tolerisati, odnosno da će “onemogućiti svako postupanje stranaka usmjereno na odugovlačenje postupka”. Ovakva reakcija uslijedila je nakon što je Radović sudu juče dostavila podnesak koji je punomoćnicima uručen neposredno na raspravi.

Advokat Radovićeve najavio je da će u nastavku postupka dostaviti medicinsku dokumentaciju, navodeći da liječenje bivše viceguvernerke “još nije okončano”. Predlaže da se u svojstvu svjedoka sasluša, između ostalog, i Kris Šon, izvršni direktor Adiko banke, kao i Darko Bulatović iz CBCG…

Na pitanje suda Radovićevoj da se izjasni “koji je osnov diskriminacije u odnosu na koga je diskriminasana”, izjavila je da “smatra da je diskriminasana u odnosu na viceguvremera Nikolu Fabrisa”, ali i u odnosu na druge viceguvernere. Smatra da je “razlog animoziteta” što je važila za “kandidata za guvernera CBCG”.

Na pitanje suda da se izjasni u odnosu na “dokaze iz kojih proizilazi da joj je zdravstveno stanje pogoršano zbog uslova rada na poslu” , Radović i njen advokat ističu da je imala “zdravstvenih problema respiratorne prirode i ranije”, ali da su “pogoršani od oktobra 2017. godine”.

Zdravlje joj je, kako pokazuju njeni navodi konstatovani zapisnikom, narušila “vlaga na koju je stalno ukazivala”, kao i stres, koji je “trpjela duži vremenski period”, zbog čega je i predložila predložila vještaka medicinske struke.

Glavna rasprava je određena za 22. i 23. januar naredne godine, na kojoj će se raspravljati o činjenicama iz tužbe i odgovora na tužbu.

29 Komentara na "Irena Radović vrijeđala bivšu koleginicu, sud prijeti kaznom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend