Hronika

Istraga o ubistvu Šakovića i Jovanovića: Jedni nabavljali oružje, drugi bili zaduženi za otmice

Privođenje osumnjičenog, foto: DN

Svi članovi grupe koji su nedavno uhapšeni u Podgorici, u istrazi ubistva Marka Šakovića i slučajne žrtve Radivoja Jovanovića, imali su jasne uloge i zadatke. Otmice, razbojništva i međunarodni šverc narkotika su neka od krivičnih djela koja su planirali, navodi se u proširenoj naredbi za istragu, u koju je Pobjeda imala uvid.

<<<Pogledajte hapšenje članova kriminalne grupe osumnjičene za ubistvo Šakovića i Jovanovića<<<

U aktu Tužilaštva navodi se da je grupa planirala “zastrašivanje, odnosno krivična djela protiv života i tijela, nanošenje tjelesnih povreda osobama koje su u sukobu sa kriminalnom organizacijom, bombaške napade i paljenje vozila”. Ova organizacija, prema stavu istražitelja, planirala je izvršenje ubistava, ali se ne navode imena potencijalnih meta. Zbog sumnje da su povezani sa dvostrukim ubistvom ranije su uhapšeni braća Predrag i Janko Vukadinović, dok policija traga za Markom Jovanovićem koji je, kako se sumnja, direktni izvršilac likvidacije Šakovića i Jovanovića.

Prema proširenoj naredbi, tokom 2017. godine na teritoriji Crne Gore osumnjičeni Miloš Božović, Đurađ Lončar, Smail Lekić, Arnel Mandić, Radoš Popović, Lazar Raičević, Balša Todorović, Željko Đukić, Aleksandar Dropo, Marko Rnković, Drago Vukčević i maloljetni A. D. su prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je formirala, kako navode iz tužilaštva, za sada neidentifikovana osoba.

Svaki član kriminalne organizacije je, kako tvrde iz Tužilaštva, imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje je planirano na duže vrijeme, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline. Božović i Lekić su, kako tvrde iz Tužilaštva, imali zadatak da postupaju po nalozima i uputstvima ostalih članova kriminalne organizacije, učestvuju u skrivanju, prevozu i čuvanju vatrenog oružja i municije. Obaveza im je, prema sumnjama istražitelja, bila i da prodaju oružje, preuzimaju novac od prodaje i prenose poruke između članova organizacije.

Iz Tužilaštva navode da je Božović u martu ove godine od Janka Vukadinovića nabavio četiri puške dvije lovačke i dva karabina. Uloga Đurađa Lončara bila je da nabavi benzin, zatim da sa ostalim članovima izvršava krivična djela, potom da koristi stanove koje su koristile i druge osobe iz kriminalne organizacije, a koje potražuju crnogorski državni organi. Zadatak Arnela Mandića, prema naredbi iz istrage, bio je da po nalogu članova kriminalne organizacije obezbjeđuje prostor u kojem je trebalo da se skladišti oružje, droga i hemijske supstance namijenjene za proizvodnju droga. Njegova obaveza, kako se osnovano sumnja, bila je i prodaja droge, oružja i preuzimanje novca od prodaje.

“Mandić je bio dužan da prenosi poruke između članova ove kriminalne grupe, ali i da samostalno vrši krivična djela”, navedeno je u naredbi. On je, prema tvrdnjama Tužilaštva, od kraja juna do hapšenja po prethodnom dogovoru sa Raičevićem nabavio 10 kilograma droge i smjestio je u iznajmljenom stanu, odakle su je prodavali u manjim količinama za iznose od 10 i 20 eura.

Osim učešća u preprodaji droge, zadatak Lazara Raičevića bio je, prema navodima iz istrage, skrivanje predmeta krivičnih djela, obezbjeđivanje vozila koja su korištena u krivičnim djelima, nabavka i skladištenje oružja za potrebe kriminalne organizacije.

U naredbi je opisana i uloga okrivljenog Radoša Popovića koji je, kako se navodi, osim nabavke, skladištenja, preprodaje droge i oružja, bio “zadužen za izviđanje terena, razbojništva i utjerivanje dugova”. Prema rezultatima iz istrage, Balša Todorović i Marko Rnković imali su zadatak da nabavljaju i dostavljaju kriptovane telefona članovima kriminalne organizacije. Osim toga, kao i ostali uhapšeni, imali su zadatak da nabavljaju, skladište i preprodaju oružje i drogu.

“Rnković je, osim toga, trebalo da obezbjeđuje smještaj za osobe koje bi kriminalna organizacija otimala, ali i da se bavi iznudom novca. Njegov zadatak je bio i izviđanje terena neposredno prije krivičnih djela, da uz upotrebu nasilja utjeruje dugove od dužnika. Rnković je po uputstvu Janka Vukadinovića 16. jula otputovao u Hrvatsku gdje se susreo sa M. L. ponudivši mu 40 kilograma droge na prodaju. Nakon pregovora Rnković se vratio u Crnu Goru, gdje je došao i M. L. ali do kupoprodaje nije došlo zbog neraščišćenih odnosa”, piše u naredbi.

I osumnjičeni Aleksandar Dropo je, kako se navodi, trebalo da proda 30 kilograma marihuane M. L. On je po nalogu kriminalne organizacije, osim nabavke i preprodaje droge, u inostranstvu imao obavezu i da obezbjeđuje smještaj osobama bliskim kriminalnoj organizaciji kojoj pripada.

Za nabavku oružja, njegovo skladištenje, transportnu prodaju bili su zaduženi Željko Đukić i Drago Vukčević. Istražitelji tvrde da su nakon četvoromjesečne akcije prikupili dovoljno dokaza da kriminalna grupa hapšenjem jednog njenog dijela, nakon ubistva Šakovića i Jovanovića, nije prestala da postoji, već naprotiv, da planira nova teška djela.

“Do sada prikupljeni dokazi-mjere tajnog nadzora i dokazi pribavljeni pretresom prostorija osumnjičenih ukazuju na postojanje osnovanje sumnje da su okrivljeni izvršili krivična djela stavljena im na teret”, navodi u proširenoj naredbi za istragu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
samsung
Gost
samsung

Šupačko-balavički klan je pao znači.

Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Najteže je bilo ovome što je mora da nabavlja benzin. Bože, smiješnoga li tužilaštva. Kako li ga je i đe, zaboga, nabavlja.

Kokot
Gost
Kokot

Hahahaha da nabavlja benzin već ga vidim kako sa bidonom i lakomicom trči od auta do auta

tragikomedija
Gost
tragikomedija

a sto je ovo kao u partizanske filmove.evo narodu hleba i igara.pustite tu djecu pa uhapsite ljude koji milione zaradjuju

NHM
Gost
NHM

“Mandić je bio dužan da prenosi poruke između članova ove kriminalne grupe, ali i da samostalno vrši krivična djela”. Znači, ovo je neki samostalni savjetnik, ima i referenata, a niđe šefa i direktora. I kakav je to zadatak “da koristi stanove koje su koristile i druge osobe iz kriminalne organizacije”?

Apoleon
Gost
Apoleon

Pusta te li brzo

Send this to a friend