Hronika Poruke NVO-a, novinara, Ombudsmana i političkih partija

Istražiti prijetnje i napad na novinara Dana

ilustracija

Društvo profesionalnih novinara, NVO “35mm”, kancelarija Ombudsmana, Centar za istraživačko novinarstvo, Akcija za ljudska prava, Sindikat medija i političke partije osudili su prijetnje i napad na novinara Dana Vladimira Otaševića, te poručili da se nadaju da će nadležni ispitati kako je do toga došlo.

<<<Tjelohranitelj Bećirovića prijetio novinaru Dana koji je slikao biznismena i tužioca<<<

Protiv Mladena Mijatovića, tjelohranitelja biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da je sinoć u Tržnom centru Delta u Podgorici u jednoj prodavnici nasrnuo na novinara Dana Vladimira Otaševića.

“Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) očekuje od Uprave policije i Državnog tužilaštva da istraže napad i prijetnje novinaru lista “Dan” Vladimiru Otaševiću, posebno zbog informacija da su njihovi akteri bili službenici te dvije državne institucije”, poručuju oni.

Od državnog tužilaštva traže da obavijesti javnost o tome da li je tužilac Milioš Šoškić saslušan u vezi događaja i kako se izjasnio, te zašto nije reagovao kada je novinar napadnut.

“Pošto ovo nije prvi slučaj da je neko od policijskih službenika pod sumnjom da je umiješan u napad na novinara (slučaj koleginice Olivere Lakić), imamo dilemu – kako da vjerujemo u spremnost UP da se istraže napadi i procesuiraju napadači na kolege. Obaveza države da garantuje uslove za rad novinarima, podrazumjeva i obavezu javnih službenika da se ponašaju u skladu sa tim. Kao što možemo i ovaj put vidjeti u slučaju novinara “Dana”, to na žalost nije slučaj. Procesuiranje i oštre kazne za napadače na novinare uvjeriće nas da UP i Državno tužilaštvo nijesu institucionalno iz onih koji nasrću na novinare”, poručuju iz Društva novinara.

DPNCG je spremno da pruži pravnu podršku kolegi Otaševiću i pozivali su da im se obrati.

NVO „35mm“ poziva državne institucije da promptno reaguju i riješe slučaj ugrožavanja bezbjednosti Vladimira Otaševića, novinara dnevnog lista „Dan“ i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA, partnera naše organizacije na mnogobrojnim projektima.

“Kako tvrdi Otašević, njega je juče, dok je fotografisao državnog tužioca Miloša Šoškića i biznismena Zorana Bećirovića u tržnom centru Delta, napao Bećirovićev tjelohranitelj. Mladen Mijatović, obezbjeđenje Bećirovića, prema saznanjima dnevnog lista „Dan“ je službenik MUP-a aviohelikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije. Želimo da vjerujemo da će nadležni organi reagovati na vrijeme i uputiti jasnu poruku da niko nema pravo na ugrožavanje bezbjednosti i sprječavanje novinara u obavljanju njihovog posla koji je prije svega rad u interesu svih građana”, poručili su iz ove NVO.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore takođe je osudila napad na novinara i ukazala na potrebu većeg razumijevanja i poštovanja odgovorne uloge koju pripadnici ove profesije imaju u svakom društvu.

“Kao i više puta do sada, reagujemo u zaštiti fizičkog integriteta novinara i medijskih sloboda, kao jedne od ključnih vrijednosti i temelja svake demokratske zajednice”, navode u toj instituciji.

Kako ističu, napadi na novinare zabrinjavajući su posebno u kontekstu okolnosti da međunarodna zajednica stanje u toj oblasti postavlja kao jedan od ključnih uslova daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracijama i stoga je potrebno efikasnom istragom i procesuiranjem dokazati posvećenost nadležnih organa u zaštiti prava novinara i unapređenju ukupnog stanja u oblasti novinarstva

Iz Centra za istraživačko novinarsto su naglasili da posebno brine što je napad na Otaševića posmatrao tužilac Šoškić, koji je bio u Bećirovićevom društvu, iako je dužnost tužioca da reaguje na kršenje zakona gdje god da se nalazi.

“Ovo je samo još jedan u nizu napada na kritički orjentisane novinare/ke i medije, koji dodatno potvrđuje činjenicu da je sloboda izražavanja i sigurnost novinara/ki ozbiljno ugrožena u Crnoj Gori. Nadležni organi trebalo bi u najhitnijem roku da ispitaju sve aspekte ovog nemilog događaja i da odgovorne kazne”, naveli su oni.

Akcija za ljudska prava (HRA) istakla je da neopravdana primjena fizičke sile prema novinaru mora biti kažnjena.

“Fotografisanje Bećirovića i Šoškića na javnom mjestu nije bilo zabranjeno. Na osnovu evropskih standarda oni su javne ličnosti, koje su dužne da trpe pojačanu pažnju medija. Okolnost da se osoba protiv koje je podnijeta krivična prijava druži sa državnim tužiocem je od opravdanog javnog interesa. Pravo na informisanje javnosti u takvom slučaju u demokratskom društvu preteže nad pravom na očuvanje privatnost”, poručuju oni i apeluju na sve nadležne institucije da hitno istraže sve okolnosti ovog događaja i da o rezultatima istrage obavijeste javnost.

Iz SMCG ponavili su da su napadi na novinare nedopustivi i moraju biti strogo kažnjeni imajući u vidu istoriju ovakvih napada u Crnoj Gori.

“Ova godina mogla je biti prva, poslije dugo vremena, u kojoj nije bilo težih fizičkih napada na medijske poslenike ali se još jednom pokazalo da je potpuno opravdana zabrinutost za medijski ambijent i uslove rada novinara i medija u Crnoj Gori Stoga i ne čude višegodišnje ocjene sa međunarodnih adresa da u Crnoj Gori nema napretka u slobodi izražavanja. Sa ovakvim događajima, teško da će ga i biti u narednom periodu”, poručuju oni.

Iz Socijalističke narodne partije je saopšteno da državni organi moraju najhitnije reagovati jer bi u suprotnom bili saučesnici u ovakvim nepočinstvima.

“Sloboda medija je temelj demokratije i toga moraju biti svjesni svi u Crnoj Gori”, naglasili su u ovoj partiji.

I njihove kolege iz Ujedinjene Crne Gore su osudile napad i pozvale nadležne da reaguju i pokrenu proceseprotiv Šoškića, Bećirovića i njegovog obezbjeđenja.

Iz URA-e je istaknuto da se nastavlja praksa napada na novinare i gušenja slobode javne riječi i da nema ni najmanje volje od strane vlasti da se takvo bolesno stanje iz društva iskorijeni.

“Gdje je Vlada da osudi ovakav čin, gdje su sada briga za slobodu medija i spremnost da se iskorači i stane na kraj sa ovakvim bolestima društva?”, pitaju iz URE.

I Socijaldemokratska partija oštro osuđuje incident, a očekuju hitnu reakciju nadležnih organa.

“Crnogorsko društvo ne smije biti imuno na napade na predstavnike javne riječi koji moraju biti slobodni da obavljaju svoj posao bez ikakvih ometanja i ograničenja, pogotovo što je pitanje slobode medija i rješavanja slučajeva napada na novinare visoko u agendi EU kad je u pitanju pristupanje Crne Gore”, dodaju iz ove stranke.

Stoga pozivaju sve nadležne državne organe na hitnu reakciju i rasvjetljavnje svih elemenata ovog slučaja.

“Takođe, osuđujemo svako javno vrijeđanje starješina državnih organa od strane pojedinaca koji su predmet njihove nadležnosti u dijelu ličnih i van sumnje neprimjerenih kvalifikacija. Takva vrsta javnog vrijeđanja i nedvosmislenog pritiska je nedozvoljena”, jasni su u SDP-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

U svakoj normalnoj drzavi svi treba da se osjecaju bezbjedno , pa samim tim i novinari . Takodje mislim da niko nije iznad zakona, i da niko ne smije bit privilegovan. Kad ovo kazem , mislim da niko nema pravo da drugome ugrozava privatnost i da ga slika bez njegovog znanja. ili pak pristanka.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

To mogu samo “novinari” Dana …to su .”obrazovani ljudi profesionalci”….

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

Kako su sad krenuli na ovog kosmorana sa svake strane.. da vide koga ce trznuti za pomoc da bi ga povezali ka ovog soskica… sad ce do izbora udarit na svakog ko ima dodirne tacke sa DPS-om..

Send this to a friend