Hronika

Izgradnja zatvora u Mojkovcu koštaće 15 miliona eura

Iako je aktuelna situacija oko korona virusa pokazala da su smještajni kapaciteti u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ograničeni i nedovoljni, izgleda da će se na izgradnju dugo najavljivanog zatvora u Mojkovcu morati još čekati.

Naime iako je završetak izgradnje ovog objekta najavljen za 2022. godinu, iz Ministarstva pravde je Danu potvrđeno da se još uvijek nije počelo sa izgradnjom.

“U toku je izrada tehničke dokumentacije koja je preduslov da se počne sa radovima, koji će biti finansirani bespovratnim sredstavima dobijenim od Investicionog okvira Zapadnog Balkana u iznosu od 1.200.000 eura. Period realizacije ove faze projekta je novembar 2019 – mart 2021. godine. Tek po završetku te faze pristupiće se izgradnji zatvora”, saopštili su iz ministarstva, ali nijesu mogli precizirati rok završetka ovog specifičnog i zahtjevnog objekta.

Kako su naveli, to će biti moguće utvrditi nakon izrade tehničke dokumentacije, čija je finalizacija predviđena u martu 2021. godine.

Izgradnja Zatvora na sjeveru će se finansirati sredstvima iz kredita Banke za razvoj savjeta Evrope (CEB-a) u iznosu od 15.000.000 eura i bespovratnim sredstvima obezbijeđenim u okviru WBIF u iznosu od 1.200.000 eura.

Međutim, precizniji iznos novčanih sredstava neophodnih za izgradnju ovog zatvora znaće se tek nakon izrade tehničke dokumentacije.

“Na osnovu analize sudskih odluka koje su od strane crnogorskih sudova izrečene osuđenim licima koji imaju prebivalište, odnosno boravište u sjevernoj regiji Crne Gore u prethodnih pet godina, a kod činjenice da je u znatnom porastu broj izrečenih alternativnih sankcija, određen je broj smještajnih kapaciteta u novom zatvoru, u novom zatvoru u Mojkovcu će biti mjesta za 200 lica lišenih slobode, a predviđeno je da ima 110 zaposlenih. Takođe, idejno je predviđena i mogućnost povećanja kapaciteta do 50 mjesta koja će biti razmatrana prilikom izrade tehničke dokumentacije”, objašnjavaju iz Ministarstva pravde.

Zatvor u Mojkovcu će se graditi na lokaciji Stevanovac, na površine oko 48.574 metara kvadratnih (oko 4,8 hektara). Okvirna površina novog zatvora je 20.000 metara kvadratnih.

Cilj ovog projekta je poboljšanje uslova za izvršenje kazne zatvora i dugotrajnog zatvora u našoj zemlji.

Prvobitno je bilo planirano da se zatvor za sjevernu regiju gradi u Bijelom Polju, ali, kako je navedeno u Izmjenama i dopunama prostorno-urbanističkog plana opštine Mojkovac, predložena parcela nekadašnjeg vojnog kompleksa Cerovo pokriva površinu od 12.500 kvadrata, što je nedovoljno za ispunjavanje minimalnih zahtjeva za ovakvu vrstu objekta. Zato je odlučeno da lokacija budućeg zatvora bude u mojkovačkom naselju Stevanovac, istočno od Mekića kule, ispod lokalnog puta Mojkovac-Slatina.

Pritvorska jedinica i dio za kratke i duge kazne

Planirano je da zatvor ima tri segmenta – zatvorsku direkciju ukupnog kapaciteta 150 zatvorenika (sa mogućnošću proširenja), uključujući i istražni zatvor, zatim zatvor za kratkoročne kazne i zatvor za dugoročne kazne. Predviđeni broj zatvorenika je oko 250.

Površina zemljišta minimum treba da bude 65.000 kvadrata, kako bi se smjestio zatvorski kompleks i vanjske namjene (parking mjesta i kontrolne tačke).

U planu je da na prostoru novog ZIKS-a budu izgrađeni objekti (paviljonskog tipa) sa oko 20.000 kvadrata za smještaj zatvorenika, upravne zgrade, zdravstvene ustanove, sportski tereni i prijemnice sa parkingom.

Zatvor mora imati i prostoriju namijenjenu za server salu minimalne površine od 25 kvadrata u dijelu u kome zatvorenici nemaju pristup, kao i na poziciji od prizemlja do predzadnjeg sprata.

20

avatar
1000
16
4
0
 
19
AnimusmrkelaPatrolne sapeKPJJorge
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Zatvorenici da finansiraju svoj boravak u zatvoru, od imovine i kasnije kad izadju, ako budu radili dje…

mrkela
Gost
mrkela

Evropski standard je 60 zatvorenika na 100 hiljada stanovnika . Crna Gora bi trebalo da ima 400 zatvorenika . Što tu nije jasno .

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

To najbolja investicija u zadnjih 100 godina

Jorge
Gost
Jorge

Sve o nekim milionima pricaju kako ulaz ima li sta ovdje za narod da se da posao bolja plata, jel vidite da narod bjezi a ne za ove sigurne kriminalce koji ce belaj opet da uradi cim izadje iz zatvora o cemu ovaj sistem prica Cg

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Izgradnja Zatvora na sjeveru će se finansirati sredstvima iz kredita Banke za razvoj savjeta Evrope (CEB-a) u iznosu od 15.000.000 eura i bespovratnim sredstvima obezbijeđenim u okviru WBIF u iznosu od 1.200.000 eura. Ово је већ 16 200 000.

Kotor 1958 D
Gost
Kotor 1958 D

Stavio ga sremac na stevanovac. Oko 14 časova.

H2O
Gost
H2O

15 mil eura za zatvor za 250 ljudi. Da grade super luksuzni hotel jeftiniji bi bio……Bolje da bi bilo da modernizuju skole i bolnice……

Observer
Gost
Observer

Ovo je pravi zamajac privredi, koja ce od ovoga imati visestruke benefite. Punice se budzetske kase iz zatvorske kantine koja ce po procjenama strucnjaka ucestvovati do 2% u ukupnim drustvenom proizvodu.
Treba samo na pravi nacin prezentovat mogucnosti i privuc potencijalnu klijentelu.

papiric
Gost
papiric

Trziste je i vise nego povoljno za ovakvu vrtsu investicije, poslovni partneri jedva cekaju da obidju ustanovu 😀

Daky
Gost
Daky

A bolje neka fabrika da se otvori ……

Piksi
Gost
Piksi

Pitanje: Hoce li Mandic da ceka novi zatvor ili da ide odmah u ovaj stari?

Čekaće
Gost
Čekaće

Piksi: Samo u novogradnju.

Ime
Gost
Ime

Bolje bi bilo da malo smanje taj zatvor i da im bar jednu manju bolnicu izgrade, ne bi skodila

Roki
Gost
Roki

Trebaće i veći, za one zlikovce što sjede po klupama i idu u šetnju! (Slažem se sa mjerama i pridržavam se, ali nisam mogao da odolim, mnogo je smiješno!)

Jovo
Gost
Jovo

E viva

Ida
Gost
Ida

Investicija u budućnost

Hans
Gost
Hans

DPS misli na sebe i dalje.

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Treba napraviti jos 2-3 najmanje, jer treba pritvorit ove ludake sa ulica sto ih pustaju sa smijesnim kaznama

Realno
Gost
Realno

Ispod 500 mjesta nemojte ni pocinjat

KPJ
Gost
KPJ

500
Da je ona drzava i zakoni
50 000 bi malo bilo

Send this to a friend