Hronika

Izviđaj zbog auto litije u Kučima

Podgoričko tužilaštvo pokrenulo je izviđaj zbog proslave Spasovdana u Kučima, piše Dan. Iz ODT-a Podgorica Danu je saopšteno da su im iz Uprave policije dostavljeni spisi na ocjenu.

“Uprava policije dostavila je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici spise na ocjenu eventualnog postojanja krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Postupajući tužilac će odluku donijeti nakon okončanja izviđaja”, saopštila je za Dan portparol ODT-a Podgorica, tužilac Milica Mandić.

U prethodnom periodu, crnogorska tužilaštva pokrenula su više postupaka zbog okupljanja nakon vjerskih praznika ili zbog prisustva građana vjerskim obredima. Postupci su pokrenuti poslije proslave praznika Cvijeti, Svetog Vasilija, Spasovdana, poslije sahrana…

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je za Dan da vjerski obredi nijesu zabranjeni i da ne spadaju u kategoriju javnih okupljanja, prema Zakonu o javnim okupljanjima,

“Vjerski obredi nijesu zabranjeni. Vjerski obredi su, shodno Ustavu, slobodni i o njima odlučuje isključivo Crkva ili vjerska zajednica. Vjerski obredi ne spadaju ni u kategoriju javnih okupljanja po Zakonu o javnim okupljanjima jer je to druga kategorija u odnosu na javne skupove, priredbe i okupljanja. Ni u jednoj državi, pa ni u Crnoj Gori, ne može se jednom naredbom, bez obzira čijom, suspendovati ustavno pravo na slobodu vjeroispovijesti. Ono se može ograničiti, ali ne i suspendovati na način kako su to neki pomislili i pokušali da to čine. Mislim da nema nikakve naznake bilo kakvog krivičnog djela u ovom slučaju, ali sačekaćemo da vidimo kako će tužilaštvo da se odnosi i vrlo ćemo pažljivo da se odnosimo prema tim aktivnostima”, rekao je Džomić.

Ističe da iko razuman teško može povjerovati da je pod predmetom tužilaštva u prethodnom periodu bila samo pravoslavna crkva.

“To je stvarno događaj bez presedana i lično znam da se duhovni, vjerski život odvijao i te kako u drugim crkvama i vjerskim zajednicama, što svakako pozdravljam. Lično sam bio svjedok kada smo bili pod opsadom policije, a na 100 metara od nas je bio prepun vjerski objekat jedne druge vjerske zajednice gdje nije bilo nijednog policajca, niti ijedne prijave. Mislim da je nedopustivo da se u savremenom kontekstu i u modernoj državi na takav način vodi borba protiv pravoslavne crkve i da se na neki način tužilaštvo stavlja u funkciju zastrašivanja građana i kršenja njihovih vjerskih prava”, istakao je on.

Džomić vjeruje da to nije cilj tužiocima, ali poručuje da oni moraju da „budu životni u ovakvim situacijama, a ne da postupaju s nekakvim klišeima koji nemaju nikakve veze sa životom i realnošću“.

“Jer mora se osjetiti trenutak i ono što jesu tako važne kategorije kakve su vjerski obredi”, zaključio je on.

35

avatar
1000
21
14
0
 
29
NedaPrc CGMiloJoKsoCt zelenas
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neda
Gost
Neda

Da li je moguce da izjavljuje da vjerski obredi nisu bili zabranjeni! Gdje li ovaj pop zivi? Pa u cijelom svijetu zabranjani pa i u Vatikanu.

Milo
Gost
Milo

kada smo bili pod opsadom policije, a na 100 metara od nas je bio prepun vjerski objekat jedne druge vjerske zajednice gdje nije bilo nijednog policajca, niti ijedne prijave. —————————-Da ali oni se nijesu okupili iz politickog razloga,i ne nose macole,da ruse spomenike ,ne pale zastave i ne i ne svojataju CG,no se ponasaju normalno.

Ct zelenas
Gost
Ct zelenas

Oce li one na Lovcen gaetase hapsit,u zatvoren prostor njih 50,bez maski i razdaljine?

JoKso
Gost
JoKso

Oce, uskoro

Komšija
Gost
Komšija

Složno 🇷🇸❤️

Gutijer
Gost
Gutijer

Tužioci kao da imaju zabranu rada u slučajevima povezanim sa SPC. Kako bi bilo da Specijalni ili Vrhovi državni tužilac organizuju neki interni izviđaj rada svojih zaposlenih? Ili je, kako Džomić veli, u pitanju “životni” pristup nevaljalstvima ove organizacije.

Toni
Gost
Toni

Jednog dana, kad tužilaštvo bude slobodno da radi svoj posao, oni neće ni znati šta treba da rade.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Sad je i u kolima prekrsaj? Ja vas dalje ne bih zadrzavao.

Radosav
Gost
Radosav

Je li bilo izvidjaja za 21 maj?
Podrzavam i jedno i drugo…

GNK
Gost
GNK

За 21.мај није очито било окупљања???

Jedan je MILO
Gost
Jedan je MILO

bilo je ali se nisu nosali s’mrtvima, jadove….

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

Znači uvodi se zabrana okupljanja iz zdravstvenih razloga za interes svih nas što se radi u cijelom svijetu a vjerski obredi su iznad toga pametno i logično

Litijajte
Gost
Litijajte

u njemacku za proslavu bajrama preko 200 zarazenih a neki i na raspiratore zavrsili..

radio ,, m"
Gost
radio ,, m"

Ovo što radite vi i SPC nema niđe u svijetu ovo nije 14 vijek i izazivanje države a ovaj Ljotićevac( čitaj fašista Dzomić ) neka ide u svoju državu odakle je proćeran …. puštite
više većinsku C. G . da gradi svoju modernu i evropsku državu ….

Lida
Gost
Lida

Jesu li ovo oni sto vjeruju da je planeta zemlja ploca.

JoKso
Gost
JoKso

Ne, ovo su ti dostojni potomci svojih pradjedova

Smjesno
Gost
Smjesno

Nikad ti dostojan pradjedova neces biti,kad im proda zemlju u kojoj zivis za litar goriva i 20 e posrbice !!!!!

JoKso
Gost
JoKso

smjesno, ovi su isli dzaba, a za 21.05.je bilo po 30eura na pumpi

Prc CG
Gost
Prc CG

Dođi u CG i predstavi se ili izađi u grad u Srbiji u koji živiš pa kaži kako ih pljuješ,E kukavice piiii.

Lida
Gost
Lida

Ovo je sekta sa nekim naznakama da ce postati teroristicka organizacija pa vi vidite sta ce biti za par godina.

Glorija
Gost
Glorija

Procerati ovoga sto se udomio bespravno u nasu drzavu i sto oce da upravlja kako je on zamislio ovaj bogohulnik.Nije mi jasno zasto drzava ne procera ove rusitelje koji samo gledaju neki haos da naprave.

Jedan je MILO
Gost
Jedan je MILO

za sad joj odgovaraju..

Velimir
Gost
Velimir

Aktivnosti u crkvama I ostalim vjerskim objektima nikada nebi trebali zabranjivati( postovati odredjene mjere zbog zaraza it’d)!
Medjutim,strogo zabraniti sve aktivnosti van objekata,posebno antidrzavne!

Vantage1111
Gost
Vantage1111

Kuči čuveni Albanci.

boki
Gost
boki

A ima li izviđaja za 21 maj?

Titeks
Gost
Titeks

Nema.

JoKso
Gost
JoKso

Bice, samo polako

Pedja *
Gost
Pedja *

Sve crkvene aktivnosti van crkava zabraniti .
Sto vece novcane kazne , kd kojih zalba neodgadja izvrsenje.

savo
Gost
savo

zatvoriti sve crkve zauvek, jer su bas one izvor nesrece i raskola

Svjefol
Gost
Svjefol

Moze li neko ovog stranca, na radu u Crnoj Gori bez dozvole, istjerat iz drzave. Makar da zna nesto, pa da ga se trpi, ali je neznalica a u funkciji rusenja drzave…. Mars napolje

Vajo
Gost
Vajo

Sta ih vise izvidjate ? U aps cetnike!

Milan
Gost
Milan

Vajo legendo nema više četnika i partizana.Ima vjernika i nevjernika

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Milane Milane dje zivis? Podji na festu kod ove popadije na vrhu sa “heil Hitler” – Dzomicem!!! Da vidis sta pjevaju – ………”bacajte bombe cetnici silna ce borba da bude”. Na koga je ovo upereno? Probudi se moj dobri.

marko
Gost
marko

Zabraniti litije , neka slave sad 13. jul ali sa crnkgirskim zastavama … moze i trobojka sa petokrakom.
Na taj dan je Crna Gora rekla ne fasizmu i njihovim saradnicima cetnicima i popovima .
Neka je vjecna Crna Gora

Tako treba
Gost
Tako treba

Izviđaj? Po džepu pa neka krše koliko hoće.

Send this to a friend