Hronika

Jasni dokazi da je upotrijebljena prekomjerna sila na Cetinju

Policija protest (Foto: Twitter)

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju formiralo je predmet u slučaju brutalne intervencije razbijanja protesta u Prijestonici 5. septembra, kada je policija na građane nasrnula suzavcem, šok bombama, gumenim mecima, piše Pobjeda.

Crnogorska prijestonica satima je bila zasuta hemijom u pokušaju policije da rastjera građane koji su mirnim protestom iskazivali bunt zbog odluke Crkve Srbije i nove crnogorske vlasti da u Cetinjskom manastiru ustoliče mitropolita ove crkve Joanikija Mićovića.

Tužiteljka Sanja Radunović obavijestila je juče Savjet za građansku kontrolu rada policije koji je Vrhovnom tužilaštvu dostavio ovaj predmet, da je „u toku postupak preduzimanja dokaznih radnji u izviđaju u krivičnom predmetu posl. oz. Ktr. br. 175/21, formiranom povodom novinskog članka objavljenog na portalu CdM, pod naslovom „Sukobi policije i građana – bačene velike količine suzavaca, Joanikije ustoličen u Cetinjskom manastiru, priveden Veljović“, kao i povodom video snimka koji je objavljen u prilogu novinskog teksta sa navedenim naslovom dana 05. 09. 202l. godine“.

Navedeno je da je na osnovu čl. 271 st. 3 Zakonika o krivičnom postupku zahtijevala prikupljanje potrebnih obavještenja „s obzirom na to da je nesporna činjenica da je dana 05. 09. 2021. godine, u Cetinju, u cilju razbijanja demonstracija upotrijebljena velika količina suzavca“.

U zahtjevu se ističe da se na „dostavljenom video snimku jasno uočava kako nepoznati policijski službenici Uprave policije, na Balšića pazaru, ispred objekta „Galerije“ u Cetinju, dok stoje u kordonu, bez ikakvog povoda, bacaju suzavac neposredno na dva NN lica, koja se nalaze na udaljenosti od dvadestak metara od policijskih službenika, a zatim policijski službenici ispaljuju gumene metke prema istima, nakon čega navedena NN lica padaju na tlo“.

Radunović je od Savjeta zatražila na uvid spise predmeta formirane po pritužbama građana na postupanje policije 4. i 5. septembra na Cetinju, te precizne identifikacione podatke i kontakt telefone podnosilaca pritužbi, kako bi bili saslušani u svojstvu svjedoka – oštećenih.

“Prethodno traženo potrebno je dostaviti ovom tužilaštvu u što kraćem roku”, navela je tužiteljka Radunović.

Vrhovno državno tužilaštvo obavijestilo je Savjet za građansku kontrolu rada policije da je pritužba Nikšićanina S. N. koji je povrijeđen tokom brutalne policijske akcije na Cetinju 5. septembra dostavljena cetinjskom tužilaštvu na postupanje, kao mjesno nadležnom.

Pobjeda je pisala o slučaju S. N. koji je podnio pritužbu Savjetu, Ministarstvu unutrašnjih poslova i ombudsmanu zbog, kako je naveo, neprofesionalnog postupanja nepoznatog policijskog službenika i policijskog starješine koji je rukovodio primjenom prinude na Dvorskom trgu na Cetinju.

“Oko šest i 10 ura na trenutak je nastalo malo komešanje u dijelu policijskog kordona, nakon čega je odmah počeo plotun po narodu, sa suzavcima, fleš šok bombama po glavama ljudi, od kojih je jedna eksplodirala na mojem desnom ramenu, desetak centimetara od očiju, desnog uva i lica. Oko mene su bile i starije žene i ljudi, a kanonada nije prestajala, mada su građani, pa i ja, bili okrenuti leđima u odlasku zbog hemijskih, zvučnih i svjetlosnih detonacija po našim glavama. Pucali su na nas iako su viđeli da svi napuštamo taj prostor”, napisao je građanin, koji će trpjeti trajne posljedice od šok bombe.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
Marko🇲🇪ExpertStanaKrstoMsM
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Expert
Gost
Expert

Sramota tzv vlade CRNE Gore,dosli malo da srbuju u prolazu nadam se

Stana
Gost
Stana

Najbolji portal za pohvalu

Krsto
Gost
Krsto

CDM portalu svaka cast na prikazivanju prave slike belvederske noci! Ljudi koji su bili gore ce tu noc da pamte cijeli zivot, kao i gradjani Cetinja. Što se tiče ovog nebeskog naroda, kad već toliko boga dozivaju, imam poruku..Bog je veliki i sve vidi! Da je vjecna🇲🇪

MsM
Gost
MsM

Dobro. A da li je neko prekršio zakon pistavljanjem barikada?

Marko🇲🇪
Gost
Marko🇲🇪

Onog trenutka kada nama nije bilo zagarantovano pravo za slobodu govora prekršen je zakon, onog trenutka kad je Crnogorcima zabranjeno pravo na slobodu vjeroispovjesti, iz tog razloga ova vlada neće opstati, i ponovo ćemo imati vlast koja brani nacionalne interese.

Send this to a friend