Hronika

Još nema spomenika za žrtve deportacije bosanskih izbjeglica

Tea Gorjanc Prelević

Juče je u Herceg Novom ispred zgrade Centra bezbjednosti obilježeno 27 godina od deportacije bosanskih izbjeglica iz Crne Gore. Memorijalno okupljanje već devet godina organizuju NVO Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Centar za žensko i mirovno obrazovanje (ANIMA), piše Pobjeda.

Predsjednica NVO Akcija za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević kazala je da Crna Gora još nije smogla snage da prepozna taj, prema svim pravilima međunarodnog prava, ratni zločin.

“Mi smo danas ovdje da podsjetimo na žrtve tog zločina i da u ime građana Crne Gore kojima je stalo do antifašističke tradicije, zatražimo da se ona vrati tim svojim izvorima i da smogne snage da obezbijedi krivičnu pravdu za žrtve, krivičnu odgovornost za izvršioce, kao i memorijale koji po svim pravilima dobre međunarodne prakse žrtve zaslužuju”, kazala je Gorjanc-Prelević.

Ona je podsjetila da su 2010. godine zatražili da se ispred CB u Herceg Novom podigne spomen obilježje žrtvama deportacije, posebno onima kojima se ni danas grob ne zna. Od Skupštine Crne Gore zahtijevano je da se proglasi dan sjećanja na stradale u ratnom zločinu i tražili su izvinjenje crnogorske policije, ali nijedna od tih inicijativa do danas nije prihvaćena i realizovana.

“Mi zahtijevamo da se taj ratni zločin tako i nazove ne zato što žrtve zaslužuju pravdu, nego zato što je to jedini način da spriječimo da se išta slično više ponovi”, naglasila je Gorjanc Prelević.

Prvi put nakon 27 godina u Herceg Novi je došao Sadik Demirović iz Trebinja, koji je preživio deportaciju 1992. godine.

“Sa dvoje maloljetne djece od 11 i 14 godina bio sam u Herceg Novom kada me uhapsila policija i dovela u CB Herceg Novi, a moja djeca su ostala plačući na ulici. Sa još 30-ak državljana BiH, koji su boravili od Ulcinja do Herceg Novog, smješteni smo u podrumske prostorije gdje su uslovi bili izuzetno teški i nehumani”, kazao je Demirović u emotivnom obraćanju na memorijalnom skupu.

On je sa ostalim uhapšenim prebačen autobusima u logor u Foči gdje su mučeni i ubijani. Oslobođen je tako što su za njegov život supruga i rodbina platili otkup.

“Ovdje sam ispred drugova koji nijesu živi, da kažem da se ovakvo zlo nigdje i nikada ne smije ponoviti”, poručio je Demirović.

Svake godine, uključujući i ovu, memorijalnom okupljanju prisustvovala je i Nedžiba Bajrović, supruga deportovanog Osmana kome se ni danas ne zna grob. Ona je kazala da njen suprug u Crnu Goru nije došao za zlim namjerama, već da spasi sopstveni i život njegove porodice. Okupljanju u Herceg Novom prisustvovao je i Vido Drašković iz Liberalne partije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sused
Gost
sused

nije to nista novo prvi zlocin je napravljen u Shovicima aposle drugi kada su lovili bosance kao zeceve po Crnoj Gori i vlada i dalje suti ko da nista nije bilo a kada je bio referendum za odcijepljenje obecavali su kule i vile samo da bosnjaci glasaju za

Apsolut neutral
Gost
Apsolut neutral

Hvatani su i isporučivani i Bošnjaci i Srbi, po potraživanje iz druge jugoslovenske opštine, Trebinja. BiH se još nije bila odvojila. U Novome se nije znalo što će se dogoditi sa potraživanim licima. A dogodilo se sledeće: U Trebinju Srbima su obukli uniforme, a Bošnjake ubili. Kada je došla vijest da se ubija, hitno je obustavljeno hvatanje i isporučivanje.

Fico
Gost
Fico

Što ovi iz Bošnjačke stranke ne pokrenu ovo pitanje.Mila fotelja.

gugi
Gost
gugi

zato bosnjaci redovno glasaju i pruzaju podrsku DPS-u,zaduzili su ih dobro

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Zbog čega sadašnja lokalna vlast u HN ne pokrene inicijativu za podizanje spomenika? Onda bi Vlada morala zauzeti stav, pa bismo bili načisto ko je đe. Nešto mi ipak govori da Opština HN tu inicijativu nikad neće pokrenuti, što i o njoj dovoljno govori. Država vođena DPS-om je počinila taj zločin, ali pročetničkoj vlasti u HN očito odgovara da se… Više »

Franko
Gost
Franko

Nema od toga ništa! Slava junacima sa Košara i Paštrika!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Па да кривља је власт у ХН од оних који су злочин направили. Свако је крив само да се онај ко је крив случајно не помене. Није теби лако.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Napisah li ja gore ko je počinio zločin? Šta je tu sporno? Opštine daju inicijativu za podizanje spomenika, Vlada daje saglasnost. Zašto Opština ne da tu famoznu inicijativu, kad je već tako bajna i sjajna pod vođstvom bečićevaca i frontaša? Zašto ne ogoli DPS sramotu? Znaš zašto? Da se Ristu i ristogorcima ne zamjere, jer isti baš ne ljube muslimane..

Boka
Gost
Boka

Mislim da si blizu istine. Sve to skupa 33.od 34.,obornika je bivši jedinstveni dps. Samo podmladjen.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Milo i Momir i ostala ekipa ubili su svo cojstvo tih godina u CG.

Brat
Gost
Brat

Odmah treba uplatiti NVO-u Akcija za ljudska prava (HRA) 5k€, Centru za građansko obrazovanje (CGO) 5k€ i Centru za žensko i mirovno obrazovanje (ANIMA) 7,5k€. I još 2,5k€ za Teu. Ukupno 20k€.

Saturn
Gost
Saturn

no coment….

Slavko
Gost
Slavko

Ko ih je deportovao? Ko je bio na vlasti?

sused
Gost
sused

ko i dnas

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

Slobovi i momirovi cet ici bili tafa na vlasti.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ovo je mozda i najsramotniji cin u CG istoriji. A to sto nema spomenika je dodatna sramota. Nazalost danasnja vlast je i tadasnja samo sto im danas mandat osigurava Bosnjacka stranka sto jasno pokazuje da je politicarima licni interes vazniji od naroda kako zivog tako i mrtvog. Mir dusama ovih stradalnika uz zelju da im se svima kosti pronadju, a… Više »

Dule
Gost
Dule

Pitajte Mila

Nezavisna Boka!
Gost
Nezavisna Boka!

Nema više antifašizma, sve republike bivše Jugoslavije su trenutno na neki način fašističke.

zrno krstov
Gost
zrno krstov

MOMIRA(4 puta birao premijera),Mila,Pejakovića…Što se tiče spomenika,bolje da ga ne urade,jer su HN vlasti kakve jesu,uz to bi sigurno spomen obilježije oskrnavila doseljena bratija!

Send this to a friend