Hronika

Kaliću država mora da plati još 1,6 miliona eura

Safet Kalić

Porodica Rožajca Safeta Kalića dobiće nešto više od milion i po eura za štetu koja je nastala u dvije njihove firme tokom vođenja krivičnog postupka u kojem su bili optuženi za pranje novca. Prvostepene presude donio je Osnovni sud u Rožajama, saznaje Dan.

Prema saznanjima tog lista, sud je odlučio da se Kaliću isplati 1.154.470,13 eura na ime naknade materijalne štete za preduzeće „Kristal”. Ta firma našla se među imovinom koja je Safetu Kaliću, njegovoj supruzi Amini i bratu Mersudinu bila oduzeta dok su bili optuženi za pranje para. Kako preduzeće nije radilo u tom periodu, odnosno od 4. avgusta 2011. do 31. oktobra 2016. godine, sud je zaključio da im pripada odšteta u iznosu od više od milion eura.

Osim toga, država će u ovom predmetu platiti i troškove zakonske kamate u iznosu od 7.875,54 eura. U ovom postupku rožajski sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev, budući da je Kalić po ovom osnovu tražio da mu se isplati ukupno 1.509.400,56 eura.

Sud je juče donio i presudu da se u drugom predmetu Kaliću isplati još 462.899,80 eura. Tužbom u ovom postupku Kalić je tražio naknadu od 704.671,91 euro za izmaklu korist za firmu„Tajson”.

Osnovni sud u Rožajama je prošle nedjelje djelimično usvojio i tužbeni zahtjev Kalićevog preduzeća „Tajson”, gdje je potraživao da mu se po osnovu materijalne štete, odnosno stvarne štete nastale na objektu „Tajson” i opremi u tom kafe-baru dok je bio u vlasništvu države, isplati ukupno 199.917,45 eura. Sud je djelimično usvojio njegov zahtjev i odlučio da mu se isplati ukupno 6.819,44 eura.

Kalići su rožajskom sudu prvo podnijeli osam tužbi, a zatim još dvije tužbe radi naknade materijalne štete na njihovoj imovini. U prvom okončanom postupku dosuđeno im je 434.877 eura.

Prema podacima iz suda, rasprave su završene u četiri predmeta. Očekuje se odluka o tužbi kojom Kalići po osnovu naknade štete za firmu „Turjak” od države traže 800.000 eura. Najveću naknadu štete, u iznosu od 1.925.178 eura, Kalići traže na ime stvarne štete koja je nastala u firmi „M petrol”.

U preostala tri predmeta rasprava je u toku. Glavna rasprava nije završena u parničnom postupku u kojem za hotel „Rožaje” od države traže milion eura, kao ni u predmetu formiranom po tužbi kojom za preduzeće „Turjak” traže 743.916 eura.

Kalić je nedavno podnio još dva tužbena zahtjeva protiv države Crne Gore. Radi se o tužbi tužioca AD „Kristal” i preduzeća „Daut i Daut” radi nadoknade izgubljene materijalne dobiti.

Osim predmeta u Osnovnom suduu Rožajama, Kalići protiv države vode postupke i pred osnovnim sudovima u Podgorici, Kotoru i Ulcinju. I u tim predmetima traže višemilionske naknade, uglavnom zbog štete koja je nastala u njihovim objektima i firmama, pa i na vozilu „hamer”, dok je država raspolagala njihovom tada zaplijenjenom imovinom.

Kalići su pravosnažno oslobođeni optužbe da su se od 2005. do juna 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način sticanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, koje je izvršila kriminalna organizacija čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić. Bili su optuženi za pranje 7.773.127,06 eura.

Safet Kalić je Crnu Goru napustio krajem jula 2011. godine, kada su po nalogu tužilaštva, zbog sumnji da su prali novac, uhapšeni njegovi supruga i brat. On je u njemačkom gradu Ahenu osuđen na četiri godine zatvora zbog saučesništva u proizvodnji i stavljanju u promet narkotika. Kalić je u pritvoru proveo preko tri godine, nakon čega mu je odobren uslovni otpust. Po isteku kazne u Njemačkoj, vratio se u Crnu Goru.

68

avatar
1000
50
18
0
 
49
Bob Rock18+Car🇷🇺RomanovIsaakRaulio
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bob Rock
Gost
Bob Rock

Ovo je tek pocetak, koliko cemo jos platiti kriminalcu zbog nesposobnog tuzilastva i sudova!!! Ali bitno ke da je vlada svoje sluzbenike stavila na stub srama zbog tuzbi za ono sto je zaradjeno a nije isplaceno i to za po par stotina ili par hiljada eura a to sto narkombosovi pune dzepove od nasih para, za to niko nece odgovarati!

18+
Gost
18+

Koliko je samo Rozajske omladine nagrdio i porodica unistio heroinom, milijarde mu nece pomoci, kazna ga sa nebesa ceka, tu odstetu dobiti nece!!!

Isaak
Gost
Isaak

I po ustaljenoj praksi niko ne odgovara za ovo. Ovi milioni koji ce biti isplaceni su novac koji pripada gradjanima Crne Gore. Sramota

Raulio
Gost
Raulio

Ovo je ejdina država na svijetu u kojoj se kriminalciam plaća da se bave kriminalom.- Tekovine hiljadugodišnje državnosti. Ovo je država za podsmijeh, kako neko može da se kune u nju i da je naziva majkom nije mi jasno.

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Isto se pitamo za vas i za srbiju, KAKO???

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Jedina gora ke ona koja je uspjela da na kraju 20 tog vijeka pokrene 4 rata i da napravi prvi genocid poslije wwII .

Pepe
Gost
Pepe

Pustite biznismena iz Rozaja nek radi poso,ostavi se zavisti.

Dragutin
Gost
Dragutin

Zanimljivo je da na ovim naslovima niđe nema dps botova da veličaju lik i djelo svevišnjeg i njegovih piona.

Lider u regionu
Gost
Lider u regionu

Ovaj nebi ovoliko zaradio da je prodao komletnu teritiriju opstine Rozaje

Pero
Gost
Pero

Jedva mogu da procitam ove cifre. Milioni se odlivaju na sve strane. Da je pameti svaki stanovnik ove male drzave je mogao bit milioner.
Milo, Katnicu i ostali “strucnjaci” napravili ste drzavu ali kakvu.

Sjuro
Gost
Sjuro

Mafija pokazala jos jednom da je najca institucija u Crnoj Gori! 🙂

Crnogorče
Gost
Crnogorče

Nikad vise biznismeni iz Rozaja

Boris
Gost
Boris

e crne drzave!! piii smucilo mi se sve !

razocarani
Gost
razocarani

A sta sada ? Jucer Vulevic,danas Kalic. Milioni Eura cure iz drzavne kase,nemilice,a nikome ni oko da trepne. Citam jutrost,NAIVNO pravdanje za dodatne troskove gradnje Autoputa,od nekih 150 mileura.Zaobilaznica Farmacije,prikljucak,Smokovac,VODA,STRUJA i sve to ,,ZABORAVLJENO,,da se ukljuci u Ugovoru. Danas,taj covjek,za dobro zavrsen posao sakinezima,STOLUJE u FOTELJI Predsjednika Skupstine C.Gore,bez izgleda,da snosi,bilo kakve kosekvence za poslove koje je vodio,ispod nivoa jednog… Više »

Robin Hud
Gost
Robin Hud

Uzmite od siromasnih i dajte bogatima.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Njima su vise milioni kao nama kad pricao o centima…
Oni kazu lagano 100miliona isto kao mi da kazemo 1 euro.

Jovanka
Gost
Jovanka

Kazu lagano ali se teze od njih odvajaju no iko, vidis li da samo grabe na sve strane…

Mlad momak
Gost
Mlad momak

Da sadimo luka Milivojeeeeee.
Šta ispriča ono Sinđa kod Marića Milivojeeeeee

Send this to a friend