Hronika

Katnić: Đukanović nije učestvovao u kriminalnim radnjama, Knežević osumnjičen za pranje novca i u slučaju Telekom

Sa današnjeg presa (Foto: CdM)

Postoji osnovana sumnja da je perdsjednik Atlas grupe Duško Knežević počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaju poreza i doprinosa i pranje novca, saopštio je na konferenciji za novinare  glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. On je saopštio da je Knežević osumnjičen za utaju poreza i pranje novca i u slučaju Telekom. Katnić je saopštio da predsjednik države Milo Đukanović nije učestvovao u bilo kakvoj kriminalnoj radnji i da ga neće saslušati.

Foto: CdM

Specijalno državno tužilaštvo sprovodi istragu protiv 79 fizičkih i 95 pravnih lica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa. Istraga se odnosi na pravne poslove-realizaciju novčanih transakcija putem E-Commerce servisa, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare Milivoje Katnić.

<<<Krivične prijave zbog pranja novca u iznosu većem od pola milijarde eura<<<

Foto: CdM

Prema njegovim riječima, postoji osnovana sumnja da su 148 rezidentnih pravnih lica evidentirani kao korisnici E-Commerce servisa kod Atlas Banke, a da je od 2011-2018. godine bilo prijavljeno 606 web sajtova-kao internet prodajnih mjesta.

On je kazao da su osnivači rezidentnih pravnih lica pravna lica registrovana u Velikoj Britaniji, Izraelu, Italiji, Francuskoj, Češkoj, Bugarskoj, Poljskoj, Holandiji, Malti, Gibraltaru, Madagaskaru, Britanskim Djevičanskim ostrvima, Kipru, Maršalskim Ostrvima.

“Postoji osnovana sumnja da se u periodu od 2011-2018. godine promet korisnika E-commerc servisa-rezidentnih trgovaca odvijao preko njihovih web sajtova i računa i partija tih računa. SDT je predložilo blokiranje novčanih sredstava u iznosu od 62.761.813,00 eura koja su zatečena na računima okrivljenih rezidentnih pravnih lica, kako bi se spriječile dalje a nepopravljive posljedice po budžetska sredstva Crne Gore”, naglasio je on.

Foto: CdM

Dodao je da je kod obje poslovne banke Atlas i IBM ukupno utajen porez u iznosima od 864.942,49 eura i 265.810,50 američkih dolara.

“Postoji osnovana sumnja da je Duško Knežević sačinio kriminalni plan, da putem kredita koje će kod IBM banke i Atlas banke dobiti veći broj povezanih pravnih lica.  Samo preko Atlas banke su odobreni krediti povezanim rezidentnim pravnim licima, čiji su osnivači ili ovlašćena lica članovi kriminalne organizacije, u iznosu od preko 40.000.000,00 eura, za koje kredite su kupljene značajne nepokretnosti na ekskluzivnim lokacijama u Crnoj Gori”, rekao je Katnić.

GST tvrdi da nema vile

Glavni specijalni tužilac je ponovio da se sumnja da je utajen porez od oko 60 miliona eura preko E-comerce sistema. Odgovarajući na pitanje je li blokoran E-comerce Katnić je rekao da su blokirani računi svima.

“Država je izgbula oko 60 miliona eura poreza. Atlas banka je preko E-comerca imala profit od 800 miliona eura, a ostale banke koje koriste E-comerce samo oko pet miliona eura”, naglasio je on.

Katnić je poručio da je pomenutih 60 miliona poreza moglo biti izgrađeno dvadesetak vrtića u Crnoj Gori.

Katnić  tvrdi da nije korumpiran, da nema vile, a zamolio je portal In4s da ne iznosi neistine o njemu.

“Svako da shvati da bilo šta da uradi protiv borca za pravdu ne može imati sreću, a ja sam borac za pravdu.  Ja gonim počinioce krivičnih djela. Neću podnijeti ostavku”, poručio je Katnić.

Knežević ne može biti zaštićeni svjedok

Rekao je i da je u toku raspisivanje međunarodne potjernice za  Kneževićem.

“Čuo sam da je Duško Knežević u Londonu, da sjedi u jednoj loži i da misli da će ga ona zaštititi. Ali poznavajući tu ložu, mislim da to ovdje neće biti slučaj da nijedan pripadnik kriminalne organizacije ne može ostati u toj loži. Da napomenem, ovjde nema političkog progona”, jasno je rekao Katnić.

On je naglasio da Knežević ne može biti zaštićeni svjedok jer je organizator kriminalne grupe.

<<<Interpolu poslat zahtjev za raspisivanje potjernice za Duškom Kneževićem<<<

<<<Afera Atlas: Za šta Tužilaštvo tereti Kneževićevu grupu<<<

Foto: CdM

“Tužilaštvo je dužno da kad postoji osnov sumnje uđe u istragu. Ovaj Knežević ima podršku nekih naših medija, jer misle da je to važno. Ima mjerilo šta treba javnost da zna a šta ne treba. Javnost ne treba da zna lažne vijesti“, kazao je Katnić i poručio Kneževiću da će kada dođe u Crnu Goru on biti tu.

Foto: CdM

Komentarišući Kneževićeve navode da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima veze sa vilom koja se gradi na Gorici Katnić je rekao Đukanović nije učestvovao u bilo kakvoj kriminalnoj radnji.

Na pitanje hoće li tužilaštvo saslušati Đukanovica zbog snmika na kome je prikazano da Knežević bivšem gradonačelniku Slavoljubu Stijepović daje kovertu u kojoj je bilo 97.500 eura i hoce li ispitivati slučaj vile na Gorici, Katnić je odgovorio da mora postojati stepen određene sumnje da bi neko bio saslušan, i da Đukanovica neće saslušati .

Obustavljen postupak protiv advokatske kancelarije Ane Kolarević u slučaju Telekom

Katnić je rekao i da Milo Đukanović nije imao bilo kakve veze sa prvatizacijom Telekoma, i saopštio da je obustavljen postupak protiv advokatske kancelarije Ane Kolarević u tom slučaju.

Katnić prikazao najnoviju šemu koju je SDT napravilo, koja objašnjava na koji način je Knežević povezan s tom aferom. .

“Ova šema je za vas napravljena, ranije nije postojala”, istakao je on.

Rukovodilac Policijskog odjeljenja Dragan Radonjić je saopštio da su glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci su u toku 2018. izdali Specijalnom policijskom odjeljenju 222 naloga, od kojih su realizovana 162, dok je u radu 60 naloga.

Komentarišući trvdnje da je bivši viceguverner centralne banke Velibor Milošević navodno reketirao Kneževića kako bi kontrolori CBCG prikrili izvještaje o Atlas i IBM banci Katnić je rekao da je “teško da član kriminalne organizacije može reketirati organizatora”.

Katnić meta kriminalaca

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, kazao je i dok sjedi na konferenciji za medije, vrebaju oni koji bi da ga ubiju, te da je na meti kriminalnih organizacija. Poručio je da se strvara klima da je član kriminalne organizacije ‘kavčani’.

“Poručuju da, ako bi me ubili, na mene se ne bi obrnuli, odnosno da me mogu lišiti života a da zato ne odgovaraju. Tvrdim im da to nije tako. Meni bi stvarno bilo žao da ne mogu razgovarati sa vama i sljedeće godine”, istakao je Katnić.

Tužiteljka Lidija Vukčević ja kazala da je saslušan veći broj osoba u svojstvu građana u slučaju sumnje kršenja izbornih prava, a među njima je i Slavoljub Stijepović.

“Specijalno policijsko odjeljenje je SDT-u u toku 2018. procesuiralo osam krivičnih prijava i 19 izvještaja kao dopuna krivične prijave protiv 189 fizičkih i 160 pravnih lica zbog osnova sumnje da su počinili 200 krivičnih djela visoke korupcije i pranja novca. SPO je SDT-u procesuiralo dvije krivične prijave i 12 izvještaja kao dopuna krivičnih prijava protiv 58 lica zbog osnova sumnje da su počinili 43 krivična djela organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina”, naglasio je rukovodilac Policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

On je saopštio da su glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci su u toku 2018. izdali Specijalnom policijskom odjeljenju 222 naloga, od kojih su realizovana 162, dok je u radu 60 naloga.

M.Dušević

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ataman
Gost
Ataman

Ja vjerujem dpsu jer je u pitanju ugledna partija, vjerujem presjedniku dps jer je ugledni politicaru, vjerujem katnicu jer je ugledni pravnik, vjerujem knezevicu jer je ugledni biznismen, vjerujem svima jer i oni jedni o drugima misle da su ugledni politicari, pravnici biznismeni i ja nemam nikakav razlog da sumnjam u bilo koju rijec koju su izgovorili !

nemamime
Gost
nemamime

Dakle Knežević je očigledno saučesnik u koruptivnim radnjama koje su se dešavale prilikom privatizacije Telekoma. Da imamo državu kao što je izgleda nemamo, moralo bi se istražiti KO SU SAUČESNICI KNEŽEVIĆA i GDJE SU PARE koje su ukradene prilikom privatizacije telekoma.

dali
Gost
dali

Da Knezevic nije dotaknut nikad se oko ovoga nebi pricalo ,sve bi islo kao do sada a Katnic nikad nebi poceo izvidjaj niti bi ikad pokrenuo postupak protiv ijednog clana kako kaze kriminalne organizacije u slucaju Atlas banke.Pogledajte kako je kod nas kao u braku ,kad pukne brak onda se zaboravi na sve lijepe trenutke u vezi a isplivaju cak… Više »

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Sve ti vjerujem. I da je DK pocinio nabrojane krimi radnje,da je nesoj,necovjek,itd. Ali da Milo nije ucinio ama bas nista da ne valja,e tu si ga pretjerao. A sto ga pominjes kukala ti majka,bojis li se stuba srama na koji kacis sebe i svoju porodicu. Istorija ce se pisati i sa Milom i bez njega. A ti ces biti… Više »

NEZNAJEMTI
Gost
NEZNAJEMTI

DPS botovima: milion se pise ovako, a Jovan ovako….. Prenesi dalje.

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Bez obzira na stav Katnića, ne bi bilo zgoreg da se o ovome svemu, glasnu naše intelektualne gromade, Andrej Nikolaidis,Šok Radojičić, Bokser Popović, Ranjo Đonović, Darko Novinar Šupković, Živko Andrijašević, Blagota Erakovoć, Novak Adžić …. Molim Vas da ih kontakzirate, i da daju svoj sud o ovome udaru na našu mladu, jedinu i slobodnu državu Crnu Goru…

Rolex
Gost
Rolex

Ovi napaljeni botovi ne shvacaju da sa DK i njemu povezanim licima Crna Gora ne moze u EU,dalje ovi nalazi SDT su usko vezani sa nalazima FBI,M…,B…,itd sluzbama u vezi pranja novca preko odredjenih banaka i odredjenih egzoticnih destinacija,…itd,kao i uticaj ruskih tajnih sluzbi u vezi podrivanja ekonomske nezavisnosti Crne Gore,tako da ni Milo ni niko ovozemaljski mocnik mu ne… Više »

nemamime
Gost
nemamime

Aj sad po sendvič pošto ni sam ne razumiješ kakve si gluposti izlupetao ovdje.

Dejo ni kučeta
Gost
Dejo ni kučeta

Okle pare knezevicu kad si sve podijelio. Nema pare.

Od srca
Gost
Od srca

Idemo Milo. E sada mogu reci punim srcem godine pocinju januarom.

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Nekome se januarom i zavrsavaju.

NEZNAJEMTI
Gost
NEZNAJEMTI

Đe je sad onaj mali sa digitronom…

NEZNAJEMTI
Gost
NEZNAJEMTI

Knezevic je objasnio da preko e_comerce atlas nije imao profit od 800miliona vec promet. Sve navedeno poslije ovakvih tvrdnji je nebuloza. Eto koliko Katnic razumije sta radi i optuznicu…..

Sveto Lično
Gost
Sveto Lično

Zna li ko neđe neki dobar restoran u Beograd, đe služe podgoričke popeke? Da me želja mine, i da mi puste “Da se vratim Crnoj Gori, đe me stara majka čeka da joj dođem iz daleka!” Milo mi je juče posl’o onu Crnogorsku zemlju u teglicu na poklon.

Miraš Lično
Gost
Miraš Lično

Ođe se milioni valjaju, a meni niko tomosa da kupi, ni novu tendu. E fala vi velika, a doć’ete vi da vam oprostim ovo i ono!

knjaz
Gost
knjaz

Katniću svaka ti dala, hapsi prevarante i umišljene krimose!!!

Katnić Lično
Gost
Katnić Lično

Hvala, al ne daju mi baš redovno, svaka bi prvo kockicu čokolade na koju naidjem. Prepredne Podgoričanke.

Qwizz
Gost
Qwizz

Bravo vojnice!!!

Katnić Lično
Gost
Katnić Lično

Hvala, bio sam dobar i kad smo bili na Dubrovnik. Samo mi ponekad šećer pa’ne.

Jorgovan
Gost
Jorgovan

E taman je i on isto pismen kao i ti.Slobodno ga mozes zastupat.

Darko
Gost
Darko

Milije mi je g od Djukanovica no Mandic i Pipun u komadu . Zalosni izdajnici ,,,,, fujjjj

Sveto Lično
Gost
Sveto Lično

I meni ovaj Beograd i tiramisu, malo sam i kila nabacio.

Marković Lično
Gost
Marković Lično

Eto i nas brzo brate. Milo avion već sprema, dolazimo kod tebe. Viđi mi slike u pasoš 🐻 jesam dobro ispa’?

Send this to a friend