Hronika

Plaća li mafija neke policajce? Policija negira, Katnić ispituje, Nuhodžić naložio unutrašnju kontrolu

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet u kom će ispitati navode Kotoranina Jovana Vukotića koji je medijima rekao da se na platnom spisku mafije nalazi nekoliko policijskih službenika, među kojima i pomoćnik direktora Uprave policije.

U saopštenju za javnost SDT-a se navodi da se postupak nalazi u fazi izviđaja u kojem će se ispitati navodi Vukotića.

“Tužilaštvo će blagovremeno obavještavati javnost o daljem toku postupka”, zaključuje se u saopštenju.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić naložio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije da preduzme aktivnosti kako bi se utvrdile činjenice u vezi sa tvrdnjama Vukotića.

On je Televiziji Vijesti rekao da, iako za takve navode nijesu predočeni dokazi, sama težina navoda, bez obzira od koga oni dolaze je takva da zahtijeva detaljnu i hitnu provjeru.

“Odmah po saznanju za ove navode iz teksta naložio sam Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdile istinite činjenice”, rekao je Nuhodžić.

Kako je kazao, ukoliko se utvrdi da je bilo ko od policijskih starješina ili službenika počinio bilo kakve nezakonite radnje koje se odnose na navode teksta, prema njemu će u hitnom postupku biti primijenjene sve zakonom propisane mjere u radnje.

S druge strane, Uprava policije je u saopštenju za javnost odbacila sve navode Vukovića, nazivajući ih teškim i nepotkrijepljujućim optužbama. Kažu da je u pitanju osoba koja je bezbjednosno – interesantna službama bezbjednosti ne samo kod nas već regionu i Zapadnoj Evropi, a koje se inače nalazi u bjekstvu i za kojim je NCB Interpol Podgorica raspisao međunarodnu potjernicu.

“UP ne posjeduje ni saznanja ni indicije koje bi ukazale na sumnju da određene policijske starješine ili policijski službenici primaju novac od kriminalaca ili da su na bilo kakvom tzv. platnom spisku kriminalnih grupacija. Da takve sumnje postoje, UP bi preduzela aktivnosti da se takvi policijski službenici liše slobode i procesuiraju, kao što je i do sada činila za sva krivična djela za koja su srećom malobrojni policijski službenici bili osumnjičeni. Samim tim ovakva ničim potkrijepljena i javno objavljena izjava šteti ugledu policijskih službenika i cijele službe”, ističu u UP.

MUP i Uprava policije će u svakom slučaju preduzeti aktivnosti kako bi ovi navodi bili provjereni.

“Nadležne operativne cjeline UP će, kada Vukotić bude dostupan našim organima, prikupiti obavještenje na zapisnik od njega u vezi sa navedenim, čime će mu biti omogućeno da iznese sva svoja navodna sazanja, imena i navodne konkretne dokaze u vezi ovih optužbi, a policija će o svemu obavijestiti nadležnog tužioca”, poručuju u UP.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije će takođe od Vukotića, čim bude dostupan nadležnim organima, uzeti izjavu povodom ovih navoda u tekstu i insistirati na predočavanju konkretnih imena i dokaza, sa čime će takođe upoznati nadležnog tužioca.

“Ukoliko Vukotić ne bude iznio konkretne dokaze za navedeno, nadležni tužilac će se izjasniti u vezi sa pravnom kvalifikacijom njegovog ovakog istupanja u javnosti”, kazali su u UP.

Send this to a friend