Hronika

Katnić traži produženje pritvora za šest osumnjičenih

Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja optužnicu protiv 14 osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije koja je planirala teroristički napad u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić traži produženje pritvora za šest ljudi i to za Bratislava Dikića, Mihaila Čađenovića, Branku Milić, Srboljuba Đorđevića, Milana Dušića i Dragana Maksića.

Na optužnici su i ruski državljani Vladimir Popov i Eduard Šišmakov, kao i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, zatim srpski državljani Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Kristina Hristić i Branka Milić.

CdM saznaje da će optužnica biti podignuta i protiv Ananija Nikića koji je nedavno uhapšen u Rusiji.

Odluku o pritvoru sud će donijeti do kraja radnog dana, a ročište u ovom predmetu biće zakazano u narednih 15 dana.

Krivična djela u ovom slučaju odnose se na događaje u vrijeme održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine kada je policija uhapsila više od 20 osumnjičenih za nasilnu promjenu vlasti u Crnoj Gori i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Šišmakov, Popov, Dikić, Bogićević i Ristić optuženi su i za krivično djelo terorizam u pokušaju, a Eduard Šišmakov dodatno i za pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore.

Kazne zatvora predviđene za organizatore terorističkog napada su od tri do 15 godina zatvora, a za članove organizacije od godinu do osam godina.

Do sada je devet osoba, među kojima i Mirko Velimirović, potpisalo sporazum o priznanju krivice dok je Saša (Aleksandar) Sinđelić svjedok saradnik tužilaštva u ovom postupku.

Za Šišmakovim i Popovim Crna Gora raspisala je međunarodnu potjernicu.

Državljane Srbije Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića Specijalni sud u Beogradu ranije je odbio da izruči Crnoj Gori.

Premijer Duško Marković ranije je kazao da vjeruje da će jasna optužnica i transparentan sudski proces veoma brzo staviti tačku na taj slučaj kao i da očekuje da će optužnica biti poruka akterima, inspiratorima i finansijerima tog pokušaja terorizma da više nikada i nikome ne padne na pamet da na taj način udari u temelje crnogorske države.

Iz Demokratskog fronta poručili su da je optužnica apsurdna i da očekuju da je Viši sud odbaci.

Predmetom je kroz Pravosudni informacioni sistem kao sudeći sudija zadužena sudija Suzana Mugoša.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Liberal
Gost
Liberal

SPRDNJA. Za vozača Čađenovića traži se produženje pritvora. Za njegove šefove, Mandića, Kneževića i Milutina Đukanovića, nema zahtjeva za pritvor. Pa, nije Čađenović to radio zato što je Srbin(kako reče njegova majka), nego po nalogu šefova( a na zahtjev Kremlja) Mandića, Kneževića i Đukanovića. Ranko je preko Vuksanovićke naredio VDT Stankoviću da ne smije hapsiti Mandića i Kneževića. Tebaju mu… Više »

paradoksA
Gost
paradoksA

Pravda je spora ali dostižna. SAMO KADDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Send this to a friend