Hronika

Katnić zatvara krug

Milivoje Katnić

Bivši gradonačelnik Podgorice i funkcioner Demokratske partije socijalista Slavoljub Stijepović osumnjičen je za djelo pranje novca putem pomaganja i juče ga je u svojstvu okrivljenog saslušavao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

<<<Slavoljub Stijepović osumnjičen za pranje novca<<<

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da je u okviru istražnog postupka koji se vodi protiv okrivljenog Vlatka Rašovića i drugih, donijelo naredbu o proširenju istrage protiv Duška Kneževića, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije (član 401, Krivičnog zakonika) i krivično djelo pranje novca (član 268 KZ). Proširenjem istrage protiv Kneževića obuhvaćen je i funkcioner DPS-a, sadašnji generalni sekretar predsjednika države Slovoljub Stijepović.

Tako je afera “Koverat”, o nezakonitim partijskim donacijama, dobila dopunu sumnju u pranje novca. Podsjetimo, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević dostavio je 11. januara video u trajanju od nepuna dva minuta na kojem se vidi kako Slavoljubu Stijepoviću, tadašnjem gradonačelniku Podgorice, predaje koverat. Na snimku se direktno ne vide novčanice, već kako Stijepović u unutrašnji džep sakoa stavlja podeblji koverat. U kratkoj konverzaciji razaznaje se da Knežević pominje brojku od 47.500, potom pominje 50.000, uz opasku da su “njegovi izvršili konverziju” i još ističe da mu je ,,tu i priznanica…“ Knežević je iz Londona saopštio da je “novac donirao DPS-u po dogovoru sa Milom Đukanovićem” i da su “pare iz legalnih izvora”.

Nekoliko dana nakon objave snimka, Specijalno tužilaštvo saslušalo je Stijepovića u svojstvu građanina i otvorena je istraga.

Prema saznanjima Pobjede, Stijepović je u iskazu pred tužiocima negirao iznos novca, ali je istakao da je pare podijelio aktivistima u Zeti za troškove tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016.

Ukoliko Kneževićeva “donacija” nije upisana u registar Demokratske partije socijalista a prema dostupnim podacima nije zavedena u izvještajima DPS-a prema Agenciji za sprečavanje korupcije riječ je o prekršaju za koji je predviđena novčana kazna.

No, proširenje istrage i sumnjičenje Stijepovića za pomaganje u pranju novca jeste krivično djelo i sada Specijalno tužilaštvo pokušava da otkrije šemu “konverzije” dolara u eure. Osnovna su, dakle, pitanja: odakle su stigli dolari koje Knežević mijenja, koliko ih je bilo i da li je Stijepović učestvovao u “nelegalnoj konverziji” i da li je taj novac davao samo DPS-u?

Branilac Stijepovića, advokat Lazar Aković, kazao je za Pobjedu da je njegov klijent negirao krivicu, dodajući da zbog tajnosti istrage ne može saopštiti više podataka. Izvjesno je, međutim, da je sumnjičenjem za pomaganje u pranju novca politička putanja Slavoljuba Stijepovića u ćorsokaku: ako se odbace sumnjičenja za pomaganje u pranju novca, ostaje vrlo jasna optužba za kršenje izborne procedure.

Iako je istraga o pranju novca tajna, očito je da istražnim radnjama o sumnjivim partijskim donacijama Specijalno tužilaštvo pokušava da zatvori krug i otkrije tokove ulaska ogromne svote dolara na crnogorske ulice tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine.

Sada su, sasvim je izvjesno, pala u vodu brojna naklapanja o selektivnom pristupu Specijalnog tužilaštva: za nelegalno partijsko finansiranje, pod teretom sumnjičenja sada su, nakon Slavoljuba Stijepovića iz DPS-a, u fokusu ljudi iz još tri partije Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Demokratske narodne partije Milan Knežević.

PzP terete za još teže djelo: Osim Nebojše Medojevića i bosanskog biznismena Miomira Nikolića, na optužnici za pranje novca su se našli direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Zeljko Šćepanović, lokalni diler deviza Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, član DF-a, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a, Nikola Jovanović, član Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić i član Glavnog odbora PZP-a Mladen Jovanović.

Funkcioneri tri stranke koje čine Demokratski front našli su se na zajedničkoj optužnici za pranje novca. Očito je da Specijalno tužilaštvo, na osnovu podataka kojima raspolaže, sumnja da su partijski donatori, koji su uplaćivali po 2.000 eura, samo u bankama uplatili novac koji su partijski aktivisti, poput Željka Sćepanovića (šure Nebojše Medojevića), prethodno zamijenili dolare za eure kod lokalnih dilera.

Tu tezu potkrepljuje i frapantna slučajnost da su u jednom danu, 2. avgusta, sedamnaest članova Pokreta za promjene uplatili istovjetnu sumu na partijski račun kod NLB banke. Ukupno 34.000 eura. Prethodno je, što teško da može biti koincidencija, iz partijskog sefa banke tehnički sekretar PzP-a Dejan Vujisić, uzeo veći iznos keša. Po dvije hiljade eura uplatili su Ivan Knežević, Ivan Kopitović, Goran Sćepanović, Nebojša Miranović, Nemanja Brajković, Zeljko Sćepanović, Dijana Sćepanpović, Mladen Jovanović, Mladen Ulićević, Nikola Bajčetić, Bojana Zulić, Bogić Mićković, Aleksandra Dedeić, Blaga Lopušina, Vanja Radović, Vladan Raičević i Aleksandar Krojičić.

Da sve bude zanimljivije: 1. i 2. avgusta 2016. godine na račun Nove srpske demokratije, koja ima račun u Hipotekarnoj banci, izvšene su uplate gotovine u ukupnom iznosu od 17.500 eura. Za samo pet dana, do 5. avgusta ukupno je “donirano” 35.500 eura. Pobjeda nije uspjela da dođe do imena “donatora” Nove srpske demokratije.

I aktivisti treće partije, Kneževićeve DNP, bili su veoma aktivni i to 2. i 3. avgusta: njih 21, među kojima i Predrag Bulatović i Vladislav Bojović, uplaćivali su iznose od 500 do 2.000 eura. Ukupno su za dva dana “donirali” 20.500 eura. Po 500, 1.000 i po 2.000 eura na partijski račun donirali su Anđela Đuretić, Ivana Vraneš, Dragiša Kljajević, Dušan Knežević, Mladen Knežević, Neđeljko Poleksić, Ilija Čvorović, Predrag Raičević, Marko Tomašević, Aleksandar Sekulić, Dragutin Klikovac, Milan Knežević, Mladen Milović, Jelena Bojović, Blagomir Božović, Branka Bulatović, Ratka Knežević, Aleksandar Dožić i Milenko Ajduković.

Na račune tri članice DF-a u periodu od osam dana u kešu je leglo tačno 90.000 eura. Ta činjenica ukazuje istražiteljima da su dolari u kraćem periodu mijenjani na ulici u eure, a potom se keš odjednom slio na parijske račune kao “donacija”. Kako nijedan od “partijskih donatora” nije poslovao na Bliskom Istoku ili SAD, sada Specijalno tužilaštvo istražuje da li su dolari došli iz Rusije. U taj mozaik se sada uklapa afera “Koverat”, jer postoje osnove sumnje da je Knežević Stijepoviću zamijenio dolare u 97.5000 eura. Da li je sve to iz “istog izvora”, to će moći da utvrde jedino pravosudni organi Crne Gore. I tek tada će jedan krug biti zatvoren.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Soon
Gost
Soon

Ovakvog zla nepismeng i bezobraznog kao sto je Katnic odavno nije bilo u C.Goru.Dace Bog da uskoro narod njemu sudi.

Mico P
Gost
Mico P

Jeli “zao , nepismen i bezobrazan” zato što je uhapsio Marovićevu kriminalbu grupu ili zato što je uhapsio Mandićevu četničku bratiju ??
Samo po Zakonu gospodine Katniću !

Dejo milijarda
Gost
Dejo milijarda

Cakane ja te hvalim ne puštaju komentar.

Moje ime?
Gost
Moje ime?

Pobjedi, Dnevnim novinama, CDM-u i Katniću su sumnjeve ove uplate (s pravom), a nisu im sumnjive “donacije” od preko 30.000 € koje su stanovnici Vrela ribničkih (koji bukvalno prose svakodnevno da bi imali da jedu i da se obuku) za samo nekoliko dana uplatili DPS-u, a sve u jednoj poslovnici Podgoričke banke u Moskovskoj? To nije ništa sumnjivo, a? Sram… Više »

JAAA
Gost
JAAA

BJEZI MLADOSTI IZ OVE DRZAVE …SPASAVAJ SE STO PRIJE TO PAMETNIJE…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovaj portal štiti lik i (ne) djelo Rista R. Po Milu se može udarati kako god hoćeš i čime god hoćeš, protiv Rista samo blago i u rukavicama! Svaki komentar protiv Rista danas mi je obrisan! Eto, to je pravo lice CDM!

KUTIJA MILIONER
Gost
KUTIJA MILIONER

Nece CDM da mi kupi kutije napravljene za meleone …
Ali neka isto mozda postanem milioner od mojih carobnih kutija…

Ehhhh
Gost
Ehhhh

I Dusko je najavio da ce za koji dan zatvoriti krug.
Neciji ce biti od sapunice, bas me zanima ciji !
Pozdrav iz Zeneva !

Prc CG
Gost
Prc CG

Ne Katnicu,krug ćeš zatvoriti kad u njemu budeš ti i Milo Đukanović jer vam je obadvojici mjesto u njemu!!!!

Drugarica
Gost
Drugarica

Dajem podrsku gradjanskom pokretu i protestima ispred VDT.

EKV
Gost
EKV

Ovaj krug sam smislio,ovaj krug sam stvorio…

Jaro
Gost
Jaro

Knezevic kaze da je davao mnogo vece sume i da je Migo samo kurir i njegov skolski drug za kojg kaze i da je ljudina i da je zrtvovan od strane Mila. Jos se poziva na vitestvo. Koliko je samo kontradiktornosti u ovome koje ponovo pokazuju nevjestu namjeru manipulacije. Pa zasto bi neko ko se poziva na vitestvo, objavio bas… Više »

Dragutin
Gost
Dragutin

Migo je u svemu ovome kriv taman kolko i ovaj poštar sto mi uredno donosi racune svaki mjesec. I ti to jako dobro znaš.
No, razumijem te ja. Treba “odplatit” one mrvice koje si zakučio od Milove partije.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ristići!
Nek vam Risto umjesto tih tableta kupi teleskope. Da malo gledate vlast, da vas želj mine. Jer drukčije je gledati nećete!😁😁😁

Dragutin
Gost
Dragutin

Mi liberali odosmo na protest noćas.
Čisto da ti pozdravimo svevišnjeg.
Držaću transparent “Dragutin”, čisto da me poznaš. 😄😄

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Stavi i šubaru, da budem siguran da si to ti🙌

Dragutin
Gost
Dragutin

Sto mi ne pustite komentar? Čekate da prođe 6 sati da ne reklamirate protest?
E koje ste vi legende, mrčili se. 🤣🤣

Bazinga
Gost
Bazinga

Nova serija, ”Stižu dolari”, samo što ovu ne napisa Siniša Pavić.

LSCG
Gost
LSCG

Kako sad ovo pa Medo je postenjacina a tek Pedja Bulatović

Podgorica
Gost
Podgorica

A koliko se slilo da se ne zna oko 15 mil su Rusi upumpali u opoziciju

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A opet, ristići, sve vam džaba! Vlasti za vas ne, vlasti nema- nema 😂 Tu ne može ništa niti Bog, niti Putler… niko! Vječita opozicija!

Send this to a friend