Hronika

Klica: Jočić preokupirana revanšizmom nastavlja sa podmetanjem i obmanjivanjem javnosti

Elvir Klica

Utisak koji je imenovanje Marine Jočić za predsjednicu UO Nacionalnih parkova Crne Gore ostavilo na crnogorsku javnost neće popraviti novi pokušaji obmanjivanja, podmetanja i dezinformacije koje je servirala u svom tragikomičnom nastupu koji je nazvala pres, saopštio je danas bivši direktor Nacionalnih parkova Elvir Klica.

<<<Klica zloupotrijebio službeni položaj, Jočić podnijela krivičnu prijavu>>>

“Kada je shvatila da će se zbog iznošenja neistina suočiti sa pravnim posljedicama, pravnica Marina Jočić je požurila pred medije, da još jednom pokuša da iskonstruiše senzaciju, očajnički i nevješto. Predsjednica Upravnog odbora (podsjećam radi se o organu upravljanja, ne rukovođenja), od prvog dana evidentno zloupotrebljava preduzeće, službe i zaposlene, kao i zvanične kanale komunikacije na društvenim mrežama, ali i objave u medijima, zarad obračunavanja na ličnoj i političkoj ravni”, navodi Klica.

Preokupirana političkim revanšizmom i politikanstvom, dodaje, a ohrabrena neznanjem, Marina Jočić nastavlja da izražava destruktivne stavove koji su samo nastavak njene političke retorike i prethodnog poslaničkog, ne tako slavnog djelovanja. Upravo zbog tih “obaveza” ona nije stigla da se upozna sa onim što su ciljevi i zadaci preduzeća i njene nadležnosti kao predsjednice UO.

“Jočić koja neosnovano optužuje za ”enormno” zapošljavanje, slikovito opisujući kako u preduzeću ”fali stolica”, prvo bi trebala da odgovori na pitanje đe je smjestila novih 12 službenika koje je do sada zaposlila, ako je situacija takva kakvom je opisuje. S obzirom na to da javnu funkciju i javno preduzeće koristi za političku igru i partijsku kampanju, ne čudi njena kontradiktornost. Ovakve neistine mogle bi se protumačiti i kao ”pripremanje terena” za partijska uhljebljenja, budući da će morati da nabavi tačno onoliko stolica za koliko je mene optužila jer je novom sistematizacijom predvidjela 45 radnih mjesta više u odnosu na postojeću”, ističe Klica.

Da stvar bude komičnija, kako navodi u saopštenju, nije joj palo na pamet da tu sistematizaciju prvo razmatra na sjednici UO i usaglasi sa dva reprezentativna sindikata, već je poslala ministarstvu da dobije saglasnost, čime krši Zakon o radu.

“Kada su u pitanju postupci koji se odnose na radove, robu, usluge, od dana mog imenovanja pa do razrješenja, odgovorno tvrdim da su svi postupci sprovedeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, u skladu sa Planovima koje je usvajao UO, za šta postoje i zapisnici o izvršenim kontrolama, od strane inspekcije”, pojašnjava Klica.

Dodaje da je “simptomatično da se deklarisana nacionalistkinja (tako se predstavila prilikom upoznavanja), prvo ”uhvatila” za preduzeća iz Rožaja”.

Klica navodi da, ne osjećajući potrebu da pravda ono što je zakonom već opravdano, već isključivo radi istinitog informisanja javnosti, preduzeća koja pominje Jočić, a koja su iz Rožaja i bave se izradom drvenih kućica, angažovana su u skladu sa zakonom, čime su uspjeli da naprave značajne uštede u odnosu na planirano.

U prilog tome govori i primjer kućice koju pominje i Jočić, a kojoj je vjetar urušio krov ove zime.

“U 2017. godini, prije mog stupanja na funkciju, ovo preduzeće planiralo je gradnju kućice za iznos od 30.000,00 eura, dok je ista u mom mandatu sagrađena za 6.000,00 eura. Napomenuo bih i da je osigurana, te da nema štete za JPNPCG. Možda je Marini čudno što su preduzeća iz Rožaja koja se bave izgradnjom drvenih objekata ugovarala poslove, a nijesu preduzeća npr. iz Budve? Podsjetiću, a to i predsjednica UO zna, da je izvođača bilo i iz Kolašina, Podgorice i drugih gradova, a sve u skladu sa potrebama, ponudama i zakonskim procedurama, te ugovarano transparentno uz poštovanje Zakona o javnim nabavkama”, ističe Klica, navodeći da za sve izvršene radove i usluge postoje izvještaji da su poslovi završeni.

Iako sav njen angažman vodi zaključku da Jočić ne planira da se bavi promocijom zaštićenih područja, Klica dodaje da ne može a da ne objasnim da postoji platforma sa nazivom YouTube na kojoj može naći sve emisije , filmove i spotove za koje tvrdi da ne postoje i to na kanalu JPNPCG.

“Takođe, da se pohvalim da je jedan od filmova dobio prestižnu nagradu, te da su uz emisije redovno emitovani na Javnom servisu. Isto važi i za softvere, aplikaciju i sve ostalo što je nabrojala. Potrebno je samo malo informatičke pismenosti ili interesovanja. Poručio bih joj da je toliko realizovanih projekata, da ih Marina ne može održavati ovakvim odnosom, a kamoli uraditi isto ili bolje”, poručuje on.

Umjesto što koristi Nacionalne parkove za politički revanšizam i političku propagandu Demokratskog fronta, Klica navodi da bi bolje bilo da obrati pažnju na projekat koji je podržao i UNDP, a radi se o 70 hiljada besplatnih ulaznica za osnovce, koje je ona zaboravila baveći se “jeftinim populizmom, pa u planu javnih nabavki nije predvidjela izradu novih za učenike koji ove godine pohađaju prvi razred”. No, diskriminacija joj nije strana, pa joj se ne može ni zamjeriti .

“Sramno je pominjati sva ova preduzeća i pojedince, bez osnova, naročito plasirajući neistine o njima, a ako to Marini Jočić ne smeta, vjerujem da joj neće smetati ni pokretanje sudskih postupaka protiv nje. Ubijeđen sam da niko neće tolerisati ovakav odnos. Kao što nisam ni ja, kada sam podnio prijavu za plasiranje neistinitih tvrdnji, kao i za telefon koji treba da plaćam još 22 mjeseca, a koji opet pominje. Možda je to i izazvalo pravnicu Jočić da nastavi sa notornim lažima”, ističe Klica.

Napominje da je prije pandemije korona virusa Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, zahvaljujući odgovornom rukovođenju, ostvarilo najbolje poslovne rezultate od svog osnivanja.

“Zato još jednom savjetujem Marini Jočić da se pozabavi izazovnim trenutkom u kom se preduzeće nalazi i pokuša da ostvari bar dio rezultata koje je JPNPCG ostvarivalo u prethodnom periodu, jer će u suprotnom ostati upamćena jedino kao sinonim za diletantizam i promašena rješenja nove Vlade Crne Gore”, zaključuje u saopštenju.

Podsjetimo, Jočić je podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv bivšeg direktora Elvira Klice zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i krivičnog djela nesavjestan rad u službi.

Send this to a friend