Hronika

Knežević: DF Šavivu dao 60.000 eura za kampanju

Knežević Medojević

U nastavku suđenja jednom od lidera Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću i njegovoj navodnoj kriminalnoj grupi koju Specijalno državno tužilaštvo tereti za pranje novca, danas je u Višem sudu u Podgorici u svojstvu svjedoka saslušan poslanik DF-a Milan Knežević.

<<<Suđenje Medojevićevoj grupi za pranje novca: Svjedok tvrdi da je posao dogovorio sa Kneževićem<<<

On je pojasnio da je nakon izbora u Izrealu 2015. godine kontaktirao agenciju Arona Šaviva i predložio eventualnu saradnju u vezi sa izradom kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine. Naveo je da su se u julu 2016. godine sreli u Moskvi gdje su precizirali određene stvari o eventualnoj saradnji.

“Agencija Šaviva prethodno je radila kampanju za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, a vodili su i kampanju Borisu Tadiću u Srbiji, a bilo im je interesantno da odrade angažman i sa Demokratskim frontom. Sastali smo se na marginama kongresa Jedinstvene Rusije, mislim da je bilo 7. ili 8. jula 2016. godine, nakon čega smo dogovorili načelno priču oko kampanje. Shvatili smo da nemamo previše finansijskih sredstava, odnosno da imamo od 50.000 do 80.000 eura. Stoga smo Šavivu predložili da naši ljudi, odnosno ljudi sa našeg platnog spiska budu dio tog tima, kako bi finansijski uštedjeli. Na kraju smo platili Šavivu 60.000 eura i to u 2017. godini jer smo bili u blokadi”, naveo je Knežević.

Svjedoci Vladan Šarac i Luka Radonjić bio su dio tima za kampanju DF-a 2016. i pred sudom su kazali da su isplaćeni u prostorijama štaba, da im je zarada uručena u kovertama u američkim dolarima. Šarac je bio zadužen da izradi web sajt sa dizajnerom i da ga naknadno ažurira, što je radio ili od svoje kuće ili iz štaba.

“Za dogovoreni posao plaćen sam u dva navrata po 1.200 ili 1.300 dolara, odnosno kada se konvertuje to je bilo po 1.000 eura. Novac sam u banci konvertovao u eure i uložio ga dalje u kupovinu računarske opreme”, naveo je Šarac.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević kazala je da se iskazom ovog svjedoka potvrđuju navodi optužnice, dok je advokat odbrane Dražen Medojević primijetio suprotno – da upravo ovaj iskaz ne potvrđuje navode optužnog akta. Svjedok Radonjić kazao je da je radio kao podrška marketinškoj agenciji pred izbore, te da je za to primio naknadu u iznosu od 1.000 dolara.

Danas je završeno i saslušanje svjedoka Sretena Sošića, art direktora kampanje DF-a, koji je potvrdio da je nastavio saradnju sa Šavivom i nakon odrađenog posla za DF. Kazao je da se prije saslušanja pred Tužilaštvom čuo sa Brankom Radulovićem koji mu je rekao da samo govori istinu.

Advokatica Tijana Živković primijetila je da su svjedoci Sošić, Šarac i Radonjić takođe konvertovali dolare u eure, kao što je to radio i dio optuženih, te stoga upitala po kojim je kriterijumina SDT cijenilo ko će biti svjedok a ko okrivljeni u ovom postupku.

Optužnicom SDT-a obuhvaćen je Medojević, biznismen iz BiH Momir Nikolić i još deset lica, a svima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije sa ciljem pranja novca. Nikoliću se sudi i za utaju poreza.

Na optuženičkoj klupi nalaze se i direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića, sinovac funkcionera Predraga Bulatovića, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, funkcioner Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić, član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović i ulični diler deviza Gordan Konatar.

44 Komentara na "Knežević: DF Šavivu dao 60.000 eura za kampanju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend