Hronika Počinje kampanja - Pokazivač pravca nije stvar izbora, već obaveza vozača

Ko ne upali žmigavac na vrijeme rizikuje kaznu od 50 do 90 eura

Od danas u Crnoj Gori počinje kampanja Pokazivač pravca nije stvar izbora, već obaveza vozača. Značajan broj saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju u samom gradskom jezgru, posljedica su propusta vozača, koji se ogledaju u činjenici, da se isti nijesu prethodno uvjerili da na bezbjedan način mogu preduzeti željenu radnju vozilom, kao i zbog činjenice da nijesu blagovremeno o svojoj namjeri obavjestili druge učesnike u saobraćaju, uključivanjem pokazivača pravca, tzv . žmigavca”, saopštila je Uprava policije.

Takođe, ne treba zanemariti činjenicu, da se jedan broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama događa i na magistralnim putevima, gdje je, kao jedan od razloga nastanka saobraćajnih nezgoda, neblagovremeno obavještavanje ostalih vozača o promjeni smjera kretanja, uključivanjem pokazivača pravca, posebno prilikom preticanja ili obilaženja, odnosno kod uključivanja ili isključivanja iz saobraćaja.

“Podsjećamo vozače da je članom 26 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisana je obaveza vozača da: „nakon što se uvjerio da može da otpočne željenu radnju, vozač je dužan da druge učesnike u saobraćaju jasno i blagovremeno obavijesti o tome dajući im znak pomoću pokazivača pravca ili odgovarajući znak rukom, ako pokazivači ne postoje“. Istim zakonom, članom 324 je propisano, da će se novčanom kaznom u iznosu od 50 do 90
eura kazniti za prekršaj vozač koji prije vršenja određenih radnji vozilom, ne obavijesti jasno i blagovremeno druge učesnike u saobraćaju o svojoj namjeri, davanjem znaka pomoću pokazivača pravca”, napominju u Upravi policije.

Shodno planskim aktivnostima, kao i zbog pomenute činjenice, da značajan broj učesnika u saobraćaju prilikom preduzimanja pojedinih radnji vozilom (skretanje, obilaženje, prestrojavanje, preticanje, i sl), ne obavještavaju o svojoj namjeri, davanjem pokazivačem pravca druge učesnike u saobraćaju, Uprava policije – Odsjek za bezbjednost drmskog saobraćaja je u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore i Mašinskim fakultetom – Centrom za edukaciju u drumskom saobraćaju, planirao da u periodu od 06. jula do 20. jula 2020. godine, realizuje preventivni kampanju, „Pokazivač pravca nije stvar izbora, već obaveza vozača“.

“Preventivne aktivnosti kampanje će se ogledati kroz raspodjelu 15.000 flajera, od strane policijskih službenika saobraćajne policije kojima će vozače, kao učesnicke u saobraćaju, još jednom podsjetiti na važnost poštovanja ovog pravila, posebno u gradskim područjima, kao i na magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima, gdje se najčešće od strane vozača preduzimaju radnje o kojima je, shodno odredbama ZOBS-a, vozač dužan da druge učesnike u saobraćaju jasno i blagovremeno obavijesti, upotrebom pokazivača pravaca, tzv. žmigavca”, zaključuju u UP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drsko
Gost
Drsko

A neka ste, cestitam . Jer se ne moze od “mafije ” koja ne daje zmigavce zivjet . U podgoricu vazi pravilo ” ako dajes zmigavac , onda nisi mangup ” . Pi

Mirko
Gost
Mirko

Kampanja!?? Mislim da su to ranije nazivali akcija. Neko bi od tih pravnika u MUP trebao bi
da skrene paznju da se zakon primjenjuje stalno i na svakom mjestu a ne periodično( kampanjski/ akcijaski)

Pomorac
Gost
Pomorac

Saobracajna kultura u CG he ravna nuli. Podrzavam akciju ako ne znas pravila i ne postujes saobracajne propise stoj doma i na obuku ponovo.

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Moramo se dogovorit. Jedna ruka, najmanje, treba za volan i cigar, druga za mobilni i za mjenjač. Već tu se ponekad javlja problem, a sad treba i da se uključuje žmigavac!!!
Da nije malo previše?

Cetinje
Gost
Cetinje

Treba kaznit i one sto gnjave lijevom stranom na 3 ili 4 trake,kao i bicikliste sto voze suprotnom stranom

Maki
Gost
Maki

Imate vece kazne nego u Svajcarskoj dje su 15 x vece plate….jadan narod koji nameti od strane vlasti…..

Početnici
Gost
Početnici

Treba razumjeti mlade vozače početnike. Fali im ruka. Jedna ruka na volan, drugu na mjenjač, jedna noga na kvačilo, druga na gas i kočnicu. Eto. Čime da upale migavac? Nosom?

Dragan
Gost
Dragan

Obavezno, ne prestrojavaju se kako treba a ne jos zmigavac. Ovoliko bahatosti i nepostovanja saobracajnih pravila nema nidje u svijetu kao kod nas, a policija se zabije iza nekog zbuna i dje je ogranicenje 50 ovaj vozi 65 napise kaznu, bitno je normu da ispuni, a magistralom lete po 200, pricaju telefonom…

Bilder tetovira
Gost
Bilder tetovira

Sto ja da radim kad ne znam kako se koristi zmigavac

Tito
Gost
Tito

DA LI JE MOGUĆE??!!!!
Otkrili smo žmigavac!!!!
Hvala bogu!!!

El Grande
Gost
El Grande

Ovako punite budžet, pametno.

Delboj
Gost
Delboj

Niko te nemtjera da ne postujes propise. I to vrlo bitne.

Milos BD
Gost
Milos BD

Nije problem kazna nego selektivna primjena zakona kao za sve ostalo. Nekome cete bisati kaznu a nekom ne. Treba da pisete svima i to za sve. Kad bi policija radila svoj posao dnevno bi za prolazak kroz crveno pisala 5000 prijava. A o ovim prekrsajima kao zmigavac prestrojavanje divljacko ponasanje itd napisali bi i do 20 000 prijava dnevno. Jer… Više »

Davor
Gost
Davor

Ne znam da li ce ovo procitati ko vec treba, ali nije zgorega pomenuti.
Treba uvrstiti i Prestrojavanje prilikom skretanja.
Jer, inace, ljudi samo daju zmigavac i zaustave se nasred trake, ako presjecaju onu iz suprotnog pravca. Samo prave kolone i zastoje.
A to bi isto trebalo da je obaveza.

Žmigi
Gost
Žmigi

Žmigavac – na teritoriji Podgorice misaona imenica.

Rajan
Gost
Rajan

I mnogih gradica jos

Cetinje
Gost
Cetinje

Zmigi i na Cetinje u 90% slucajeva,semafori,pjesaci,biciklisti to je taman “misaona imenica”.

Support
Gost
Support

Bilo je krajnje vrijeme. Zadržite mjere dok se otvori auto-put, biće svega tamo ako se ne naučimo redu.

POJK
Gost
POJK

Dobro je što nema gužvi inače ne bi bilo moguće proći raskrsnice od ovih sto imaju prednost pa uđu u raskrsnicu i tu ostanu vjecnost i niko ne može od njih krenuti jer su sve blokirali. Zbog dobrog toka saobraćaja treba kažnjavati i ove sto se g.ze pola sata da prodju raskrsnicu a pogotovu ove sto je blokiraju.

Vozač-ložač
Gost
Vozač-ložač

Dobro je jer nisam znao rade li mi zmigavci. Evo upalih zmigavac, ali nešto nije u redu čas radi čas ne radi.

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Maske…maske im uvedite.

Učo
Gost
Učo

Ja upalim žmigavac čin sjednem u auto i tako vozim dok se ne vratim kući.
Neću da me policija kažnjava što nisam na vrijeme ,,upalio žmigavac”.😄😆

Titograđani
Gost
Titograđani

Učo, kako je u Berane?

bidon
Gost
bidon

Ne pada mi napamet. Na ručicu od žmigavca držim pešes mirišljavih jelkica, tako se u moju porodicu radi generacijama. Ovo je brutalan napad na crnogorske familijarne vrijednosti alo!!

Mukamijevise
Gost
Mukamijevise

I direktan atak na Srbe u Crnoj Gori!! 🤣

Bole
Gost
Bole

Pogotovo one sto daju zmigavac za lijevo tek kad udju u raskrsnicu… a ti u njihovoj traci, mislio da ce pravo.

Tamo neko
Gost
Tamo neko

U podgorici se koristi samo sva 4 zmigavca i to samo kada se po sred bulevara ili sto je jos gore u sred kruznog toka parkiraju da bi skoknuli do butika ili kladionice ili popoli kafu

Gigi
Gost
Gigi

Kultura voznje je ki u najgoroj africkoj zemlji.Parkiraju na seed pita boze ko na trke nepostuju pjesacki znaci katastrofa.

Neze
Gost
Neze

Premalo. Treba uvesti obavezno testiranje poznavanja znakova i saobracajnih propisa. Barem jednom u 5 godina. Ko ne prodje uzima se vozacka.

Bernini
Gost
Bernini

Pustite žmigavac,ne mogu pješački preći sa đetetom,niko ne pušta!!

Svetac
Gost
Svetac

Do juče niko ovaj sistem kažnjavanja nije sprovodio od policije što u gradu, to i na otvorenom putu a sad kad je strah od kraha ekonomske situacije, sad je ovo kao važno.
P.S. jeste važno, ali ovo je država morala da donese poodavno

Brza Isidora
Gost
Brza Isidora

Treba novca u budžetu.

Njegoš
Gost
Njegoš

Pa ti im ne daj, ukčjuči pokazivač pravca. U CG vjerojatno ne zaju đe je lijevo a đe desno, znaju samo četiri žmigavca da uključe i da stoje đe je zabranjeno.

Jole
Gost
Jole

Vrijeme je više. Seljačinama je ispod časti da daju žmigavac, čekam ga pola sata da prođe,a on skrene desno… glavu bih mu otvorio. Naročito vozači iz manjih mjesta

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

Ja sam iz maloga mjesta ali kad vidim da neko oće da se uključi a ja imam namjeru da skrenemo upalim žmigsvac i 50 metara prije i obavezno amblendujem i ponekad i zasvira onako kratko problem je donekle što u 50 metara bude ponekad i tri četiri skretanja tako da moraš te pitati kad ćeš upaliti žmigsvac jer nije dobro… Više »

PetarSeferovic
Gost
PetarSeferovic

Podrzavam ! Ali kad ga daju posto smotaju volan onda mi dodje da kupim mlinac za meso

Middle Finger
Gost
Middle Finger

Konačno i ovo. Neka ste i treba, možda i skuplje kazne da su

spearhawk
Gost
spearhawk

Ako sve vozače krenu da kažnjavaju po Crnoj Gori, ne znam ko će ostati a da ne bude kažnjen. Imam osjećaj da svaki drugi vozač uopšte ne koristi žmigavac. Valjda misle da onaj iza zna đe ovaj ide.

bravo
Gost
bravo

I treba , posebno ove mladje koji su umislili da je cool ne davati zmigavac ili propustiti nekoga da predje ulicu… Jos da ste se sjetili da u tekstu navedete i pravila na koliko od promjene pravca dati zmigavac itd valjalo bi

Blaki
Gost
Blaki

Masa vozača, zaboravila je da je to jedini način komunikacije sa drugim vozilom.
Draži mu je mobilni koji koristi u vožnji nego li svoj i tuđi život.

Slavko
Gost
Slavko

Kako nauciti zenu sta je pokazivac pravca i cemu sluzi?

Bravo!
Gost
Bravo!

Najzad! Još da počne kažnjavanje za vožnju sa nedovoljnim odstojanjem, bilo bi manje mrtvih i sudara.

Bagi1234
Gost
Bagi1234

Mnogo veci problem je panndemija upotrebe mobilnih telefona tokom voznje!

Ivana M.
Gost
Ivana M.

Treba kazniti i njih i one koji ih zovu i nastavljaju razgovor s njima, a znaju da voze….

I...
Gost
I...

Ajde fala bogu, treba 200e kazne stavit

Stoka
Gost
Stoka

I veća da je, slobodno!

delboj
Gost
delboj

Napokon, najbitnija stavka… Preko glave mi je prepametnih Apaca koji se pretrojavaju kako hoce jer mu je manja guzva… Ovo je razlog i za najveci broj udesa, mnogo vise nego zbog brzine.

Musa
Gost
Musa

E hvala k…, do sada niti je iko dobio kaznu zbog ne davanja zmigavca a vrlo usporava saobracaj posebno u onim saobracajnicama gdje prlaz zavisi od suprotne strane..zene su operisane od davanja zmigavca

Njegoš
Gost
Njegoš

Kakva kampanja, to se mora uvijek kažnjavati!

Maks
Gost
Maks

Aj sa srecom, ja licno cekam 20god na ovu kampanju, zmigavci nam za ukras sluze.

Nema veze
Gost
Nema veze

Bravo, bilo je vrijeme.

Putnik
Gost
Putnik

Mala je to kazna. Neki ljudi su toliko bezobrazni da im je muka prstom taknut onu palicu da upale zmigavac. Treba kamere na raskrsnice gdje god je moguce pa fino po dzepu ko ne postuje.

dejan
Gost
dejan

Bogu Hvala. U Podgorici niko ne daje zmigavce. Katastrofa.

oooo
Gost
oooo

A dobro se sjetiste vise. Samo jos da ovo sprovedete u djelo i da ne bude selektivno. Ovo je jedna od mnogih stvari kod nasih vozaca koja me bas nerviraju ka da im je tesko ispruzit prst.

Moje ime
Gost
Moje ime

Puna podrška!

Jkkk
Gost
Jkkk

A ko ga ne ugasi?Ima onih te im žmiga lijevi cijelim putem.Ne znaš mu jel doš’o il poš’o

TRrol
Gost
TRrol

Kako ja volim ove akcije nase policje… Da se ne umaraju, danas zmigavci, naredne nedelej pojas, one tamo mobilni telefon… A kad ce pocet sve da gledaju je pitanje… Pustite zmigavce, stanite malo na vec3 raskrsnice po gradovima haos se cini, idu ljudi iz trake za lijevo desno kroz 2 kolone, koga briga koji su zmigavac dali – hapsi

Vile
Gost
Vile

Uvedite kad klimu da upalimo.I kolko da vozimo dnevno.

hans
Gost
hans

Samo kamere i ništa drugo ne trebamo.Ko će se natezati sa saobraćajnim siledžijama,dao si žmigavac ili nijesi?Koliko je ljudi da izbjegnu nesoja završilo pod put?

primjer
Gost
primjer

postujem sve, ali ocevidac sam u petak, kada sam bio na raskrsnici od klinickog prema krivom mostu, a policijsko auto je bilo u desnoj kolovoznoj traci koja je obavezna skretnica za desno ( put klinickog) policajac sa telefonom i nastavlja da ide pravo put capitala, e to mi nije jasno! a X puta se desavalo da vidim da jedan kolega… Više »

fočo
Gost
fočo

Ako se bude kažnjavalo bez izuzetaka, onda nema brige za ovogodišnji budžet.

zvrk
Gost
zvrk

Sijecenje krivina,nedavanje zmigavca i nedovoljno rastojanje u toku voznje najvise mrzim.

Send this to a friend