Hronika Akcija radna dozvola

Krivične prijave zbog neprijavljivanja radnika, budžet oštećen za više od 760 hiljada eura

Ilustracija

Uprava policije je, u sklopu akcije “Radne dozvole“, podnijela krivične prijave protiv 24 fizička i pravna lica zbog utaje poreze i doprinosa u iznosu od 763.000 eura neprijavljivanjem inostrane radne snage.

Kako je saopšteno, policija je imala saznanja da više pravnih lica vrši utaju poreza i doprinosa i zloupotrebe u privrednom poslovanju prilikom angažovanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja, na način što ugovore sa ovim zaposlenima ne prijavljuju nadležnom poreskom organu, čime se pričinjava šteta Budžetu na osnovu neplaćenih poreza i doprinosa.

Posljednji takav slučaj zabilježen je u Budvi.

Službenici policije su nadležnom tužiocu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv S.K. iz Bosne i Hercegovine, izvršnog direktora i osnivača firme “Global Inžinjering“ d.o.o. Budva i protiv pravnog lica “Global Inžinjering“ d.o.o. Budva, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

“Oni su, kako se sumnja, od kraja juna 2017. do kraja aprila 2018. godine, pribavili 50 radnih dozvola za privremeni boravak stranih državljana u našoj državi radi zaposlenja, ali nijednog radnika nisu prijavili kao zaposlenog nadležnom organu, te su ovim radnicima isplaćivali zaradu u gotovini prikrivajući podatke o svojim poreskim obavezama i doprinosima koje su bili dužni da plate po ovom osnovu, čime je pričinjena šteta Budžetu Crne Gore za iznos od 32.269 eura”, navode u Upravi policije.

Akcija „Radne dozvole“ se nastavlja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
antisistem
Gost
antisistem

i tako viste te pare dali rozajcima Za ostetu

Gligor73
Gost
Gligor73

I treba , ako Ja mogu svake godine da vadim radnu dozvolu mogu i drugi. Nebitno koja je drzava u pitanju , zakon se mora postovati…..

Milan
Gost
Milan

Oni sve o budžetu, a niko se ne pita koliko su oštećeni crni radnici, država će prezivjeti, nije to neki gubitak za budzet, koliko su ga još mnogo puta oštetili, a za radnike ih bas briga

Rumija
Gost
Rumija

Obidjite gradjevinske firme u Baru… ali prethodno se bolje organizujte kad posjecujete gradilista jer npr. Bar gradnja ima svoje zaposlene “zvizdace” koji dezuraju u blizini gradilista i cim vide inspekciju ili policiju dojave i svi se sklone po vec utvrdjenoj taktici.

haha
Gost
haha

Vala pises neistinu. I to bas.

Prč
Gost
Prč

Krivicna prijava zbog neprikavljivanja a nissta zato sto rade po ekstremnim temperaturama na otvorenom,sto je isto propisano zakonom kao i neprijavljivanje.ko sisa gradjevince,zramota

samo jako
Gost
samo jako

otkrili ste ameriku…bravo genijalci…

Ma, dajte
Gost
Ma, dajte

Boze, gluposti. Prijava traje i do mjesec dana, a radnik obicno ode na drugo gradiliste ili u Njemacku prije zavrsetka prijave. Ovo je zacarani krug, najbolje je dici ruke od svega.

Raulio
Gost
Raulio

Prijava traje 2 dana ako ima radnu dozvolu. Ispuni se obrazac, preda Poreskoj (sami taj obrazac je dovoljan da ih ne kazni inspekcija) i za 2, eventualno 3 dana sad kad su odmori, gotova je Potvrda o zaposlenju koja se opet podiže kod Poreske. Ako su ti radnici neđe pošli onda ih ne bi ni mogli kaznit, vjerovatno su ih… Više »

Privatnik
Gost
Privatnik

A radna dozvola, za koliko se dobija, znaš li?

realno
Gost
realno

Znas li koliko se radnika ne pojavi nakon sto preuzmu radnu? Najlakse je po vlasnicima manjih firmi. Ove sto stvarno zakidaju niko ne dira.

Bnjj
Gost
Bnjj

Selektivno do kraja, Cg je mala zaredite kod svakog privatnika pa ćete vidjet cuda velika ali ne da dojavljujete iz inspekcije privatnici ovaj nesrećni Bosanac je sigurno nekom zasmetao ođe može da se kazni samo ako je unutrašnji obračun

Send this to a friend