Hronika

Krivične prijave zbog pranja novca u iznosu većem od pola milijarde eura

atlas-banka.jpg

Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je krivične prijave protiv 174 fizičkih i pravnih lica zbog pranja novca u iznosu većem od pola milijarde eura, saopštila je Uprava policije. Među osumnjičenima je i šest biviših i sadašnjih službenika Atlas banke.

“Uprava policije – Specijalno policijsko odjeljenje je, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, realizovala predmet Beta i tokom  višemjesečne sistrage otkriveno je da je počinjeno krivično djelo pranje novca u iznosu većem od pola milijarde eura. Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su protiv ukupno 79 fizičkih i 95 pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su, u periodu od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, radi sticanja nezakonite dobiti, na području Crne Gore počinila krivična djela pranje novca”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Ističe se da su postupajući po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policijski inspektori za vrijeme trajanja istrage utvrdili da su osumnjičena firme otvorile račune u Atlas banci AD Podgorica i da su ovlašćena lica preko tih računa korišćenjem sistema E-commerce prala novac i većinu sredstava prenosila svojim osnivačima – nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u “off shore” destinacijama.

“Preko tih računa prenijeto je oko 550.000.000 eura za koje se osnovano sumnja da potiču iz nelegalnih djelatnosti. Osumnjičena fizička i pravna lica su i fizička lica iz Crne Gore i iz drugih država kao i pravna lica iz Crne Gore i ona koja su osnovana u inostranstvu. Među osumnjičenim su i šest sadašnjih i bivših zaposlenih u Atlas banci, na menadžerskim ili operativnim pozicijama, kao i tri rezidentna lica. Svi oni se sumnjiče da su pomagali u pranje novca”, zaključuje se u saopšzenju Uprave policije.

35 Komentara na "Krivične prijave zbog pranja novca u iznosu većem od pola milijarde eura"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend