Hronika

Lična karta dostojanstva: Edukativne i kreativne radionice u ZIKS-u

ZIKS

U okviru projekta „Lična karta dostojanstva“, koji realizuje udruženje Identitet, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija od juna do septembra realizovaće se edukativne i kreativne radionice namijenjene zatvorenicima i pritvorenicima, saopštila je danas korodinatorka projekta i izvršna direktorica NVO “Identitet” Nevenka Vuković.

Kako je istakla, glavni cilj projekta je uvažavanje ljudskih prava i dostojanstva uhapšenih i osuđenih.

“Iako Ustav i brojni međunarodni instrumenti garantuju nepovrjedivost fizičkog i psihičkog integriteta čovjeka i garantuju da niko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, od neprocjenjivog je značaja naglašavati i permanentno unaprjeđivati dostojanstvo lica lišenih slobode i osuđenih lica”, navela je Vuković.

Projekat je, naglašva, osmišljen tako da daje doprinos trajnom uklanjanju kriminalnog ponašanja zatvorenika, kao i da unaprjeđuje prevenciju i smanjenje procenta recidiva u kriminal, primjenom etičkih modaliteta kreiranja realnosti.

“Edukativne radionice – psihološke – integrativne art psihoterapijske radionice će voditi Tijana Vuković, psiholog/psihoterapeut integrativne art psihoterapije. Kreativne radionice će biti nadgradnja i specifični odraz ličnih stvaralačkih ambicija pritvorenih lica i zatvorenika/ca, koji će biti podijeljeni u 10 proaktivnih grupa organizovanih u tri sekcije: književnu, likovnu i scensku”, dodaje koordinatorka projekta.

Sekcije će voditi bivša zatvorenica Olivera Ćirković, a u okviru kreativnih radionica pojedinci i grupe će stvarati, interpretirati, odnosno davati personalni izraz – knjiženo/pisano izražavanje, crtanje i slikanje, korišćenjem raznovrsnih materijala, od panel ploča, platna do zida (mural) i različitih tehnika i boja.

“Takođe će se razvijati scenski i muzički izraz. Za ovu aktivnost je predviđeno mnogo materijala za rad, naročito slikarskog. Sav nepotrošeni materijal biće dostavljen u Zavod za izvršenje krivičnih djela Bijelo Polje. Očekivani rezultati ove aktivnosti su: 10 murala, 50 crteža i slika, 150 književnih ostvarenja, 30 snimaka scenskih interpretacija i/ili nastupa, nakon čega slijedi Organizovanje izložbe personalnog izraza, na otvorenom, u krugu ZIKS-a i medijsko predstavljanje”, kazala je Vuković.

Ona ističe da projekat, kako boravak u zatvoru ne bi postao podsticajni poligon koji zatvorenike osposobljava za nova krivična djela, nudi konkretna rješenja za njihovo osnaživanje u samoosvješćivanju dostojanstva i mnogobrojnih načina na koji mogu da se ostvare i realizuju u društvenom životu.

“Osobenost ovog projekta je verzija uzora koja se odvija u procesu osvješćivanja etike pojedinca, njegovih kognitivnih sposobnosti i konativnih osobina, kao i kreativnog izraza. Olivera Ćirković, bivša zatvorenica, koja sopstvenim primjerom i djelima ulazi u oblast antikriminala, postižući podršku i uvažavanje poznatih ljudi iz ove oblasti, vodiće kreativne – likovne i književne radionice”, dodaje Vuković.

Ćirković je bila osuđena na 12-godišnju kaznu zbog pljački zlatara i juvelirnica širom Evrope. Ona je detaljno u knjizi „Pink Panter – moja zatvorska ispovest“ opisala rigorozne mjere obezbjeđenja koje postoje u jednom od najvećih grčkih zatvora, Koridalosu, u blizini Atine. Danas je slobodna i živi kao uzorna građanka i kao osoba koja edukuje druge da budu na putu legaliteta i društveno prihvatljivih normi, ali i da ne zapostavljaju svoju individualnost i da im je dostojanstvo na prvom mjestu kao istinski odraz ličnosti.

Projekat „Lična karta dostajanstva“ u 2018. godini podržalo je Ministarstvo pravde.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Pravi kriminalci su na slobodi u politici i javnom zivotu.a ovi u spuz su zrtvena jagnjad koja sluze da se popuni statistika.

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Kriminalist…Pricao mi je moj otac tucali su kamen gumenim cekicem.😀😀😀😀😀.Sada neka slikaju,vezu,Kascelanu bi bilo pozeljno dati muzicki instrument.😅😅😅😅😅

Kriminalist
Gost
Kriminalist

U Titovo vrijeme su dostojanstveno tucali kamen i nije im naum padalo da se žale. Malo njih se ponovo vratilo u zatvor, koji je onda imao svrhu!

Send this to a friend