Hronika

Mandić veza sa škaljarcima

Ranko Radulović (Foto: Dnevne novine)

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Ranka Radulovića i još devet osoba zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je počinila pet ubistava, pripremala više likvidacija, bavila se zelenašenjem, iznudama.

<<<Radulovićeva ekipa u pritvoru, sumnjiče se za učešće i u ranijim ubistvima<<<

Za stvaranje kriminalne organizacije terete se Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20) i državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54) i Miladin Dedović.

Istražitelji su prije manje od mjesec uhapsili Zlatka Matanovića iz Skadra i Stefana Perovića i Dejana Vujovića iz Nikšića, za koje su prikupili dokaze da spremaju likvidaciju. Prema saznanjima Pobjede, slučaj još nije zaokružen i očekuju se nova hapšenja osoba za koje postoje saznanja da su dio ove kriminalne organizacije. Kako nezvanično saznajemo, istražitelji su, kako tvrde, došli do saznanja o djelovanju ove grupe koja je imala za cilj da likvidira više policijskih funckcionera koji su im godinama stajali na put u njihovim kriminalnim radnjama.

<<<Uhapšen sin Ranka Radulovića<<<

Specijalno tužilaštvo među dokazima ima i DNK profile pojedinih osumnjičenih koji ih direktno povezuju za učešće u dva ubistva.

Ovom istragom pokušaće da dokažu učešće ove grupe u ubistvima Novljanina Nika Roganovića i Kotoranina Gorana Lenca. Ukoliko tvrdnje Tužilaštva budu prihvaćene od suda, osumnjičenima prijeti i do 40 godina zatvora.

Osim tragova sa mjesta zločina istražitelji imaju detaljan iskaz svjedoka saradnika koji potkrepljuje tvrdnje da su ova dva ubistva naručili “škaljarci. Istražitelji su uvezali njihove uloge i zadatke u grupi i imaju čvrsta saznanja da je Nikola Mandić bio veza između grupe iz Nikšića i “škaljarskog klana.

Hapšenjem ove kriminalne grupe Specijalno tužilaštvo i Specijalni policijski tim spriječili su djelovanje organizovane kriminalne grupe koja je imala konekcije i van granica Crne Gore.

Operativna saznanja, ali i razmjena informacija sa regionalnim bezbjednosnim službama ukazuju da je grupa dogovorila likvidacije po nalogu ,,škaljarskog klana”.

Prema nalazima istrage, plan ove grupe bio je likvidacija policijskih funkcionera iz Nikšića i Podgorice i ubistva dvije bezbjednosno interesantne osobe.

Istražitelji su prva operativna saznanja dobili još prije nekoliko mjeseci, ali nijesu imali čvrste dokaze za hapšenja. Čitava akcija vođena je tajno, a grupa praćena sve do momenta kada je grupa trebalo da “djeluje”. Već na početku Vujović je pristao na saradnju i kada je potvrđeno da upotpunjuje dokaznu građu, dodijeljen mu je status svjedoka saradnika. Radulovića osim crnogorskih istražitelja i bosanske vlasti optužuju za ratne zločine počinjene devedesetih godina u Foči. Crnogorsko tužilaštvo dobilo je dokumenta u kojima dvije žrtve optužuju Radulovića za silovanja i mučenja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend