Hronika

MANS: Dokazi protiv Carevića nesporni, tužilaštvo da preispita odluku

Marko Carević

Nakon što je Specijalno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora protiv predsjednika Opštine Budva Marka Carevića za zloupotrebu službenog položaja iz MANS-a su poručili da su dokazi protiv Carevića nesporni i pozvali SDT da preispita odluku.

U MANS-u smatraju da je odbacivanje krivične prijave protiv  Carevića još jedan u nizu zabrinjavajućih dokaza o tome na koji način se Specijalno državno tužilaštvo bavi korupcijom, čak i onda
kada se radi o slučajevima koji predstavljaju školske primjere konflikta interesa i besprizornog kršenja zakona.

“Specijalni državni tužilac Veljko Rutović je još 17. jula ove godine odbacio krivičnu prijavu koju je MANS podnio protiv Carevića zbog sumnje da je kao prikriveni podizvođač, preko svoje kompanije Carinvest, učestvovao u više tendera koje je raspisivala lokalna uprava na čijem je on čelu. Zbog toga smo još krajem jula Vrhovnom državnom tužilaštvu kao nadležnoj instituciji za postupanje, podnio pritužbu na ovakvu odluku specijalnog tužioca Veljka Rutovića, zahtijevajući njeno preispitivanje. Tri mjeseca nakon toga, još uvijek nema odgovora VDT-a da li je bilo šta po tom pitanju preduzeto”, saopšteno je danas iz MANS-a.

MANS je, kako navode, prethodno objavio informaciju da je Carević sa podgoričkom kompanijom Asfalt Beton Gradnja zaključio čak 11 ugovora, ukupne vrijednosti od blizu dva miliona eura, a da je za izvođenje radova ta kompanija koristila mehanizaciju Carevićeve privatne kompanije.

“Specijalnom državnom tužilaštvu smo tom prilikom uz krivičnu prijavu dostavili sve ugovore koje je Carević zaključio sa Asfalt Beton Gradnjom, kao i obimnu foto-dokumentaciju sa više gradilišta na kojima se jasno vidi da umjesto te kompanije, potpisane ugovore odrađuje Carevićeva firma Carinvesta. Dio dokaznog materijala je bilo i priznanje samog Carevića iz 2019. godine u kome on ne spori da je svoje mašine rentirao kompaniji sa kojom je kao predsjednik Opštine sklapao poslove. U informaciji koju nam je dostavio sredinom jula, specijalni tužilac Rutović nije naveo niti jedan konkretan razlog za odbacivanje naše krivične prijave, a ta odluka je donijeta svega mjesec dana od njenog podnošenja. Rutović tom prilikom nije donio ni rješenje sa
obrazloženjem zašto odbacuje krivičnu prijavu, koje dokazne radnje je preduzeo, kako je cijenio dokaze koji su dostavljeni uz prijavu, te na osnovu kojih činjenica je donio konačnu odluku da krivična prijava protiv Marka Carevića bude odbačena”, tvrde u MANS-u.

Prema navodima MANS-a slučaj Carevićevih tendera predstavlja školski primjer konflikta interesa i korupcije koji ne bi trebalo da predstavlja ni najmanji izazov čak ni za kapacitete ovakvog specijalnog državnog tužilaštva.

“Odbacivanje krivične prijave protiv Carevića ne može biti rezultat objektivno i profesionalno sprovedenog istražnog postupka, a odluka koju je Rutović donio je najmanje, ako i uopšte, bazirana na dokazima koje tužilaštvo trenutno posjeduje i koje je moglo dodatno da pribavi tokom istrage. U tom smislu očekujemo da će državno tužilaštvo ipak u narednom periodu ponovo otvoriti istragu protiv Carevića, kao što je to bio slučaj sa prijavama koje je MANS podnosio protiv njegovih kolega Miomira Mugoše i Žarka Pavićevića, ali i Svetozara Marovića čiji su predmeti bili u startu odbacivani ili godinama čuvani u arhivama tužilaštva”, zaključuju u MANS-u.

9

avatar
1000
7
2
0
 
9
drmarRealistaHajdukCrnogorkaGrbljanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realista
Gost
Realista

Nemojte ga ljutit jer ce odma litije organizovat ugrozeni Srbi hahaha

Hajduk
Gost
Hajduk

Najjača je ona reklama đe Bato izlazi iz bagera i govori nešto u svom propagandnom spotu. Haahaahaa…. Cirkus!
Kako ga ko ne nauči da se ne može iz bagera u politiku. Ali eto može u našu metropolu turizma.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Sto se ne bavi onim sto ima. Neka prepusti nekim pametnim ljudima da vode Budvu. Bruka.

drmar
Gost
drmar

Ne bi se reklo da nije pametan.

Grbljanin
Gost
Grbljanin

Polakote vi iz MANS-a Carević ima fiarmu krava, koza, ovaca na zemljištu od oko 650 000 kvadrata zemljišta koje je od države uzrupirao i nikom ništa.
To su desetine i stotina miliona, a vi se tužikate za nepunr dva miliona eura.
Jeste li vi normalni.
Puštite čovjeka, on je nosilac najvećeg odlikovanja SPC to mu i pripada.

Serdar
Gost
Serdar

Ovo vam je ona narodska-Sjaši kurta da uzjaše murta…eto tako…

Borivoje
Gost
Borivoje

Podizvođač ugrožen!

o majko mila
Gost
o majko mila

Ja sam mislio da ovi iz bivse opozicije nisu korumiprani 😮

Gorocrnac
Gost
Gorocrnac

A tuzilastvo koje je odbacilo tužbu?

Send this to a friend