Hronika

MANS prijavio Medenicu Sudskom savjetu

Vesna Medenica

Nakon otkrića da je Vesna Medenica od nadležnih organa sakrila prihod od blizu 140 hiljada eura, MANS je danas nadležnim tijelima Sudskog savjeta podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore.

Iz MANS-a je saopšteno da su zahtjevi podnijeti Komisiji za praćenje primjene Etičkog kodeksa sudija Sudskog savjeta i Opštoj sjednici Vrhovnog suda, u skladu sa Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama koji ono što je Medenica uradila kvalifikuje kao teži disciplinski prekršaj.

“Zvanična dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a potvrđuje da je Vesna Medenica još 2015. godine prodala naslijeđeno zemljište u Kolašinu po cijeni od blizu 140 hiljada eura i propustila da tadašnjoj Komisiji za sprječavanje sukoba interesa to prijavi kroz podnošenje vanrednog izvještaja o prihodima i imovini”, navode u ovoj NVO.

Medenica je, ističu, kao nosilac jedne od najviših pravosudnih i prethodno višegodišnji nosilac najviših tužilačkih funkcija, bila u jasnoj obavezi da tačno i redovno prijavljuje svoju imovinu i prihode.

“Ona prihod od blizu 140 hiljada eura nije prijavila u roku od 30 dana, ali ni u jednom od izvještaja koji su uslijedili narednih godina. Posebno je zabrinjavajuća odluka Medenice da javnost uskrati za objašnjenje za svoje postupke i motive koji su je vodili prilikom odluke da, kao prva osoba crnogorskog sudstva, ipak prekrši zakone i propise ove zemlje”, kazali su u MANS-u.

Podsjećaju članove Sudskog savjeta da su Zakonom o sudskom savjetu i sudijama obavezni da podnesu predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti bez odlaganja, odmah po saznanju za izvršeni disciplinski prekršaj.

MANS će insistirati na pravnom razrješenju ovog slučaja, od pozivanja na odgovornost Vesne Medenice zbog sakrivanja prihoda i posla vrijednog blizu 140 hiljada eura, pa sve do vršenja snažnog institucionalnog pritiska na pravosudne i druge nadležne organe, koji na upravo ovakvim primjerima moraju početi da uspostavljaju praksu nezavisnosti i uravnoteženosti, prije nego li otvore bilo kakvu polemiku o reformama tužilaštva i sudstva.

“Eventualna pasivnost nadležnih organa u procesuiranju čelnice Vrhovnog suda bi dodatno smanjilo ionako narušeno povjerenje građana u pravosudni sistem Crne Gore, ali i opšte načelo jednakosti svih pred zakonom”, poručuju u MANS-u.

10

avatar
1000
10
0
0
 
10
Djed moj🇲🇽 EL_GordoFileopgBokeljkaMala Mo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djed moj
Gost
Djed moj

Sto reci I poreci kad su ONA I ONI SVOJ NA SVOME

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Odron !

Fileopg
Gost
Fileopg

čuš logike prodaš naslijeđeno imanje i uzmeš za njega protiv vrijednost u € i što je tu zaradila, možda je čak i izgubila jer je cijena zemljišta naglo skočila. Mislim da svi koji prodaju naslijeđene nekretnine su na gubitku a ne na dobitku. Po njihovoj logici ako prebačiš pare iz desnog u lijevi džep si na dobitku i moraš da… Više »

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Vidjite vi iz Mansa sto je sa sirotinjom.djecom.Tu trcite i pomognite.Dignite sve na noge.Da status majki i penzionera bude bolji.Sve jedno te isto o Medenici.

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Pa, dobro, prodala je sopstveno nasljedstvo. Sume su mozda pistojale kao svojina ju imovinskom kartonu. Sume ili pare ,svejedno.

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Ruka ruku mije…. Dogovor kucu gradi…. Da zivimo bolje.

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Opet ovi iz MANSa ..Ne daju mi na mir’ ni sendvič požvakati..Pa što ako nije prijavila!…Neka nije..Ona zaslužuje svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem da ne prijavi i da joj to para ostane..Ona zaslužuje još mnogo,mnogo više… A mal ovaj sendvič…pi..

Beranac
Gost
Beranac

Krsenje zakona je postalo sastavni dio profesionalnog djelovanja najvećih drzavnih starješina i njihovih potcinjenih,i kako sada nekoga natjerati da prijavi prihode kad to krije predsjednica vrhovnog suda,ili direktor agencije za sprečavanje korupcije nije prijavio stan,i nikakve sankcije ne postoje,a o moralnoj odgovornosti da ne pričamo, gradonačelnik Zagreba prije 20 godina morao je da podnese ostavku zbog prolaska na crveno svijetlo,usporedite… Više »

Misina
Gost
Misina

Mans prijavio Vesnu kod Vesne da ispits dje su Vesnine pare aooo ovi su iz mansa stvarno cudni !

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sve je ovo đavo ponio

Send this to a friend