Hronika

Martinović: Pažin zbog slučaja Marovići treba da bude krivično gonjen

Vladimir Martinović

U svakoj demokratsko uređenoj državi, ministar pravde, Zoran Pažin, zbog (ne) činjenja u slučaju Marovići, bio bi, ne samo razriješen ministarske funkcije, već i krivično gonjen zbog pomaganja osuđenom licu da izbjegava kaznu zatvora, kazao je potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović.

<<<Ministarstvo pravde: Nema zastare kazne u slučaju Marovića<<<

<<<Martinović: Vlada i ministar Pažin dvije i po godine obmanjivali javnost u slučaju Marović<<<

“Mnogo je toga, gospodine Pažin, što ste propustili da učinite i tako omogućili da Svetozar i Miloš Marović, ni nakon dvije i po godine od pravosnažnosti presuda kojim su osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora, nijesu počeli izdržavati kazne, niti su dostupni pravdi”, kazao je Martinović.

On pita Pažina kako se moglo desiti da Svetozar i Miloš Marović napuste Crnu Goru ubrzo nakon što im je izrečena dugotrajna kazna zatvora.

“Da li je vođen bilo kakav postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji su omogućili da pravosnažno osuđena lica napuste Crnu Goru i postanu nedostupna pravdi?”, pitao je Martinović.

Pita Pažina i kojeg datuma su pravosnažne i izvršne presude na dugotrajne kazne zatvora za Svetozara i Miloša Marovića dostavljene Osnovnom sudu Kotor kao nadležnom za upućivanje na izvršenje kazni zatvora.

“Uz to, da li je i kada je Osnovni sud Kotor donio uputni akt za upućivanje Svetozara i Miloša Marovića na izvršenje kazni zatvora? Takođe, dužni ste da odgovorite kada su izrečene kazne zatvora po pravosnažnim presuda za Svetozara i Miloša Marovića upisane u odgovorarajuću kaznenu evidenciju i kada su ti podaci postali dostupni svim organima i ostalim korisnicima tih evidencija”, kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, cjelokupnu javnost interesuje kojeg datuma je i od koga Crnoj Gori dostavljen dokaz da je Miloš Marović dobio državljanstvo Srbije, kao i kojeg je datuma imenovani stekao državljanstvo Srbije.

“Posljednje, ali ne i manje važno, da li je Crna Gora podnosila zamolnicu Srbiji za izručenje Miloša Marovića Crnoj Gori i ako jeste, odgovorite precizno kada i kojim aktom je to učinjeno. Da li je, s tim u vezi, Srbija odbila da izruči Miloša Marovića kao lice koje ima njeno državljanstvo i da li je i kojim aktom o toj odluci obavijestila Crnu Goru”, pitao je Martinović.

Umjesto izrečenih tvrdnji, da nije zastarjelo izvršenje kazne za Miloša Marovića, on poziva Pažina da precizno navede kojim konkretnim aktom ili radnjom nadležnog organa smatra da je prekinut dvogodišnji rok zastarjelosti izvršenja kazne zatvora koji je, ako nije bilo prekida, istekao u septembru prošle godine.

“Javnost do danas nije bila u prilici da sazna da je to učinjeno, a bilo je za očekivati da precizne podatke o prekidu zastare ne tajite, već odmah objelodanite, ako postoje”, tvrdi Martinović.

Kako je istakao, potpuno je očigledno da je vrh vlasti u Crnoj Gori omogućio Marovićima da, nakon njihovog priznanja krivice i izrečenih kazni zatvora, napuste Crnu Goru i budu nedostupni pravdi.

“Zato se uporno ćuti i ne odgovara na pitanje kako, kada i na kojem graničnom prelazu su Marovići napustili Crnu Goru”, kazao je Martinović.

Pita Pažina zašto je dvije i po godine varao i obmanjivao crnogorsku javnost datim saopštenjima da zamolnicu za izručenje Svetozara i Miloša Marovića Crna Gora može podnijeti tek kada budu uhapšeni u Srbiji.

“Upravo Vašim podnošenjem zahtjeva za izručenje od 25.aprila 2019. godine sami ste priznali da ste prethodne dvije i po godine grubo obmanjivali javnost, tvdnjom da za to nijesu ispunjeni uslovi. Kada gospodine Pažin dvije i po godine drsko i bezobzirno obmanjujete javnost u ovako osjetljivom slučaju kakav je slučaj Marovići, logično se nameće zaključak da to činite po nalogu svog partijskog šefa Mila Đukanovića”, naveo je Martinović.

On tvrdi i da Pažin, nakon skandaloznog postupanja u slučaju Marovići, ne može u očima javnosti i dalje biti ministar pravde.

“Nova, demokratska vlast u Crnoj Gori imaće zadatak da sve primjere gaženje javnog interesa da bi se udovoljilo privilegovanim pojedincima, sankcioniše onako kako to čine sve države razvijene demokratije”, zaključio je Martinović.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

pošto kubik oblovine kad se sreže brentom i ne plati koncesija….

TihaNoc
Gost
TihaNoc

A kako su se demokrate izlizale… niti su imad bili demokrete niti vise imaju “snagu” koju su predstavljali

Pero
Gost
Pero

Izraelci su uspjeli doves onog nacistu iz Argentine u Izrael da mu sude. Mogli bi vala ovi nasi poc do Beograda.

Send this to a friend