Hronika

Medenica DF-u: Predsjednik Vrhovnog suda nije ovlašćen da ukida pritvor

Medenica

Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore nije ovlašćen da donosi rješenje o određivanju ili ukidanju pritvora, već su ta pitanja u funkcionalnoj nadležnosti sudija za istragu i sudskih vijeća u različitim sudovima, koja su sastavljena u skladu sa zakonom.

To je saopštila predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, nakon što joj je Demokratski front uputio javno pismo u kom su naveli da će, ukoliko Mihailo Čađenović, Željko Šćepanović, Dejan Vujisić i Momir Nikolić ne budu oslobođeni, otpočeti proteste.

“Prema podacima koje sam pribavila, Mihailu Čadjenoviću je produžen pritvor nakon podignute optužnice, koja je dostavljena Višem sudu u Podgorici. Rješenje o produženju pritvora donijelo je vanraspravno vijeće tog suda u skladu sa odredbama čl.179 Zakonika o krivičnom postupku. Prema tome, ovlašćenje za ukidanje ili eventualno produženje pritvora u daljem toku postupka je u nadležnosti Višeg suda u Podgorici. Obaveza je vanraspravnog ili raspravnog vijeća tog suda da svaka dva mjeseca ispita da li i dalje stoje razlozi za zadržavanje okrivljenog u pritvoru”, navela je Medenica.

Ona dodaje da je pritvor prema okrivljenim Dejanu Vujisiću, Željku Šćepanoviću i Momiru Nikoliću zadnji put produžen rješenjem Vrhovnog suda Crne Gore Kr-S.br.5/17 od 14. avgusta ove godine.

Tim rješenjem, navodi ona,  pritvor je produžen do 15. oktobra.

“Iz donijetog rješenja može se zapaziti da je vijeće Vrhovnog suda dalo detaljne razloge za postojanje pritvorskih osnova na kojima je bazirano dalje trajanje pritvora. U ovom predmetu postupak je u fazi istrage i pritvor se može ukinuti na predlog državnog tužioca o kojem bi odlučivao sudija za istragu, saglasno čl.178 st.1 Zakonika o krivičnom postupku, koji u tom slučaju donosi rješenje o ukidanju pritvora. Nadalje, sudija za istragu može ukinuti pritvor na predlog okrivljenog ili njegovog branioca, s tim što je obavezan da prije donošenja odluke zatraži mišljenje državno tužioca i da o podnijetom predlogu odluči obrazloženim rješenjem. Prema tome, Vrhovni sud se ne može miješati u gore navedene nadležnosti Višeg suda u Podgorici”, saopštila je ona.

Vrhovni sud je, kako ističe. prema odredbi čl.177 st.3 Zakonika o krivičnom postupku nadležan da po predlogu državnog tužioca donese rješenje o produženju pritvora ili o odbijanju takvog predloga.

“Pritvor po odluci Vrhovnog suda može se produžiti najviše do tri mjeseca i to samo u fazi istrage. Kako je u konkretnom slučaju protiv okrivljenih produžen pritvor do 15. oktobra, odnosno za dva mjeseca, to će Vrhovni sud u slučaju da pritvor ne bude ukinut do navedenog datuma, ukoliko bi državni tužilac stavio predlog za produženje pritvora, a istraga do tada ne bude završena, ocijeniti da li i dalje stoje razlozi za zadržavanje okrivljenih u pritvoru”, dodaje ona.

Po njenim riječima, nadležni sudovi će u daljoj proceduri sagledati okolnosti koje su od značaja za dalje trajanje pritvora i donijeti odluke za koje će dati razloge utemeljene na zakonu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ana
Gost
ana

što bi s mojim komentarom . možda ..državni udar .. gospodo a

mudronja
Gost
mudronja

iha kako se javno mnjenje programira. kliknem lajk kad ono dodade -5.

Anomini
Gost
Anomini

Oda Potesti prvog septembara svi na ulice podgorice da vidi Medenica da ima naroda da ih brani. Sloboda Narodu!!!

Mojsije
Gost
Mojsije

Prijava anonimni.

Send this to a friend