Hronika

Medenica: Još uvijek ne razmišljam o ponovnoj kandidaturi

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, kojoj mandat ističe ove godine, kaže da još nije razmišljala o eventualnoj ponovnoj kandidaturi, prenosi TVCG.

“O tome još uvijek nijesam razmišljala”, kazala je Medenica na konferenciji za medije, na kojoj je predstavila Izvještaj o radu sudova za 2018.

Zadovoljna je rezultatima koje su crnogorski sudovi ostvarili u prethodnih pet godina. To važi i za 2018, gdje je broj riješenih predmeta u značajnom porastu, a kvalitet sudskih odluka unaprijeđen.

Predstavljajući izvještaj o radu za prošlu godinu, Medenica je kazala da su sudske odluke rađene u zakonskom roku, napominjući da ima i izuzetaka, te da su za pojedine sudije zbog toga iniciranim disciplinski postupci.

Prethodna godina bila je dinamična i uspješna, kaže Medenica.

Sudovi su imali u radu blizu 140 hiljada predmeta, od čega je ostalo nezavršeno oko 29 odsto.

“Broj riješenih predmeta u značajnom je porastu. Kada je u pitanju kvalitet rada sudova, nastavljen je pozitivan trend konstantnog unapređenja kvaliteta sudskih odluka”, kazala je Medenica.

Specijalizovano odjeljenje u Višem sudu u Podgorici, nadležno za suđenja za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina imalo je u radu 84 predmeta, od kojih je riješio 32, a ostalo neriješeno 52.

“Smatram da se ne može tolerisati dužina trajanja postupka u krivičnim predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije”, navela je Medenica.

Sudske odluke rađene su uglavnom u zakonskom roku. No ima i izuzetaka.

“Interesantno je da se stalno jedni te isti sudovi pojavljuju kao sudovi koji kasne u izradama odluka i predsjednici tih sudova su za određene sudije inicirali disciplinske postupke”, poručila je Medenica.

Medenica je kazala da je pogrešan utisak da Crna Gora ima previše sudija, objašnjavajući da nijedna zemlja u EU nema toliki broj predmeta po sudiji – 553 u prošloj godini, a sudije Osnovnih sudova i do 800.

Ponovila je da je sudstvo posvećeno ispunjenja svih ključnih principa koje ga čine vlašću, ali i ukazala da sve aktivnosti ne može realizovati, bez podrške drugih aktera, u državnom i međunarodnom sistemu.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
AndrijaLjutaslavkoLjumaUlje i voda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Andrija
Gost
Andrija

Sta ima da se razmislja kad svaka sugestija na racun pravosudja upucena od stranih zvanicnika se direktno odnose na Vesnu Medenicu ako znamo da je svojim potpisom privatizaciju telekoma ozlacila uspjesnom i bez opterecenja tako da je deceniju i vise zabranila svima da vrse uvid i reviziju sumnjivih privatizacija,vodila je maratonske slucajeve bez epiloga a najpoznati je deportacija muslimana, svo… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Normalno je da se razmišlja o buducnosti ako ti je drugi ne kroji..?

slavko
Gost
slavko

Kad razmisliš javi nam da ne brinemo, hahaha

Ljuma
Gost
Ljuma

Bolje bi bilo da uzmeš naknadu za majke sa troje i vise djece koju si ukinula.

veki
Gost
veki

a o čemu razmišljaš, o tome kako rade sudije a

Velimir
Gost
Velimir

I nemoj više,dosta si bila

Mikica
Gost
Mikica

Ustav Crne Gore Kaze drugacije,dva mandata na mjestu predsjednika vrhovnog suda i,drzavnog tuzioca,ali ako moze Filip tri mandata ka predsjednik CG onda svi mogu da traje neograničene mandate ustav je samo mrtvo slovo na papiru

Ulje i voda
Gost
Ulje i voda

Ustav i Crna Gora, ne sprdaj se!

Send this to a friend