Hronika

Miljanić: Tražimo novo vještačenje DNK u slučaju ubistva Jovanovića, niz propusta bezbjednosnih institucija u slučaju tunela

 Zoran Miljanić (Foto: RTCG)

Ministar bez porfelja zadužen za pitanja bezbjednosti Zoran Miljanić ističe da je Komisija za praćenje istraga napada na novinare, dala preporuke da se u slučaju ubistva Duška Jovanovića, ponovi vještačenje DNK u Visbadenu, kao i da se saslušaju neka lica koja ranije nijesu bila saslušavana.

Miljanić je gostujući u emisiji “Link” Radija CG kazao da kada se ovaj slučaj riješi imaćemo odgovore na mnoga nepočinstva u posljednjih 20-ak godina.

“Slučaj je ponovo aktiviran, nova je tužiteljka i očekujem rezultate. Nadam se da ćemo doći do nalogodavaca, a ne samo pukih izvršilaca. Komisija je dala preporuke da se saslušaju neka lica koja nijesu ranije i daćemo preporuke za vještačenje DNK prema Visbadenu. Biće interesantno kada stignu rezultati, jer poslije 20 godina tehnika vještačenja DNK je napredovala, uz pretpostavku da nije bilo zloupotreba, a moguće da jeste. Ipak, očekujemo pomak”, kazao je Miljanić.

Taj predmet je, dodaje, školski primjer opstrukcije institucija, prije svih postupajućeg tužioca, kao i dijela policije, koji su doprinijeli da se slučaj ne rasvijetli.

“Najvažnije je da slučaj nije arhiviran i bavićemo se njime sve do privođenja pravdi i izvršilaca i nalogodavaca”, kazao je Miljanić.

Crveni alarm za državu, ovakve tunele kopali do sada samo u Meksiku i Peruu

Ističe da je kopanje tunela do zgrade Višeg suda, u zoni gdje je nekoliko važnih državnih institucija, crveni alarm za državu da počne da mijenja mnoge stvari u bezbjednosnom sistemu. Nepojmljivo je, kako je kazao, da danas u 21. vijeku, depo Višeg suda nema video nadzor, a da se vrata zatvaraju katancem”, rekao je on.

Miljanić je kazao da slučaj pokazuje da se radi o nizu propusta bezbjednosnih institucija i njihovih čelnika.

“Ne mogu iznositi informacije, jer je predmet u toku i policija se uhvatila u koštac sa ozbiljnom kriminalnom organizacijom, a činjenica je da mafija u Crnoj Gori nije pobijeđena. Kraci hobotnice su otkinuti, ali glava postoji i dalje”, kazao je Miljanić.

Smatra da je odgovornost na prvom mjestu na Sudu, jer je još od 2015. morao da ima svoju stražu ili da angažuje agenciju koja bi se bavila bezbjednosnim pitanjima.

“Imali smo jednu opomenu kada je prije šest mjeseci bačena bomba u Osnovnom sudu, a ja sam i tada postavio pitanje zašto se to nije ranije uradilo. Odgovornost je jasna, u prvom redu na Sudu, a u drugom redu na službama bezbjednosti, pogotovo ANB-a”, kazao je Miljanić.

On poručuje da ako ovo nije najveći crveni alarm za državu, onda ne zna šta je, jer ovakvi tuneli su kopani u Meksiku i Peruu, a evo Crna Gora je treća zamlja u svijetu u kojoj se to dešava.

Napominje i da je koordinacija među službama i institucijama loša i nepostojanje PR koji bi znao kako da se nosi sa ovakvim krizama je takođe problem.

“Ne mogu čelnici institucija da budu osobe za odnose sa javnošću, jer onda imate papazjaniju, da u tri dana imamo za javnost iz različitih institucija pet različitih informacija, koje samo pomažu počiniocima”, naglašava Miljanić.

Jedina svijetla tačka, prema njegovom, ali, kako kaže, mnogo važnije prema izvještaju EK, je Specijali tužilac i Specijalno policijsko odjeljenje.

“Ali i njima se moraju obezbijediti uslovi za rad, jer rade u sličnim uslovima kao što je ovaj depo. Zatrpani predmetima, nemaju prostora i to je naredni korak koji bi morao da se riješi. Nije dovoljno samo ih fizički premjestiti, već obezbijediti i bezbjednosne ulove i standarde. Ako to primijenimo, kao što se radi u svijetu, nećemo imati ovih problema. Da se to radilo u Višem sudu ovo bi bilo nemoguće”, poručuje Miljanić.

Dodaje da profesionalizacija i depolitizacija policije mora biti u fokusu nove vlade.

19

avatar
1000
15
4
0
 
19
OzbiljnostMilenkoPajoValtermojsije
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

Zašto se o ovako ozbiljnim temama uopšte daje rtcg prostor Miljaniću i Vukšiću, potpunim neznalicama koncepta bezbjednosti države?

Milenko
Gost
Milenko

Ubistvo D.J. govori o 20. Godisnjim nepocinstvima a kopanje tunela nema nikakve veze sa vama na vlasti. Ma daj molim te, begaj sa funkcije manipulatoru

Pajo
Gost
Pajo

Ne bavi se sud obavjestajnim radom neznalice…
A kamere ne smiju da se postavljaju u radnom prostoru.

Valter
Gost
Valter

Koliko “inči”?
Hahaha..

Dejan
Gost
Dejan

Kakve priče majko mila

mojsije
Gost
mojsije

Bezvezne price Miljanica i mnogih iz akutne vlasti.Nemoc ineznanje su njihov atribut.

Branko
Gost
Branko

Ne gledaju kako ce smanjiti akcize i olaksati narodu ova poskupljenja no nas vracaju u proslost.

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Kako, zar ne rekoste da je ovo Vlada u ostavci, bez ingerencija

roki
Gost
roki

A drzavni udar ? To nas isto zanima

Podgorica
Gost
Podgorica

To je bilo javno, vidijeli smo onu babu i molera

Tata
Gost
Tata

Samo TV kad radi…

Diko sanjar😂
Gost
Diko sanjar😂

E ovo je expert u pravom smislu te rijeci 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

gagi
Gost
gagi

Kako ćete ponovo vještačiti kad postoji mogućnost da su svi dokazi u depou kontaminirani kako od kopača tunela tako i od državne svite koja je upala za vrijeme uviđaja i još ko zna kako su moguće dokazi kontaminirani.

fkb1987
Gost
fkb1987

Vele da je tunel bio 55”

Zorica
Gost
Zorica

Da li se utvrdilo je li to istina…a ako jeste pitam se kako imaju obraza ista da pricaju…pih

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Trazi i jednu novu plazmu !!

Marooo
Gost
Marooo

Kakav bistri pogled.

Skorpion
Gost
Skorpion

Kako ti radi onaj televizor poštenjakoviću.

Pero
Gost
Pero

Dritan je stvarno Dritan…jedinstven.
Ali što je ovaj Miljanić Dritan to jos majka u CG ne rodi!

Send this to a friend