Hronika

“Misterija”: Ako Srbija otkrije gdje je Marović, uhapsiće ga

Iako se bivši funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović već duži period liječi u Beogradu, izgleda da srpske vlast ne znaju gdje je, iako je “javna tajna” da se Marović liječi u bolnici “Sveti Sava”, niti su upoznate sa detaljima potjernice koju je Interpol Podgorica raspisao zbog neodazivanja Marovića na izdržavanje zatvorske kazne od tri godine i devet mjeseci.

Ovim se svakim danom potkrepljuju sumnje da Marović neće u dogledno vrijeme služiti kaznu zatvora u Crnoj Gori.

Zašto je to tako, otkrio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je kazao da nije upoznat sa statusom potjernice.

“Moram da provjerim kakav je status te potjernice. U slučaju da postoji, preduslov je da mi otkrijemo gdje se gospodin Marović nalazi. Videću sa sudom kakva je procedura dalja. Nema spora da će ministarstvo raditi u skladu sa zakonom”, kazao je Stefanović.

Ranije je njegov crnogorski kolega Zoran Pažin kazao da naše Ministarstvo pravde nije u prilici da uputi zahtjev za izručenje Marovića prije nego što nas Srbija obavijesti da je on uhapšen.

A zašto ga Interpol Beograd još uvjek ne hapsi nije poznato, iako je nacionalni centralni biro Interpola Podgorica raspisao međunarodnu potjernicu za Marovićem, jer se nije odazvao na poziv za izdržavanje tri godine i devet mjeseci zatvorske kazne.

Naredbi za izdavanje potjernice prethodila je naredba za prinudno privođenje, jer se on već duže nalazi na liječenju u Beogradu.

U rješenju predsjednika kotorskog suda Branka Vučkovića piše da Marović nije toliko bolestan da ne može izdržavati zatvorsku kaznu.

Osim na robiju, Marović je sporazumnim priznanjem krivice pristao i da državi vrati oko milion eura i uplati sto hiljada eura novčane kazne.

Marović je priznao Tužilaštvu da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u projektima “Jaz”, “TC Plaza”, “Kopirajt”, “Krapina”, “VTE”, “Bulevar” i “Prijevor” nanijela višemilionsku štetu opštinskom budžetu.

Na početku istrage kategorično je negirao krivicu, ali je nakon nekog vremena prihvatio navode Tužilaštva da je bio vođa kriminalne grupe koju su činili bivši čelnici opštine Budva i njihovi saradnici, a koja je nezakonitim radnjama nanijela višemilionsku štetu opštinskom budžetu.

Ranije je Marovićev advokat Zdravko Begović CdM-u kazao da ne zna tačan datum kada će Marović doći u Crnu Goru, ali kaže da će to biti “relativno brzo”.

“Mislim da dolazi vrijeme kada će zbog objektivnih okolnosti morati da stupi na održavanje kazne. Nadam se da će se njegovo zdravstveno stanje poporaviti da može bezbjedno stupiti na izdržavanje kazne zatvora. Mislim da bi to trebalo da bude u nekoj bližoj budućnosti. Tačno i konkretno ne mogu da kažem dan, ali računam da će to biti relativno brzo”, kazao nam je ranije Begović.

S.Đukanović

Send this to a friend