Hronika

Momir Nikolić saslušavan zbog telefonskih razgovora

Nikolić

Biznismen iz Bih Momir Nikolić, koji je osumnjičen da je sa liderom PzP-a Nebojšom Medojevićem formirao kriminalističku organizaciju koja je prala novac za potrebe predizborne kampanje te partije, juče je iz Istražnog zatvora doveden na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo, pišu Dnevne novine.

Njega je, na okolnosti telefonskih razgovora sa osumnjičenima i povezanim osobama, saslušala specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević, nakon čega je vraćen u pritvoreničku ćeliju.

Naime, na osnovu listinga mobilnog telefona Nikolića, tužilaštvo je došlo do podataka da je on veoma često komunicirao sa Medojevićem, te da je neposredno nakon tih razgovara kontaktirao i navodnog vođu “kavačkog klana” Slobodana Kašćelana.

Medojević je u javnosti istakao da je sa Nikolićom razgovarao samo jednom, međutim informacije do kojih su došle Dnevne novine pokazuju, da su njih dvojica ite kako povezani tokom proše godine i da su više stotina puta bili na vezi od januara do oktobra 2016. godine.

Njihova komunikacija na intenzitetu dobija od avgusta do kraja oktobra, kada su, prema sazanjima DN, funkcioner DF i Nikolić povremeno bili na vezi i do dvadesetak puta dnevno. Prema informacijama Dnevnih novina, navodno postoje dokazi koji Nikolića dovode u vezu sa kriminalnim strukturama u Crnoj Gori, posebno Slobodanom Kašćelanom, vođom kavačkog klana.

Nakon Kašćelanovog bjekstva, Nikolić je, kako saznaju DN, nastavio komunikaciju sa njegovim bliskim prijateljima i rođacima. Postoje takođe indicije da je Nikolić poslovao i sa firmama čiji su vlasnici prijatelji i rodbina pokojnog Dragana Dudića.

DN su nedavno objavile da bi Nikolić, osim za pranje novca, mogao odgovarati i za utaju poreza jer je kao vlasnik firme “Graditelj” iz Tivta, koja je zbog neizmirenih poreskih obaveze u blokadi već pet godina, uspio je da napravi posao milionske vrijednosti i da pri tom, kako se sumnja, izbjegne da izmiri obaveze prema državi Crnoj Gori.

Naime, SDT je u okviru istrage o pranju novca u PzP, prikupilo podatke iz Poreske uprave, Uprave za nekretnine, kao i od poslovnih banaka, koji ukazuju da je u periodu od devet godina Nikolić na teritoriji naše države, preko svoje firme koja je u blokadi, izgradio nekoliko objekata od kojih je zaradio više od milion eura.

U istom periodu, Nikolić je Poreskoj upravi podnosio samo zahtjeve za paušalno oporezivanje od 2.000 eura na godišnjem nivou i samo za taj iznos je plaćao PDV.

Nikolić i Nebojša Medojević su osumnjičeni da su formirali kriminalnu grupu i davali instrukcije članovima te organizacije, među kojima su i aktivisti PzP-a i Demokratskog fronta, da kao donacije, u legalne tokove ubace više stotina hiljada dolara koje potiču iz kriminalne djelatnosti. Tim novcem je kasnije plaćan marketinga za kampanje DF-a, vršen zakup objekat i opreme koji su bili korišćeni za potrebe kampanje.

Send this to a friend