Hronika

Mugoša tražila produženje roka da napiše presudu za pokušaj terorizma

Suzana Mugoša

Juče je istekao zakonski rok za izradu pisanog otpravka presude optuženima u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 20016. godine, sudija Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša još nije napisala presudu. Kako u zakonoskom roku od dva mjeseca nije napisala presudu, juče je pisanim putem obavijestila o tome predsjednika Suda Borisa Savića i obrazložila da to nije uspjela da učini zbog obimnosti i složenosti predmeta.

Iz Višeg suda je CdM-u pojašnjeno da se Mugoša pozvala na zakonsku mogućnost da se u ovako složenim i obimnim predmetima taj rok može produžiti.

“Sudija Suzana Mugoša, u skladu sa zakonom, obavijestila je predsjednika Suda da, zbog obimnosti dokaznog materijala i složenosti predmeta, nije u mogućnosti da u zakonskom roku pisano izradi navedenu presudu”, saopštila je CdM-u  Aida Muzurović, portparolka podgoričkog Višeg suda.

Prema njenim riječima rok za pisanu izradu presude propisan Zakonikom o krivičnom postupku propisuje rok od mjesec dana po objavljivanju, a u složenim stvarima dva mjeseca po objavljivanju presude, s tim što može biti duži ukoliko o tome predsjednik vijeća obavijesti predsjednika suda.

Podsjetimo trinaest optuženih koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine 9 .maja ove godine oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora, jer su, prema ocjeni sudskog vijeća nesumnjivo počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju.

Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima je suđeno u odsustvu, dobili po sedam godina za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju putem pomaganja. Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušević, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu. Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su uračunljivi i svjesni svog djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno”.

Cilj kriminalne grupe koju su formirali Šišmakov i Popov, prema ocjeni suda, bio je da zastraše građane, povrijede ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore, proglase nasilno pobjedu Demokratskog fronta, zauzmu Skupštinu i tako spriječe ulazak u NATO.

Obrazlažući presudu, sutkinja Mugoša je navela da je u toku postupka utvrđeno da su optuženi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od početka 2016. godine do 18. 10. 2016. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije organizovali kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna.

A.O.

43

avatar
1000
34
9
0
 
38
LjutaBxdcEdi89Vojnik777ZarkoGolubic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Edi89
Gost
Edi89

Sutkinja Mugosa ce sigurno na najbolji nacin kao i do sada sprovesti sve zakonske mjere prema osudjenim licima

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Sto prije odu u zatvor , prije ce se shvatiti da niko ne moze napadati drzavu

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Sto orije bandu u zatvor

Bokelj
Gost
Bokelj

Moraju naci nekog sa vecim stepenom inteligencije od ove gospodje da smisli kako da obrazlozi presudu za koju nema dokaza.

Gars
Gost
Gars

DF! Do slobode!

Harin
Gost
Harin

Naravno, jer nema nijednog dokaza osim bulažnjenja Katnićevog. Podrška za DF!

Toni
Gost
Toni

Treba da konsultuje onu gospođu Branku, pošto je dotična elokventnija od sutkinje.

Vitinka
Gost
Vitinka

Ocjena sudskog vijeća je nesumnjivo da su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret i to je ovdje glavna stvar.

Ljuta
Gost
Ljuta

Stavio bih to vijeće na poligraf i to javno na PINK

oliver14
Gost
oliver14

S obzirom na to sta su sve radili ovi iz Fronta tu treba dobro napisati jer nema sta nijesu radili.

Kosta
Gost
Kosta

Za ovu presudu je trebalo dosta vremena da se donese i dugo je sudjenje trajalo a ne da sad da se donese konacna, tako da je opravdan zahtjev Mugose.

Lanid
Gost
Lanid

Ajde sad po sendvič, bijedo.

goran1978
Gost
goran1978

Za ovako vaznu presudu treba vremena da bi se donijela presuda.

Toni
Gost
Toni

Presuda je donijeta, treba da se objavi, stručnjače.

Perete
Gost
Perete

A tebi treba vremena da naučiš pravopis.

Minaio
Gost
Minaio

Tesko je obrazlozit suludu presudu.Treba je potkrijepiti dokazima,a dokaza nidje.Fikcije u glavama Katnica i sudija Viseg suda u Podgorici ,nijesu dokazi,i naravno teska muka je na njih.

Mina
Gost
Mina

Tesko je obrazlozit suludu presudu.Treba je potkrijepiti dokazima,a dokaza nidje.Fikcije u glavama Katnica i sudija Viseg suda u Podgorici ,nijesu dokazi,i naravno teska muka je na njih.

mojsilović
Gost
mojsilović

Puštite ženu da se okupa i odmori na plažu tolike godine na funkciju.

sekretarica
Gost
sekretarica

Svima je jasno ko je Df i koja je njihova uloga u drzavnom udaru, presuda ce se napisati, vazno je da su gradjanima oci otvorene

Ljuta
Gost
Ljuta

Otvorene su oči svima ali strah nadvlada junačko pleme milogoraca..👾🦗🦗🦗🦗🦗

Send this to a friend